Erik de Zwart

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Erik de Zwart

Erik de Zwart deelt angst voor John de Mol: ‘Iedereen is bang voor hem’

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Na grote aantijgingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft RTL het zangprogramma The Voice stopgezet. Als gevolg van deze ontwikkeling hebben meerdere Talpa-werknemers zich woensdag tegen het AD uitgesproken over de “angstcultuur” bij het bedrijf van John de Mol, de vader van The Voice.

Bang voor de baas

Het AD sprak met oud-medewerkers van Talpa. Zij bleven anoniem, uit angst voor de gevolgen van hun carrière. “Soms vraag je je af waar John de Mol de tijd vandaan haalt, maar hij ziet alles”, zegt een oud-werknemer. “Als er een item is wat hem niet zint in Shownieuws, dan hangt hij dezelfde avond nog aan de telefoon met de hoofdredacteur.

Erik spreekt zich uit

Erik de Zwart werkte voor John de Mol, zowel in de jaren 80 als van 2003 tot 2006. Ook hij spreekt zich uit. “Iedereen is bang voor hem. Als John de Mol de werkvloer op loopt, klikt het personeel met de hakken. Bang voor de grote baas. Ga je er tegenin, dan is het exit voor je.” 

De oud-radiodirecteur van Talpa Radio International omschrijft de gang van zaken bij Talpa als “een manipulatieve, intimiderende manier van leidinggeven en sfeer waarin gewerkt wordt”. Andere oud-medewerkers concluderen: “Iedereen is op zijn hoede voor de Mol.” 

Nu RTL vrijdagavond geen The Voice meer uitzendt, komt Carlo Boszhard ervoor in de plaats met zijn programma I Can See Your Voice.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Lees verder