Frozen

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Frozen

De 10 beste kerstfilms van de afgelopen 10 jaar

|
|

Laatste update:

Vergeet films als Home Alone, Love Actually en How the Grinch Stole Christmas, want in de afgelopen tien jaar zijn er heus wel wat nieuwe klassiekers verschenen. Nestel je dus maar weer op de bank en trek je foute kersttrui uit de kast, want het is tijd voor een kerstfilmmarathon met films uit de jaren 2010 tot 2020!

Heb je meer zin in een hele slechte kerstfilm? Dan moet je snel doorklikken naar dit artikel. Wij judgen niet! 

10. Alles is familie (2012)

Rond de kerstdagen heb je vaak zin in een film waar je niet zoveel bij hoeft na te denken. Klinkt dit als muziek in jouw oren? Dan is de Nederlandse romcom Alles is familie je op het lijf geschreven. Naast de topcast met hoofdrolspelers Carice van Houten, Thijs Römer en Benja Bruijning scoort deze film uiteraard ook punten vanwege de thema's: van nieuwe liefdes, baby's tot rouw. Dat belooft romantiek, drama en emotie aan de goedgevulde kersttafel. Voor de liefhebbers staan er in onze top-25 overigens nog meer kerstfilms.

9. The Princess Switch: Switched Again (2020)

Na het enorme Netflix-succes van The Princess Switch kon een tweede (en derde) deel niet uitblijven. En met succes! Onze filmexpert noemt deze film niet voor niets 'een verrassend vervolg met een scherp randje' in de vorm van de komische Vanessa Hudgens. Dit tweede deel staat nog niet eens een maand op Netflix, maar geloof ons: hij is hard op weg om een ware klassieker te worden! Die mag je dus niet missen als je een beetje bij de tijd wil blijven.

8. Krampus (2015)

Ho, ho. Als je na het zien van die twee vrij zoetsappige titels van plan was om dit artikel weg te klikken, wacht dan nog heel even. We waren namelijk echt niet van plan om de horrorfilm Krampus gemixt met een kerstthema en hier en daar wat grappige scènes te negeren. Echt niet! Wij willen dan misschien niet op het lijstje van het demonische wezen Krampus, maar hij moet wel op die van ons. Geef deze film dus maar gauw eens een kans.

7. Last Christmas (2019)

"Last Christmas, I gave you my heart. But the very next day you gave it away." Vergeet heel even het liedje van Wham!, als je dat nog kan na het lezen van de bovenstaande zin. Excuses, maar we hadden het toch echt over die film met GOT-talent Emilie Clarke. Deze film mag dan de boeken in gaan als een romantische komedie (mét de nadruk op KOMEDIE), maar je moet wel een ijskonijn zijn als je het tijdens het zien van deze film droog houdt. Gooi het er eens lekker uit, want ook dat heb je soms nodig!

6. Klaus (2019)

Over ijskonijnen en andere gekke wezens gesproken: hoe kunnen we onze geliefde Spaanse Klaus nu negeren? Deze mysterieuze timmerman die woont in zijn hutje gemaakt van speelgoed, stal vorig jaar de harten van zowel de kinderen als grote mensen. Als je na het zien van deze hartverwarmende film geen genoeg kan krijgen van animatie, dan hebben we nog een mooie top-25 voor je

5. Rise of the Guardians (2012)

In welke film zag je eerder dat de Kerstman, de Paashaas, de Tandenfee en Klaas Vaak met elkaar samenwerkten? Dat had je in je stoutste dromen niet eens kunnen bedenken. Nou, de makers van Rise of the Guardians waren blijkbaar wel zo geniaal. Vandaar dat deze film niet misstaat op een vijfde plek in ons overzicht. Deze bekende figuren hopen zo de hoop, het geloof en de verbeelding van alle kinderen te beschermen. Als dat maar goed gaat! 

4. The Christmas Chronicles (2018)

Heb je nu zin in een kerstfilm die eens niet zoetsappig wordt? Stop dan maar snel de persen, want wij hebben 'm gevonden: The Christmas Chronicles! Een broer en zus proberen de kerstman te betrappen, maar dreigen daarmee kerstmis voor de hele wereld te verpesten. Als de kerstman - niemand minder dan Kurt Russell - de bak in draait, lijkt het feest helemaal voorbij. Snap je nu waarom we niet kunnen wachten op het tweede deel?

3. Happiest Season (2020)

We moeten eerlijk zijn: Happiest Season moet zijn kwaliteit nog bewijzen, maar wij hebben er alle vertrouwen in dat dit een klassieker wordt. We zeggen namelijk alleen maar: Kristen Stewart, een lesbische relatie inclusief verloving én een boodschap over trouw blijven aan jezelf in een hectische wereld. Helaas lijkt deze film dit jaar tóch niet in de bioscoop te gaan draaien (zoals we eerder dachten), maar hij is wel vanaf 11 december te zien op Pathé Thuis en ITunes.

2. Rare Exports: A Christmas Tale (2010)

Een kerstfilm die diverse prijzen heeft gewonnen waaronder een prijs voor Beste Montage? Dat hoor je niet zo heel vaak! Rare Exports bewijst echter dat het prima kan. Mogelijk ligt het wel aan het duistere randje dat het alom bekende kerstverhaal heeft gekregen. Je ziet namelijk niet vaak dat kerstfilms draaien om een wolf, een kwaadaardige kerstman en de ontvoering en vermissing van alle kinderen uit het dorp. Het is misschien eens iets anders dan alle zwijmelverhalen, maar wie weet is het wel aan jou besteed.

1. Frozen (2013)

"Let it go. Let it go." Hadden we het überhaupt kunnen maken om een andere film dan Frozen op nummer één te zetten?

Het mag dan geen typische kerstfilm zijn, want hé Frozen kan altijd, maar met de winterse taferelen en de ijzige kou kunnen we toch niet negeren dat het net ietsje beter bij de winter past. We willen immers niet dat onze favoriete vriend Olaf gaat smelten. Heb je deze film voor de duizendste keer gezien? Dan zet je daarna toch gewoon deel twee of deze toffe (echt kerstige) prequel Once Upon a Snowman op.

Lees verder