Robert Englund als Freddy Krueger in A Nightmare on Elm Street

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Robert Englund als Freddy Krueger in A Nightmare on Elm Street

Echt eng: de 5 beste horrorfilms gebaseerd op een waargebeurd verhaal

|
|

Laatste update:

Horrorfilms staan om veel bekend, maar niet om hun realisme. Toch zijn deze vijf horrorklassiekers gebaseerd op gruwelijke gebeurtenissen die echt hebben plaatsgevonden!

The Exorcist (1973)

The Exorcist is misschien wel de engste horrorfilm aller tijden. En het feit dat deze film is gebaseerd op ware gebeurtenissen, maakt deze klassieker er alleen maar enger op! The Exorcist is een verfilming van de gelijknamige roman van William Peter Blatty. Hij liet zich op zijn beurt inspireren door een krantenartikel dat hij las in 1949. Hierin wordt beschreven hoe een gezin werd geplaagd door mysterieuze gebeurtenissen na de dood van een tante. Zo hoorden ze vreemde geluiden uit de kelder komen en begon meubilair op onverklaarbare wijze te bewegen.

Roland, de veertienjarige zoon van het gezin, werd het zwaarst getroffen: zijn bed schudde op en neer, er ontstonden krassen over zijn hele lichaam en hij begon met vreemde stemmen te spreken. Ten einde raad werd een priester ingeschakeld voor een duivelsuitdrijving. Na meer dan 30 lange, zware sessies was Roland verlost van zijn demonen. Het jongetje zelf kon zich na afloop niks meer herinneren van de gruwelijke gebeurtenissen.

The Texas Chain Saw Massacre (1974)

The Texas Chain Saw Massacre is inmiddels al meer dan veertig jaar oud. Maar ook na al die jaren heeft deze horrorklassieker nog niets aan kracht ingeboet! In deze film van Tobe Hooper (Poltergeist) reist een aantal vrienden over het platteland van Texas. Wanneer ze onderweg een lifter oppikken, is dit het begin van een gruwelijke nachtmerrie!

In deze film zagen we voor het eerst Leatherface in actie, een gestoorde seriemoordenaar die zich graag hult in de huiden van zijn slachtoffers. Deze psychopaat is gebaseerd op Ed Gein. Deze moordenaar maakte in de jaren 50 het platteland van Wisconsin onveilig. Toen hij werd gepakt, vond de politie talloze objecten die waren gemaakt van de lichaamsdelen van zijn slachtoffers en de lijken die hij had opgegraven op het kerkhof. Net als in de bizarre horrorboerderij in deze film! Andere geweldige horrorfilms die gebaseerd zijn op deze krankzinnige killer, zijn Alfred Hitchcocks klassieker Psycho en The Silence of the Lambs.

Inmiddels bestaan er meerdere prequels en vervolgen op het origineel, zoals Texas Chainsaw 3D uit 2013 en Leatherface uit 2017. De serie telt nu in totaal 8 films.

A Nightmare on Elm Street (1984)

In A Nightmare on Elm Street wordt een aantal scholieren in hun dromen opgejaagd door Freddy Krueger (Robert Englund). En als deze mysterieuze moordenaar hen te pakken krijgt, sterven ze ook in werkelijkheid!

Regisseur Wes Craven baseerde zijn hitfilm op een reeks artikelen in de Los Angeles Times. Hierin werd beschreven hoe asielzoekers uit Zuidoost-Azië die de oorlog waren ontvlucht last hadden van verschrikkelijke nachtmerries. Deze waren zo heftig, dat sommigen van hun slaap kwamen te overlijden. Hierop weigerden sommige van hen te slapen uit angst in hun dromen te sterven. Ook de naam Freddy Krueger is geen toeval: Craven vernoemde hem naar een klasgenoot die hem altijd pestte op school. Voeg daarbij het feit dat de regisseur als kind oog in oog stond met een griezel die een versleten hoed droeg, en een van de beste horrorschurken aller tijden was geboren!

Child’s Play (1988)

Van alle titels in deze lijst, is Child’s Play misschien wel de onwaarschijnlijkste film die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. En dat wil wat zeggen! In Child’s Play wordt de speelgoedpop Chucky bezeten door de geest van een sadistische seriemoordenaar.

Chucky is gebaseerd op Robert, de speelgoedpop van schrijver en kunstenaar Robert Eugene Otto. Hij beweerde in 1909 dat een dienstmeisje van de familie een voodoovloek heeft uitgesproken over zijn speelgoedpop. Hierdoor kwam de pop ’s nachts tot leven om het gezin te terroriseren. Na zijn overlijden trok een ander gezin in het huis waar de pop op zolder lag. Ook zij hoorden voetstappen en griezelig gelach na zonsondergang. Robert staat nu in het Key West Martello Museum in Amerika. Maar volgens de suppoosten gaat de pop ’s nachts nog regelmatig aan de wandel!

Ook van deze klassieker is een remake gemaakt. Deze komt 20 juni 2019 uit in de bioscoop!

The Conjuring (2013)

Natuurlijk zou deze lijst niet compleet zijn zonder The Conjuring. Deze horrorhit draait om de familie Perron, een gezin dat wordt geplaagd door onverklaarbare paranormale verschijnselen in hun nieuwe huis. Ze besluiten de hulp in te roepen van Ed en Lorraine Warren, twee onderzoekers die gespecialiseerd zijn in bovennatuurlijke zaken. Het onderzoek zou uitgroeien tot de beruchtste zaak uit de geschiedenis van het tweetal. 

Bijzonder aan deze horrorhit is dat het de enige film is in dit rijtje waar de mensen die betrokken waren bij de gebeurtenissen zelf aan hebben meegewerkt. Ed Warren (in de film gespeeld door Patrick Wilson) was ten tijde van de opnames al overleden, maar zijn vrouw Lorraine was nauw betrokken bij de productie. Ze werkte mee aan het scenario en hielp de hoofdrolspelers met de voorbereidingen op de film. De paranormale onderzoekster heeft zelfs een gastrolletje in de film!

Lees verder