Holland's Got Talent 2020

Veronica Superguide logo
Holland's Got Talent 2020

De 10 beste tv-talentenjachten ooit

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Je houdt ervan of je hebt er inmiddels helemáál genoeg van, maar talentenjachten zijn niet meer weg te denken van de Nederlandse televisie en daarbuiten. Zelfs Netflix is met programma’s als Sugar Rush en Sing On! Spain in het genre gedoken. Hoog tijd dus om de leukste nog eens uit te lichten!

10. Idols

De talentenjacht onder de talentenjachten (voor de jaren '90-generatie) is toch wel Idols! We zien Henkjan Smits (met zijn mooie zonnebril in die bos met krullen), Jerney Kaagman met haar zure gezicht, Edwin Jansen en Eric van Tijn nog zitten alsof het de dag van gisteren was. Naast alle 'echte' talenten als Jim Bakkum, Jamai en Nick Schilder moest dit programma het voornamelijk hebben van de goedlachse Andre en danslegende Herman. Zij toverden bij menig kijker een stralende lach op hun gezicht. Helaas kunnen we ons niet voorstellen dat dit soort heerlijke trash-tv ooit nog een comeback maakt, maar zeg nooit nooit! 

9. Showmasters

Vergeet de talentenjachten waarin wordt gezocht naar de beste danser, liedjesschrijver of zanger, want hoe leuk is het als er wordt gezocht naar een nieuwe presentator of presentatrice? In Showmasters – dat van 1988 tot 1990 werd uitgezonden – moesten de kandidaten zich in diverse terugkerende rondes als Superflip en Showstift bewijzen als de nieuwe presentator van Nederland. Klinkt bekend? In 2018 probeerde Gordon in Screentest hetzelfde te doen, maar dat was qua kijkcijfers en kandidaten een regelrechte flop. Gelukkig gold dat voor Showmasters niet: o.a. Jochem van Gelder, Rolf Wouters en Sugar LeeHooper hielden er een carrière aan over.

8. So You Think You Can Dance

Een paar jaar geleden nog werden we doodgegooid met dansprogramma's op de Nederlandse tv: van The Ultimate Dance Battle, Everybody Dance Now, Move Like Michael tot So You Think You Can Dance. Het danstalent was blijkbaar niet aan te slepen, maar genoeg is genoeg soms. De kijkcijfers van die laatste daalden tot een vreselijk dieptepunt en daarom begrepen we RTL wel dat ze het programma van de buis haalde. Maar hé, nu alleen Dance, Dance, Dance nog redelijk overeind staat (al moeten we dat in deze coronatijd maar afwachten), is een comeback van dit heerlijke dansprogramma niet uitgesloten.

7. Starmaker

We hadden kunnen kiezen uit Starmaker of House of Talent (aangezien ze wel wat van elkaar weg hebben), maar het succes van dat eerste programma was niet aan te slepen. Dat laatste kunnen we helaas niet zeggen over die tweede reeks. In Starmaker kregen diverse jongeren de kans om in het oude Big Brother huis een band te vormen. Het was uiteindelijk de bedoeling dat er slechts zes jongeren over zouden blijven, maar daar staken de fans een stokje voor. Zo werd K-otic geboren! In 2003 ging de groep (mede door het vertrek van Sita) alweer uit elkaar, maar in 2016 kwamen ze terug met een eenmalig (en opnieuw succesvol) reünieconcert.

6. De beste singer-songwriter van Nederland

Kijk, we kunnen soms lachen om de domme acties van Giel Beelen, maar één ding deed hij toch goed en dat was De beste singer-songwriter ontwikkelen. We noemen alleen maar namen als Ruben Annink (die meedeed aan het vorige seizoen Beste Zangers), Lucas Hamming, Maaike Ouboter, Nielson en Douwe Bob. In dit programma zochten ze niet alleen iemand met de beste stem, maar juist naar dat pareltje dat zich met zijn eigen nummers kon redden in de showbizzwereld. En dat bleek een enorm succes!

5. (Mini) playbackshow

Met al die zang- en dansprogramma’s ga je nog eens twijfelen aan je eigen talenten, maar gelukkig is er ook iets voor a-muzikale kandidaten: een playbackshow voor zowel jong als oud! In elke uitzending mochten zes playbackacts proberen om een panel – bestaande uit o.a. Frans Halsema, Tineke de Nooij en Tineke Verburg – te overtuigen van hun skills. In de jaren die volgden zijn er tal van variaties opgekomen (waaronder een show die we nog gaan bespreken), dus het is dan ook niet zo gek dat de Playbackshow in 1985 werd verrast met de Gouden Televizier-Ring.

Helaas vinden we geen playbackende volwassenen terug op YouTube, maar we willen je deze beelden van een playbackende Sharon Doorson niet onthouden!

4. Holland's Got Talent

Van zangers, dansers (alleen of in groepen), slangenmensen, gekke acts met dieren tot acrobatiek: als één programma divers is, is het Holland's Got Talent wel! De afgelopen tien seizoenen zagen we tal van bijzondere acts voorbijkomen, waaronder de grote doorbraak van Waylon! Zonder HGT had hij misschien nooit op het Songfestival gestaan (twee keer) en was die rode draaistoel aan hem voorbijgegaan. Hij won misschien niet, maar feit blijft dat we meer van hem horen dan van winnares (en slangenmeisje) Daniëlle Bubberman. De deelnemers van het aankomende elfde seizoen kunnen alleen nog maar dromen van zo'n start.

3. Lego Masters

Wie had van tevoren kunnen bedenken dat een talentenjacht met legoblokjes zo’n groot succes zou worden? Nou, wij niet en toch genoten wij stiekem ook van deze zoektocht naar de nieuwe Lego Masters van Nederland en België. Dit programma was zowel onder het jonge als wat oudere publiek een groot succes en een tweede seizoen kon dan ook niet uitblijven. Hopelijk dan wel met een iets andere jury, want de kijkers bleven maar doorzeuren over het beïnvloedbare gedrag van 'Brickmaster' Bas Brederode.

2. Soundmixshow

Na het grote succes van de Playbackshow kon een spin-off niet uitblijven en dat bleek een gouden zet. Van Marco Borsato, Glennis Grace, Edsilia Rombley, Tino Martin tot Gerard Joling: al deze artiesten zijn ooit begonnen bij de Soundmixshow van Henny Huisman! En wat bleek? Het programma was zo populair dat diverse landen het programma kochten en het zelfs resulteerde in een Europese Soundmixfinale in het oorspronkelijke land Nederland. In 2001 stopte het programma en kregen we er Idols voor in de plaats.

1. The Voice of Holland

Rode draaistoelen, Battles, coaches in plaats van juryleden en Knock-Outs: wie had kunnen denken dat een man van dat formaat zulke grootse dingen kon bedenken? Zonder de ideeën van Roel van Velzen had The Voice of Holland namelijk nooit zo'n groot succes geworden en dat al tien jaar lang. In die tijd leerden we artiesten kennen als Songfestival-winnaar Duncan Laurence, Maan, OG3NE, Romy Monteiro, Charly Luske en Jennie Lena. Stuk voor stuk artiesten die niet meer weg te denken zijn uit de Nederlandse showbizz en daarom kunnen we niets anders dan The Voice op een welverdiende nummer 1 plek zetten.

Holland's Got Talent is vanaf 29 augustus weer te zien op RTL 4.

Lees verder