My Neighbour Totoro

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
My Neighbour Totoro

De 11 beste kinderfilms op Netflix

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Robin Heerkens

Heb je thuis verveelde kids zitten die constant je aandacht opeisen? Of wil je in deze angstige tijden van corona even wat geruststellend sentiment opsnuiven? Deze 11 ultieme kinderfilms op Netflix helpen je direct uit de brand.

1. Matilda

Rebelse kinderklassieker over het geniale meisje Matilda dat door alles en iedereen – van haar ouders tot de intens irritante schooldirectrice – wordt dwarsgezeten. Wanneer ze per toeval ontdekt dat ze véél meer in haar mars heeft, draait ze de rollen om en slaat ze keihard terug naar de haters. Genieten! Leuk detail: Matilda is geregisseerd door acteur Danny DeVito.

2. My Neighbour Totoro

De befaamde Japanse animatiestudio Studio Ghibli bracht zóveel pareltjes uit (hierover later meer) en die kun je bijna allemaal met een gerust hart aan je kids laten zien. Maar My Neighbour Totoro veroverde een speciaal plekje in ons kinderhart. We volgen zusjes Satsuki en Mei. Ze zijn net richting het platteland verhuisd om dichterbij hun moeder in het ziekenhuis te kunnen zijn. De meisjes ontdekken een stel vriendelijke geesten, met in het bijzonder de grote kattengeest Totoro, en er gaat een wereld voor ze open wanneer ze bevriend raken! Check ook onze lijst met de 7 beste Ghibli-films aller tijden voor meer kijktips.

3. The BFG

Kindervriend Roald Dahl mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. En daarom gooien we er na Matilda gewoon een tweede Dahl-verfilming in: The BFG, oftewel: de Grote Vriendelijke Reus. Deze hartverwarmende film draait om de ontluikende vriendschap tussen het Britse weesmeisje Sophie (Ruby Barnhill) en de reus (Mark Rylance), die in tegenstelling tot zijn soortgenoten géén kids eet. Misschien een beetje overweldigend voor de allerkleinste koters, maar meesterregisseur Steven Spielberg maakt het nooit écht eng.

4. De Shrek-films

Wie heeft Disney+ nodig wanneer Shrek je ook tientallen sprookjes inéén kan geven? Deze heerlijke animatieklassiekers (vier in totaal) zitten vol met kleurrijke personages, droge humor en genoeg sprookjesfiguren om de Efteling mee te vullen. Tevens is de stemmencast met onder meer Mike Myers, Eddie Murphy en Cameron Diaz van topkwaliteit. Vooral deel twee, met een glansrol voor de geniepige Gelaarsde Kat (Antonio Banderas), laat een onuitwisbare indruk achter.

5. Dolfje Weerwolfje

Wil je liever iets opzetten zonder ondertiteling? Of geen zin in Nederlandse nasynchronisatie? Dolfje Weerwolfje van eigen bodem biedt uitkomst. De klassieke kinderboekenreeks van Paul van Loon werkt ook in filmvorm prima. Deze spannende verfilming draait uiteraard om het 7-jarige jochie Dolfje Spaan, dat ontdekt dat hij een weerwolf(je) is. Hoe gaat hij dit verborgen houden voor zijn pleeggezin? Meehuilen mag.

6. Free Willy

Een epische familiefilm over een jongetje en zijn Orka-vriend. Dat is hoe we Free Willy het beste kunnen omschrijven. Het jongetje, straatschoffie Jesse, ontmoet de orka Willy en langzaam maar zeker bouwen ze een intense band op. Hij leert ‘m zelfs trucjes – iets dat zelfs zijn trainer niet kan. Wanneer een stel slechteriken Willy willen… nou ja, dat mag je zelf invullen, zet Jesse alles op alles om hem eindelijk zijn vrijheid te kunnen geven voordat het te laat is. Tip: zet het doosje tissues alvast op tafel.

7. Abeltje

Een verhaal van Annie M.G. Schmidt mag natúúrlijk niet ontbreken. De koningin van de jeugdboeken kwam in 1953 met het hartverwarmende verhaal Abeltje. De film (1998) is grotendeels hetzelfde en draait om het gelijknamige jongetje dat een baantje scoort als liftbediende in warenhuis Knots. Hij mag nooit, maar dan ook NOOIT op het bovenste groene knopje drukken. Uiteraard kan het rebelse kind in Abeltje dit niet laten. Hij drukt op de knop en de lift begint opeens weg te vliegen. Wat volgt is een heerlijk avontuur dat je in vogelvlucht van New York naar Perugona brengt, een fictief land in Zuid-Amerika. Even lekker ontsnappen aan de werkelijkheid dus.

8. A Dog’s Way Home

Benji, Dog Days, White Fang of Meneer Pluizenbol, als je meer een kattenmens bent; Netflix staat vol met van die lekkere cliché-hondenfilms. Niks mis mee. Toch gaan wij – als we dan toch moeten kiezen tussen al die viervoeters – voor A Dog’s Way Home. Deze film leert kids hoe intens de band tussen mens en dier kan zijn. Hoe ze voor elkaar door het vuur gaan. Door dik en dun. Als een echte steun en toeverlaat, ook in moeilijke tijden. Met in dit geval: de relatie tussen pitbull Bella en baasje Lucas. Zelfs een afstand van honderden kilometers houdt ze niet uit elkaar. Kijk maar! Of, misschien ook niet: deze trailer verpest letterlijk de hele film.

9. Pokémon: Mewtwo Strikes Back – Evolution

Wie groeide er niet op met Pokémon? We durven te wedden dat ook de kids van nu precies weten wie Pikachu is en daarom is Pokémon: Mewtwo Strikes Back – Evolution een dubbelzijdige voltreffer. Ouders gaan helemaal terug naar hun jeugd – dit is namelijk een remake van de allereerste Pokémon-film – en de kids krijgen dit pareltje voor het eerst te zien in een kek nieuw jasje. Win-win!

10. Spirited Away

De tweede, zo mogelijk nóg betere Studio Ghibli-film in deze lijst: het Oscar-winnende Spirited Away. Hierin belandt de 10-jarige Chihiro per ongeluk in een geestenwereld waar een grote boze heks, Yubaba, ’t voor het zeggen heeft en zonder pardon haar ouders in varkens verandert. Chihiro moet noodgedwongen in het badhuis van de heks werken, maar gelukkig is niet iedereen in deze magische, prachtig vormgegeven wereld kwaadaardig. Zelfs bij de tiende keer kijken ontdek je nieuwe, adembenemende details. Spirited Away is pure meesterklasse. 

11. Spider-Man: Into the Spider-Verse

We sluiten af met een oogstrelend mooie superheldenfilm om van te smullen. In Spider-Man: Into the Spider-Verse volgen we eens niet – zoals bijna altijd – alleen Peter Parker, maar juist de tiener Miles Morales, die door zijn leeftijd natuurlijk veel beter aansluit op de leefwereld van een wat ouder kind. In deze geanimeerde en mogelijk beste Spider-Man-film komen de werelden van verschillende Spideys op spectaculaire wijze samen. De onervaren, onzekere Miles weet in eerste instantie niet wat hij aan moet met zijn nieuwe superkrachten, maar met een zetje van een stel andere Spideys én good old Peter Parker (ja, hij is er toch bij) vindt Miles zijn weg.

Lees verder