De 10 grootste boeventronies van het witte doek

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De 10 grootste boeventronies van het witte doek

De 10 grootste boeventronies van het witte doek

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Natuurlijk zouden we hier gewoon heel lui de hele cast van The Sopranos neer kunnen zetten, maar dat zou te makkelijk zijn. Hierbij 10 acteurs waar je op straat met een flinke boog omhoog zou lopen.

10 - Joe Viterelli

Deze in 2004 overleden acteur had wel zo'n ontzettende maffia-kop, dat het verbazingwekkend is om te weten dat hij eerst jarenlang gewoon als zakenman gewerkt had (op legale manier nog wel). Een producent overtuigde hem de filmbusiness in te stappen waarna hij zowat 30 keer een gangster heeft gespeeld, onder meer in de komedies Analyze This en Mickey Blue Eyes. Vlak voor zijn dood nam hij zijn eigen imago nog op de hak in deze Superbowl-commercial.

9 - Arnold Vosloo

Deze Zuid-Afrikaan kennen we vooral als de boosaardige mummie Imhotep uit de inmiddels 20 jaar oude Mummy-film met Brendan Fraser. Maar in de andere grote films waar deze kale Billy Zane-lookalike in meespeelde was hij ook steeds vast de slechterik, denk maar aan Hard Target, de beide G.I.Joe-films en The Blood Diamond.

De 10 grootste boeventronies van het witte doek

8 - Tygo Gernandt

Er hoort natuurlijk ook een Nederlandse naam in dit rijtje thuis, en welke acteur van eigen bodem heeft nou een betere boeventronie dan Tygo Gernandt? En dat terwijl het eens zo'n knappe jongen was! Momenteel is hij als good guy Tonnie Montijn te zien in de Baantjer-film, maar eigenlijk hebben wij er sinds zijn beklemmende schurkenrol in Van God Los uit 2003 al moeite mee om Tygo nog als een goedzak in een film te zien.

De 10 grootste boeventronies van het witte doek

7 - Eddie Bunker

Quentin Tarantino had voor zijn debuutfilm Reservoir Dogs in 1992 een indrukwekkend stelletje vervaarlijk uitziende acteurs bij elkaar gezocht. Maar degene met de minste tekst was eigenlijk de linkste van allemaal: Mr. Blue werd gespeeld door de langharige krasse knar Eddie Bunker, een daadwerkelijke oud-bankrover en tevens een oud-bajesklant. In 1950 vestigde hij al op 17-jarige leeftijd het dubieuze record de jongste gevangene ooit te worden van de beruchte gevangenis San Quentin. Daar leerde deze in 2005 overleden beruchte boef ook een andere acteur kennen die nog hoger in dit lijstje staat.

De 10 grootste boeventronies van het witte doek

6 - Joe Pesci

Ook al speelde deze acteur dan ook de vrolijke noot in de derde en vierde Lethal Weapon-film, toch kennen we hem vooral van zijn rollen als opvliegerige maffioso in Goodfellas en Casino. Saturday Night Live kwam zelfs met een parodie-talkshow waarin presentator Pesci (gespeeld door een haast onherkenbaar vermomde komiek Jim Breuer) zijn gasten steevast aan het eind van elke aflevering tot moes slaat. In onderstaande Snickers-reclame laat Joe zien dat hij zijn eigen imago uitstekend op de hak kan nemen.

5 - Temuera Morrison

Sinds zijn doorbraakrol als de loei-agressieve Maori Jake The Muss in het aangrijpende drama Once Were Warriors uit 1994 wordt deze Nieuw-Zeelander al een kwart eeuw gevraagd voor allerlei schurkenrollen. De bekendste hiervan is natuurlijk Jango Fett uit Star Wars: Attack of the Clones. Afgelopen kerst was hij in een vriendelijke rol te zien als de vader van Aquaman, een rol waar Jason Momoa hem persoonlijk voor wilde.

4 - Joaquim de Almeida

Deze Portugese acteur die we onder meer kennen van Desperado, Fast Five, Clear and Present Danger en recentelijk The Hitman’s Bodyguard maakt er geen geheim van dat hij vooral bekend is als slechterik. In dit filmpje vertelt hij over zijn leven als filmschurk in blockbusters, en over hoe hij ook nog tig keer niet de slechterik heeft gespeeld in Europese films die echter niemand gezien heeft.

3 - Robert Davi

Ook al speelde deze acteur met het kenmerkende pokdalige gezicht in één van zijn bekendste rollen (als FBI-agent in Die Hard) géén schurk, in tal van andere films  was hij wel te zien als bad guy. In de grimmige James Bond-film Licence to Kill bijvoorbeeld, of in de 80s-klassieker The Goonies. Deze zware jongen heeft naast zijn acteerwerk ook nog een niet onverdienstelijke zangcarrière. Tegenwoordig duikt hij vooral op in Amerikaanse talkshows als fanatiek Trump-supporter. Ook in het echte leven is Davi dus een bad guy!

De 10 grootste boeventronies van het witte doek

2 - Vinnie Jones

Vinnie Jones maakte in de jaren 80 en 90 al furore als één van de grootste lomperiken die er op de Britse voetbalvelden rondliep. Zo heeft hij in zijn loopbaan twaalf rode kaarten gekregen , waarvan eentje zelfs na drie seconden - dat is nog eens een binnenkomer?! Het was dan ook een meesterzet van Guy Ritchie om deze foute baas als schurk te casten in zijn debuut Lock, Stock and Two Smoking Barrels. In Ritchie’s tweede film Snatch deed Jones er met zijn rol als Bullet tooth Tony nog een scherpje bovenop.

1 - Danny Trejo

Natuurlijk kan er in dit rijtje linkmichels maar één de bruutste zijn en dat is natuurlijk Machete himself Danny Trejo. Deze brute latino had er voordat hij in de jaren 80 acteur werd al een hele carrière als crimineel opzitten; zo heeft hij in de jaren 60 aardig wat jaartjes in de beruchte San Quentin-gevangenis doorgebracht. Ook kampte hij vroeger met verslaving, maar sinds 1969 is Danny alweer helemaal clean. Tegenwoordig laat de Machete-actieheld zich ook van zijn meer kwetsbare kant zien, zo besloot hij onlangs een reclame te doen voor een middel tegen erectiestoornissen.

Lees verder