Dít is waarom Everything Everywhere All at Once onze Oscar-favoriet is

Maar liefst vier acteurs ontvingen voor Everything Everywhere All at Once hun eerste Oscar-nominatie en dat is geen wonder: de film geeft ze optimaal de kans te laten zien wat ze kunnen.

Everything Everywhere All at Once

In onze Oscar-favoriet Everything Everywhere All at Once spelen ze een gezin en hun irritante belastingadviseur; vier compleet verschillende personages en vier minstens zulke verschillende acteurs. Toch maken ze dit jaar allemaal voor het eerst kans op Oscar-goud: de jonge Stephanie Hsu, veteraan Michelle Yeoh, Hollywood-royal Jamie Lee Curtis en voormalig kindster Ke Huy Quan. 

Het aanstormende talent: Stephanie Hsu

Ook zonder Oscar-nominatie zou Stephanie Hsu (spreek uit “shoe”) met Everything Everywhere All at Once een mooi visitekaartje afgeven, want ze speelt een dubbelrol – of beter gezegd een multirol. Haar personage Joy Wang verandert continu van persoonlijkheid; de ene keer uitgedost als Elvis-imitator, de andere keer als hockeymeisje of kakelbonte clown.

Regisseur Daniel Scheinert: “We pasten de rol aan op haar gevoel voor humor, want die meid is prettig gestoord en dat is precies wat wij leuk vinden.” Dat beaamt zijn regie-partner Daniel Kwan: “Stephanie is zo veelzijdig, dat we daar iets mee wilden doen en ik denk dat ze een grote ster zal worden.” Volgens Stephanie zelf, scheelt het dat ze een goede klik had met haar filmouders, gespeeld door Michelle Yeoh en Ke Huy Quan. “Michelle lijkt op haar personage Evelyn, want ze is sterk en vastberaden, maar ook heel liefdevol. En Ke is precies zoals Waymond; hij is de aardigste persoon die ik ken.”

We zagen Stephanie eerder in de grote Marvel-film Shang-Chi and the legend of the Ten Rings en in het kleine filmpje Asking for It. Verder is ze regelmatig te zien als Joel Maisels geliefde in de serie The Marvelous Mrs. Maisel en zat ze in de dramaserie The Path. Het lijkt of 32-jarige actrice verder nog niet veel heeft gedaan, maar dat komt omdat ze vooral druk was op het toneel van Broadway. Na haar spetterende optreden in Everything Everywhere All at Once zullen we haar vaker op het grote en kleine scherm gaan zien. Ze wordt de assistent van Ryan Gosling in diens actiefilm The Fall Guy, en speelt samen met Yeoh en Quan in de Disney-serie American Born Chinese

De filmveteraan: Michelle Yeoh

De Maleisische Michelle Yeoh is de eerste openlijk Aziatische vrouw met een Oscar-nominatie als Beste Actrice. Dat klinkt nogal vreemd, maar dat komt doordat Merle Oberon in 1936(!) nog haar Sri Lankaanse achtergrond ontkende. Als de Oscar-stemmers hadden opgelet, zou Yeoh die mijlpaal veel eerder hebben bereikt, want de 60-jarige draait al bijna 40 jaar in de filmwereld mee. 

Sinds haar debuut met de actiecomedy The Owl vs Bombo (1984) valt ze niet alleen op met haar mooie bekkie; ze doet ook vaak haar eigen stunts. Ze werd de stoerste Bond-girl ooit met Tomorrow Never Dies (1997), en waagde de oversteek naar de westerse filmindustrie. Yeoh is inmiddels de bekendste Aziatische actrice, waarbij haar Engelstalige opvoeding zeker meehelpt. 

In Everything Everywhere All at Once speelt ze zowat alle denkbare rollen; van rotsblok tot een vrouw met worstenvingers (letterlijk!), maar ook een moeder die haar dochter wil begrijpen en een immigrant die haar draai in de VS probeert te vinden. Het regieduo zou een probleem hebben gehad als Yeoh die rol had geweigerd, want ze konden niemand anders bedenken. Ze vonden het echter best eng om haar te vragen. Yeoh: “Blijkbaar ben ik net zo intimiderend als Eleanor Young (haar personage uit Crazy Rich Asians - Red.), die tegen iedereen zegt dat ze niet goed genoeg zijn. Ik krijg meestal vrij serieuze rollen en speel vaak degene die anderen vertelt wat belangrijk is, of diep en mooi en bla, bla, bla.” Daarom werkt Yeoh graag met jonge mensen: “Ze hebben nog geen vastgeroest idee over mij. Ze willen de ui pellen en zien welke lagen ik nog meer heb.” Ze zijn niet de enige: Yeoh deed het in de serie Star Trek: Discovery zó goed als kapitein Philippa Georgiou, dat er plannen zijn voor haar eigen spin-off, en ze gaat toverlerares Madame Morrible spelen in de filmmusical Wicked

