‘Freek Vonk is oprecht en sociaal, in tegenstelling tot andere BN’ers’

Geen haai, tijger, buffel, slang, beer, krokodil, wolf, kwal of schorpioen krijgt hem klein. En mocht dat onverhoopt tóch ooit gebeuren, dan hoopt Freek Vonk (40) alleen maar dat het goed op beeld staat! 

Freek Vonk in Freeks Saturday Night Safari

Om Freek Vonks tv-carrière in het juiste perspectief te plaatsen, hoef je niet al zijn programma’s bij naam te noemen. Toch doen we dat! Freek begon met zijn rubriek Freek op Safari in VPRO’s Villa Achterwerk, na lovende recensies was zijn eigen tv-show Freek in ’t Wild een logisch vervolg. Daarna volgden zijn programma’s Freeks Wilde Wereld, Freek Vonk in Australië, Freeks Jungle School, Freek Vonk in Latijns-Amerika, Freek tegen de stropers, De Super Freek Show en Freek naar de Haaien elkaar in rap tempo op. 

Vanaf 18 maart is de bioloog met zijn nieuwe show Freeks Saturday Night Safari op BNNVARA te zien. Het succes van deze programma’s laat zich samenvatten in vijf letters: F, R, E, E, K. Zijn ongetemperde enthousiasme, lef, dierenliefde, kennis en vertelkunst maken van Freek niet alleen een inspirerende presentator, maar ook een ideale leraar. Dat vond ook toenmalig De Wereld Draait Door-presentator Matthijs van Nieuwkerk, die Freek in spin-off DWDD University hoorcolleges op tv liet geven. Als uitvergroting daarvan ging Freek soortgelijke shows verzorgen in AFAS Live, een concertzaal die normaal gesproken alleen uitverkocht wordt door grootheden uit de (inter-)nationale popmuziek. 

Energieke Freek

Wie had dat gedacht toen Freek als twintiger nog aan de Universiteit in Leiden studeerde en iedere zaterdag met zijn goede vriend Ferdy Grandia (44) de post rondbracht? “Freek en ik hadden hetzelfde postcodegebied rondom de Waldorpstraat in Den Haag, dus stonden iedere zaterdagochtend om 7 uur samen de post voor te sorteren en gingen daarna de straat op. We hadden veel raakvlakken, spraken na de post een keer af en zijn nooit meer uit elkaars leven verdwenen. De post heeft ons samengebracht. Freek en ik lijken qua positiviteit erg op elkaar, we maken er wat van en durven wel wat aan in het leven. Freek houdt van controle, ik laat het los. Dat is een belangrijk verschil tussen ons. Freek is heel systematisch bezig, een gedreven wetenschapper. Ik weet nog goed dat we in onze studententijd op zaterdagavond eens met een biertje een film bij hem thuis zaten te kijken en daarvoor een hapje hadden gegeten, waarna hij ineens opstond en zei: ‘Ik moet gaan, ik ga naar het lab. Blijven jullie gerust, je weet waar alles staat.’ En toen ging hij."

"Als hij een bevlieging heeft kan hij dat niet controleren, daar moet hij aan toegeven. Dus reed hij toen naar de Universiteit in Leiden. Dat is Freek. Er zit een energie in die man, dat slaat nergens op. Hij geeft toe aan zijn behoeftes. Zijn vak is een soort obsessie. Freek is daarentegen wel erg loyaal naar zijn vrienden en ook in de liefde. Als hij verliefd is, is dat de enige vrouw voor hem. Hij heeft een heel fijne relatie met Franka. Ik heb hem nog nooit zo stabiel meegemaakt in een relatie als in deze. Dat moet je wel even voorzichtig verwoorden. Want ik wil zijn vorige relatie niet tekortdoen, ik geef veel om Eva (Jinek – Red.). Die heb ik leren kennen en mogen meemaken als een heel leuk iemand. Maar de onrust lijkt er een beetje uit bij Freek. Dat is fijn om te zien.”

