To All The Boys I'ved loved before, boekverfilming

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
To All The Boys I'ved loved before, boekverfilming

De 10 beste films gebaseerd op jeugdboeken

|
|

Laatste update:

De boekverfilmingen voor de jeugd (maar stiekem gewoon voor alle leeftijden) vliegen ons om de oren. Zo komen in februari alleen al Locke & Key, To All The Boys 2 en All the Bright Places uit op Netflix. Maar welke films - gebaseerd op Young Adults - uit het verleden moet je echt gezien hebben? Bekijk snel het overzicht.

Locke & Key staat vanaf vrijdag 7 februari op Neflix. Vanaf die datum kun je meedoen aan de zoektocht naar de mysterieuze Anywhere Key in Nederland. Maak kans om een reis naar je droombestemming te winnen! Klik hier en doe mee!

10. Twilight

Schrijfster Stephenie Meyer zette zich in 2005 met haar boek over een doodgewoon meisje en een vampier op de kaart, en dat succes werd alsmaar groter toen bleek dat het boek (en daarna nog vele vervolgen) ook verfilmd zou worden. Inmiddels zijn we meer dan 12 jaar verder en is Twilightde film die sinds 1 februari weer op Netflix staat, een waar begrip. Het verhaal draait natuurlijk om Bella Swan, die altijd een buitenbeentje is geweest. Wanneer ze bij haar vader gaat wonen in het regenachtige Forks, verwacht ze geen verandering. Totdat ze de knappe en behoorlijke mysterieuze Edward Cullen ontmoet. Niemand lijkt tot hem te kunnen doordringen, maar zij weet iets in deze vampier los te maken waardoor hij zijn ware identiteit verloochent. Benieuwd hoe het nu met de acteurs gaat? Wij zochten het onlangs nog uit

9. Divergent

Het succes van Divergent duurde niet zo lang als dat van Twilight, aangezien er al geen vierde film meer verscheen, maar deze titel past ook wel degelijk in dit rijtje met goede boekverfilmingen. De stad Chicago werd in deze filmreeks opgedeeld in vijf fracties en alle 16-jarigen moesten kiezen waar zij de rest van hun leven bij willen behoren. Tris Prior breekt met haar familie en kiest voor 'Onverschrokkenheid', waar moed de meest gewaardeerde eigenschap is. Tijdens de zware inwijding moet ze haar grootste angsten overwinnen, leert ze om te vechten, begint ze nieuwe vriendschappen en valt haar oog op Four. Maar ze heeft ook een geheim: ze is 'divergent' en past dus bij meerdere groepen. Deze uitslag zou weleens levensbedreigend kunnen zijn. 

8. To All The Boys I've Loved Before

Netflix had een waar succes met het schattige liefdesverhaal van Lara Jean, naar het gelijknamige boek van schrijfster Jenny Han. Het leven van Lara Jean stond plots op zijn kop toen bleek dat al haar geheime liefdesbrieven op onverklaarbare wijze waren verstuurd. Niet naar zomaar mensen, maar naar de vijf jongens waar ze ooit gevoelens voor had, waaronder de populaire Peter (Noah Centineo). Awkward! Wij snappen na het zien heel goed waarom Netflix heeft besloten om ook de andere twee boeken uit deze reeks To All The Boys: P.S. I Still Love You en To All The Boys: Always and Forever, Lara Jean te verfilmen. Dit weten we al over het tweede deel, dat op 12 februari te zien is.

7. Wonder

Een jeugdfilm die genomineerd was voor een Oscar? Dat hoor je niet vaak, maar de (Nederlandse) grimeur Arjen Tuiten die betrokken was bij de film Wonder is het toch gelukt! De Amerikaanse dramafilm, gebaseerd op het gelijknamige boek van R.J. Palacio, gaat over August 'Auggie' Pullman (Jacob Tremblay). Een doodnormale jongen, die geboren is met een misvormd gezicht en daardoor regelmatig tijd moet doorbrengen in het ziekenhuis. Met de hulp van zijn ouders probeert hij een draai te vinden in dit leven: hoe hij omgaat met de reacties van anderen, hoe hij aankijkt tegen zijn klasgenootjes die er niets van begrijpen en vooral hoe hij aankijkt tegen zichzelf. 

