Call me Snake: de 7 beste rollen van cultheld Kurt Russell

Door Redactie
Call me Snake: de 7 beste rollen van cultheld Kurt Russell

Kurt Russell is vandaag jarig en dat moet gevierd worden! Daarom hebben we de 7 beste rollen van de legendarische acteur op een rijtje gezet. Enjoy!

1. Used Cars (1980)

Na talloze goedkope westerns en brave Disney-komedies, gooide Russell het in 1980 over een andere boeg met Used Cars. In deze anarchistische komedie van Robert Zemeckis (Back to the Future) speelt hij een louche autoverkoper die de smerigste trucs uithaalt om de concurrentie af te troeven. Kurt zou opnieuw het gaspedaal flink intrappen als psychotische stuntman in Death Proof en als Mr. Nobody in de laatste twee Fast and the Furious-films.

2. Escape from New York (1981)

Kurt Russell en horrorregisseur John Carpenter (Halloween) werkten voor het eerst samen in Elvis, een televisiefilm uit 1979 waarin Kurt de titelrol speelde. Het duo zou de komende twintig jaar vaker samenwerken, met enkele van de beste films van Russell én Carpenter tot gevolg. In de duistere sciencefictionfilm Escape from New York speelt hij zijn meest iconische rol: Snake Plissken. Deze cynische antiheld zou vijftien jaar later terugkeren in het minder geslaagde Escape from L.A.

3. The Thing (1982)

Direct na Escape from New York bundelden Kurt en Carpenter opnieuw de krachten voor The Thing. In deze bloedstollende remake van een sciencefictionfilm uit de jaren 50 speelt Russell een helikopterpiloot op Antarctica die samen met zijn collega’s wordt belaagd door een buitenaards wezen. De film was niet bepaald een bioscoophit, maar groeide dankzij de baanbrekende speciale effecten en het slimme scenario uit tot een van de meest geliefde horrorfilms aller tijden.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws:  

4. Big Trouble in Little China (1986)

Deze lijst zou natuurlijk niet compleet zijn zonder Big Trouble in Little China. In deze prettig gestoorde avonturenfilm van, daar heb je hem weer, John Carpenter speelt Kurt een vrachtwagenchauffeur die belandt in een bovennatuurlijke bendeoorlog. Big Trouble belandde in grote problemen aan de bioscoopkassa, maar wordt inmiddels beschouwd als een cultklassieker. Een compleet overbodig vervolg met Dwayne Johnson is momenteel in de maak.

5. Breakdown (1997)

Dat Kurt Russell ook zijn mannetje stond in films die niet bol stonden van de speciale effecten, bewees hij wel met Breakdown. In deze akelig effectieve thriller strandt hij met zijn vrouw door autopech in de woestijn. Wanneer zijn echtgenote hulp gaat halen, wordt ze meegenomen door een automobilist met niet al te frisse bedoelingen…

6. Sky High (2005)

Met Sky High keerde Russell terug naar de Disney-studio’s waar hij als kindster werkte. In deze uiterst vermakelijke familiefilm speelt hij The Commander, een superheld die het stokje moet overdragen aan zijn zoon. Russell schitterde vorig jaar opnieuw in een luchtige superheldenfilm als de vader van Star-Lord in Guardians of the Galaxy vol. 2.

7. The Hateful Eight (2015)

Bijna tien jaar na Death Proof werkte Kurt Russell opnieuw samen met Quentin Tarantino. In The Hateful Eight keert Russell als besnorde premiejager terug naar zijn westernroots. De liefde tussen het tweetal is gelukkig nog niet bekoeld: de acteur zal ook een rol spelen in Tarantino’s nieuwste film Once Upon A Time in Hollywood. Andere cowboykrakers met Russell zijn Tombstone en Bone Tomahawk!