Content knallen

Ondanks Freeks stabiele thuissituatie is de bioloog niet veranderd in een huismus en verblijft hij de helft van het jaar in het buitenland. “Freek heeft ontzettend weinig nodig, qua eten en comfort”, vertelt directeur van onderzoeksinstituut op het gebied van biodiversiteit Naturalis, Edwin van Huis (64), die refereert aan een reis met Freek naar Borneo. “We gingen daarheen om te kijken of er nog oran oetangs leefden en kwamen op een gegeven moment aan in een gebied zonder toegangswegen, midden in het oerwoud. We moesten samen onderdak zoeken, er waren geen hotels, en belandden in een klein dorpje. Daar vroegen we tegen betaling om onderdak, werd er een plek voor ons gezocht in een van de hutten en kookte iemand een bordje nasi voor ons. We sliepen die nacht op een slaapzak op de houten vloer en Freek vond het geweldig. Ik praat veel met Freek, ook over zijn tv-carrière. We zijn het er wel over eens dat hij geen makkelijke tv-programma’s moet maken, die alleen maar draaien om het BN’er-schap. Freek is een goede wetenschapper die een verhaal heeft te vertellen. Daar moet altijd ruimte voor zijn. Als die ruimte er niet is, moet je zo’n programma niet doen.”

Aanstekelijke Freek

Hoewel Freek het imago heeft van een energieke dierenonderzoeker die met een clubje vertrouwelingen tv-reportages maakt in het buitenland, is de tv-ster de grote baas van zijn eigen productiehuis. “Op een gegeven moment besloot Freek al zijn activiteiten onder te brengen in een bedrijf: Studio Freek”, vertelt Peter Paskamp (35), Head of production van Studio Freek. “Wij knallen er zoveel content uit. Merchandise, AFAS Live, columns, een tijdschrift… De redactie van tijdschrift Wild van Freek bestaat uit 20 á 25 mensen in Den Bosch. Op kantoor bij ons zijn tien mensen in dienst. Die doen alles: theatershows, merchandise, vormgeving. Freek is een betrokken baas. Soms wat te betrokken. Maar dat komt voort uit zijn enthousiasme. Hij staat altijd aan. Wat soms wel lastig is: hij wil alles weten. Er gebeurt zoveel om Freek heen, het is niet altijd makkelijk alles met hem te delen. Het is veel praten en overleggen. Hij heeft wel aardig wat verschillende petten op, dat is soms zoeken. Maar zijn energie werkt aanstekelijk, het is heerlijk werken.”

Oprecht en sociaal

Naast bioloog, wetenschapper, ondernemer en tv-ster is Freek sinds kort ook helikopterpiloot. Hij kreeg maandenlang les van helikopterpilootinstructeur Tom Bornet (33). “Freek was een van mijn leukste studenten, hij is in tegenstelling tot andere BN’ers erg oprecht en sociaal. Het begint al als Freek binnenkomt. ‘He, goedemorgen allemaal!’ Freek was een bovengemiddelde student, een beetje beter dan de gemiddelde vlieger. Freeks sterke punt was dat hij eager was om te leren en ook goed kón leren. De theorie ging er snel in. Tegelijkertijd was hij soms te theoretisch bezig. Soms met je een beetje out of the box denken. Qua vliegen: Freek is redelijk druk en ongeduldig. Hij wilde wat te snel, terwijl je met vliegen soms een pas op de plaats moet maken en de rust moet bewaren. Dat had hij gelukkig heel snel onder de knie.”

In Veronica Superguide vertelt Freeks cameraman Ivo Borkus over - beetje lugubere - afspraak die ze hebben gemaakt. Als Freek weer eens gewond raakt door een dier, steekt Ivo in principe geen vinger uit!

We zien Freek Vonk vanaf 18 maart weer terug op NPO 1. Vanaf 20.25 uur check je daar zijn nieuwste spelshow Freeks Saturday Night Safari.

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!