Dít is waarom Freek Vonk geen hulp van zijn cameraman krijgt als hij gebeten wordt

Freek Vonk hangt graag rond met wilde beesten, en dat is niet zonder risico. De bioloog werd de afgelopen jaren gebeten, gestoken en met een paar nare ziektes geïnfecteerd. Cameraman Ivo Borkus legt het bijna allemaal vast, maar waarom helpt hij die arme Freek bijna nooit?

Freek Vonk

In 2017 werd Freek Vonk tijdens opnames van Freek Naar de Haaien flink te grazen genomen door een Caribische rifhaai. Misschien herinner je je de schokkende beelden nog, die door Freeks vaste cameraman Ivo gemaakt werden. Waarom grijpt de cameraman niet in als Freek weer eens toegetakeld wordt door een chagrijnig stuk ‘wildlife’?

Heftige afspraak

Freek en Ivo hebben de afspraak dat de trouwe cameraman in principe geen poot uitsteekt als Freek gewond raakt. Dit heeft een praktische reden én een beetje een lugubere achtergrond. In Veronica Superguide legt Ivo het uit. “Freek en ik hebben ooit afgesproken dat ik, als we met voldoende mensen zijn en er iets met Freek gebeurt, blijf draaien. ‘Draai dan in ieder geval door. Stel dat het misgaat, dan heeft mijn familie alles op band staan.’ Dus toen hij door die haai werd gebeten, dacht ik meteen: wat kan ik nu toevoegen? We waren met genoeg mensen. Dus ik wist: draaien. Ja, dat is een heftige afspraak. Ik zou hetzelfde willen, ik kan me daar dus wel in vinden.”

De aanvaring met de haai werd door Ivo vastgelegd, maar toen Freek met een helikopter naar het ziekenhuis moest worden gebracht, was er voor Ivo geen plek aan boord. “Toen bleef ik achter. In de hectiek werd ons niet verteld waar Freek heen zou vliegen.”

Waar is Freek?

De cameraman vaarde met een boot naar Miami, en had zó weinig informatie dat hij maar aan een taxichauffeur vroeg waar iemand met een haaienbeet geholpen kon worden. “De chauffeur gaf twee opties, waarvan de eerste gelukkig de juist bleek te zijn. Toen ik het ziekenhuis inliep en het verhaal had uitgelegd, kregen we de bevestiging dat Freek daar was geopereerd. Alsof het zo moest zijn kwam Freek op dat moment de operatiekamer uit en zagen we elkaar. Ik nam toen op verzoek van Freek die foto die je later overal hebt gezien en waarop hij in zijn operatiekleding zijn duim opstak. Ik ben vervolgens elf dagen met Freek in het ziekenhuis gebleven. Hij mocht niet vliegen, in verband met infecties. Ik bracht hem iedere ochtend een kopje koffie en een ontbijtje en bleef de hele dag op zijn kamer om hem gezelschap te houden.”

In Veronica Superguide spreken vrienden, collega’s en kennissen over de enthousiaste evolutiebioloog. Volgens intimi is Freek in het echt véél aardiger en socialer dan andere BN’ers.

We zien Freek Vonk vanaf 18 maart weer terug op NPO 1. Vanaf 20.25 uur check je daar zijn nieuwste spelshow Freeks Saturday Night Safari.

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!