De Hollywood-royal: Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis werd 64 jaar geleden letterlijk als Hollywood-product geboren, want haar ouders waren de filmsterren Tony Curtis en Janet Leigh. Die laatste werd wereldberoemd als het eerste slachtoffer in Psycho, terwijl dochterlief doorbrak met Halloween (1978) waarin ze juist als enige overleefde. Curtis leek daarna in de griezelhoek te blijven hangen, maar haalde de schade in met komedies (A Fish Called Wanda), actiefilms (True Lies) drama’s (My Girl) en misdaadfilms (Knives Out). Ze heeft de ‘adellijke’ filmlijn voortgezet door met collega Christopher Guest te trouwen.

Ze stond jaren op de lijst van ‘De beste acteurs zonder een Oscar-nominatie’ en in Everything laat ze zien hoe schandalig dat was. Hoewel Curtis al veel kanten van zichzelf heeft laten zien, is ze met deze film weer zo anders dat veel mensen pas bij de aftiteling door hadden dat zíj die belastingadviseur speelt. Net als Yeoh laat Curtis met haar rol alle glamour los en ziet ze er vrij verlopen uit. Ze maakt het Yeoh moeilijk in de film, maar achter de schermen waren die twee een hecht stel. Curtis: “Eerlijk gezegd, hadden ze alleen maar hoeven te zeggen: ‘We willen je een rol geven in een film met Michelle Yeoh.’ Dan had ik al gehapt.” Ze waren zo dik samen dat ze vaak hand in hand liepen. Kwan: “Dat was heel mooi om te zien. Die twee hadden zoiets van ‘Ik weet niet wat we aan het doen zijn, maar we doen het lekker samen.” Curtis’ volgende rol is weer een vrij bizarre: in de Disney-film Haunted Mansion zal ze straks te zien zijn als de ‘geestige’ Madame Leota, die in een gazen bol huist...

De voormalige kindster: Ke Huy Quan

Ke Huy Quan maakte op zijn twaalfde een vliegende start. Niemand minder dan Steven Spielberg gaf hem een rol naast Harrison Ford in Indiana Jones and the Temple of Doom (1984) en een jaar later speelde Quan in The Goonies. Hij leek op de goede weg, maar het acteerwerk droogde al snel op. Quan volgde een filmstudie aan de Universiteit van Californië en ging aan de slag op de set; hij hielp onder andere mee met de stuntchoreografie van X-Men en The One

Door het succes van Crazy Rich Asians (2018) besloot hij na jaren weer een acteerpoging te doen: “Ik zag die film en dacht ‘Als ik ooit weer wil acteren, moet ik het nú doen’, want de tijden zijn veranderd.” Een week later was het al raak. Het Daniels-duo had moeite een mannelijke hoofdrolspeler te vinden voor Everything. Ze kwamen toevallig op internet een referentie aan Quan tegen en vroegen zich af wat er met die acteur was gebeurd. Op goed geluk vroegen ze hem auditie te doen. 

De 51-jarige Quan was stiknerveus - hij had al 25 jaar geen auditie meer gedaan - maar bleek perfect: hij kon acteren, had de juiste leeftijd, sprak zijn talen, kende martial arts en was bereid om keihard te werken. Samen met Yeoh hielp hij de Chinese teksten te verbeteren en hield hij meteen een barbecue voor de hele cast en crew. Later dit jaar zal Quan opduiken in het nieuwe seizoen van de Marvel-serie Loki en we snappen dat hij nu minder moeite heeft om rollen te vinden. In Everything is hij geloofwaardig als zachtaardige huisvader én als actieheld. Quans personage is het hart van de film en zijn oproep om aardiger voor elkaar te zijn, geeft je geheid een brok in de keel. Kom maar door met die Oscar!

Alle genomineerden voor de Academy Awards, én waar je ze kunt zien, check je hier! De uitreikingen van de Oscars zijn live te zien op FilmBox vanaf 02.00 uur, in de nacht van zondag 12 maart op maandag 13 maart.

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!