De vijf beste Stephen King-films uit de 80s

Door Redactie
De vijf beste Stephen King-films uit de 80s

Hollywood is na jaren weer in de ban van horrorkoning Stephen King. Wij gaan terug in de tijd naar de gloriedagen van Stephen King én de horrorfilm: de 80s!

Deze week werd bekend dat er een remake van Firestarter in de maak is, gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1980. Hierin ontwikkelt een jong meisje speciale krachten waarmee ze objecten in de brand kan steken. Firestarter is de zoveelste titel in een lange lijst van Hollywood-projecten die gebaseerd zijn op de verhalen van horrorschrijver Stephen King. Naast het vervolg op It, kunnen we de komende jaren ook nog uitkijken naar de remakes van Pet Sematary en The Tommyknockers, en nieuwe bewerkingen van The Boogeyman en The Long Walk.

Kortom, oude tijden herleven! In de jaren 80 volgden de Stephen King-verfilmingen elkaar namelijk ook in adembenemend tempo op. Wij namen de King-klassiekers uit die periode onder de loep om voor eens en altijd te bepalen welke de beste is!

5. The Running Man (1987)

In deze onvervalste 80s actiekraker speelt Arnold Schwarzenegger een ter dood veroordeelde gevangene, die letterlijk moet vechten voor zijn leven in een sadistische spelshow. In een dodelijke variant op American Gladiator moet de actieheld het opnemen tegen een stel kleurrijke schurken die niet zouden misstaan in een Batman-strip. Ondanks dat het geen horrorfilm is, is de body count er niet minder om: in totaal vallen er 41 doden te betreuren in deze vlotte B-film. Als kers op de taart spuwt Arnie een paar van de beste one-liners uit zijn carrière uit. Als hem wordt gevraagd wat er is gebeurd met een tegenstander die hij net heeft gedood met een kettingzaag, antwoordt hij droogjes: “He had to split.”

4. Cujo (1983)

Nadat haar auto het heeft begeven op het platteland, worden Donna en haar zoontje Tad belaagd door een hondsdolle sint-bernardshond. Hoewel de film zich vooral in en rond een kapotte auto afspeelt, is dit een van de meest intense King-verfilmingen. Dat is te danken aan het acteerwerk van Dee Wallace (E.T. the Extraterrestrial) en Danny Pintauro (Who’s the Boss?), maar ook aan de crew die van Cujo misschien wel de meest angstaanjagende hond van de horrorgeschiedenis heeft gemaakt. De combinatie van blaffende honden en krijsende kinderen stond in ieder geval garant voor menig jeugdtrauma! Cujo heeft ook nog een Nederlands tintje: niemand minder dan Jan de Bont (Speed) tekende voor het effectieve camerawerk in deze bloedstollende horrorfilm.

3. Stand By Me (1986)

Dat Stephen King meer te bieden heeft dan alleen het betere hak- en zaagwerk, werd in de jaren 90 wel bewezen met The Shawshank Redemption en The Green Mile. Daarvoor liet Stephen King zich al van zijn gevoelige kant zien met Stand By Me. In deze ontroerende coming-of-age-film blikt een schrijver terug op de zomer van 1959. Hierin ging hij samen met een aantal vrienden op zoek naar een lijk dat langs een spoorlijn zou liggen. Onderweg leren de jongens elkaar van onverwachte kanten kennen. Regisseur Rob Reiner tekende in 1990 voor een andere uitstekende Stephen King-verfilming: de ijzingwekkende horrorfilm Misery!

2. The Dead Zone (1983)

David Cronenberg wordt dankzij films als Videodrome en The Fly gezien als een van de beste horrorregisseurs van de jaren 80. In 1983 waagde hij zich aan een Stephen King-verfilming: The Dead Zone. Hierin beschikt een onderwijzer na jarenlang in coma te hebben gelegen over bijzondere krachten: hij krijgt namelijk een glimp van de toekomst te zien als hij iemand aanraakt. Wanneer hij letterlijk en figuurlijk in aanraking komt met een politicus, ziet hij dat deze zijn land wel eens in een kernoorlog zou kunnen storten. Om dit te voorkomen, bereidt de helderziende een aanslag voor op de toekomstige president.

Het succes van deze psychologische thriller is vooral te danken aan Christopher Walken, die voor de verandering nu eens geen koelbloedige gangster speelt. De Oscarwinnaar speelt hier namelijk een timide leraar en dat levert een van de beste rollen in zijn toch al niet misselijke loopbaan op.

1. The Shining (1980)

De eerste Stephen King-verfilming uit de jaren 80 is ook meteen de beste! Jack Nicholson zette een van de beste horrorschurken neer als Jack Torrance, een schrijver die samen met zijn gezin afreist naar een afgelegen hotel in de bergen om in alle rust te kunnen werken. Dat pakt net even anders uit, en onder invloed van duistere machten verandert Jack in een waanzinnige moordenaar die het op zijn vrouw en kind heeft voorzien.

The Shining groeide dankzij de onvergetelijke rol van Jack Nicholson en de knappe regie van Stanley Kubrick uit tot een klassieker. Ondanks het succes, heeft de schrijver zelf een hekel aan de verfilming van Kubrick. In 1997 verscheen dan ook een miniserie gebaseerd op The Shining waarbij Stephen King als scenarioschrijver de touwtjes stevig in handen hield!