6. The Hate U Give 

The Hate U Give, naar het gelijknamige boek van Angie Thomas, stipt een behoorlijk actueel probleem aan: rassendiscriminatie. Starr Carter (gespeeld door Young Adult-filmtalent Amandla Stenberg) is er getuige van als haar beste vriend Khalil zonder reden door de politie wordt vermoord. Na deze heftige gebeurtenis probeert ze het leven weer te herpakken, maar zo makkelijk is dat niet gedaan. De school waar ze elke dag naartoe gaat, is in groot contrast met de armoedige buurt waar ze woont én nu moet ze kiezen: vecht ze mee met haar buurtbewoners of kiest ze voor de school? 

5. The Fault in Our Stars

De boekverfilming van The Fault in Our Stars viel niet alleen op vanwege het Nederlandse tintje (deels opgenomen in Amsterdam) of dat de hoofdrolspelers elkaar al kenden van Divergent, maar vooral vanwege het krachtige verhaal. Zowel jong als oud was tot tranen toe geroerd. Het aangrijpende verhaal gaat over de ongeneeslijk zieke jongeren Hazel (Shailene Woodley) en Gus (Ansel Elgort), die elkaar leren kennen bij een praatgroep voor kankerpatiënten. Hoewel ze allebei niet weten hoelang ze nog hebben, bloeit er toch langzaam iets op. 

4. Harry Potter

Hoe kunnen we Harry Potter nou niet in dit lijstje verwerken? Het succes van de Engelse schrijfster J.K. Rowling hield - en houdt nog steeds - niet op en dat terwijl het dit jaar alweer 19 jaar geleden is dat de allereerste film op het witte doek verscheen. Netflix-kijkers in Nederland kunnen niet wachten tot alle films op de streamingdienst verschijnen, alhoewel Netflix er al vaker op heeft gehint, moeten we het nog altijd zonder de tovenaarsjongen en zijn vrienden Ron Wemel en Hermelien Griffel doen. Mocht je benieuwd zijn hoe het nu met de acteurs gaat, wij zochten het vorig jaar nog voor je uit.

3. The Hunger Games

In tegenstelling tot de Harry Potter-films staat The Hunger Games-reeks wel al op Netflix. De eerste film draait natuurlijk volledig om Katniss Everdeen, die zich (voor haar zusje Primrose) vrijwillig opgeeft voor de Hongerspelen. Samen met Peeta doet ze er alles aan om te overleven, al moet ze daarvoor wel over een aantal grenzen heen. Goed nieuws trouwens voor de fans: er komt heel snel nog een prequel aan en wij weten al waar die over gaat.

2. Love, Simon

Niet zo succesvol als The Hunger Games, Twilight of Harry Potter, maar qua thema misschien nog wel belangrijker is de film Love, Simon. De film volgt het leven van Simon Spier, een homoseksuele jongen die nog niet uit de kast is gekomen voor zijn vrienden en familie. Maar als hij verliefd wordt op een onbekende klasgenoot en hij wordt afgeperst door iemand, moet hij ontdekken wat hij belangrijker vindt: de angst of de liefde?

1. The Perks of Being a Wallflower

The Perks of Being a Wallflower met actrice Emma Watson wordt al jaren gezien als dé boekverfilming voor de jeugd. Niet alleen bejubeld door de doelgroep, maar ook bekroond met onder meer de Independent Spirit Award voor beste eerste productie en de People's Choice Awards voor favoriete dramafilm en favoriete actrice in een dramafilm. De film draait om Charlie Kelmeckis, een eerstejaars op zijn highschool. Door zijn verlegenheid lukt het hem niet om aansluiting te vinden bij zijn medeleerlingen, maar daar brengen Patrick en zijn stiefzus Sam verandering in. Onder de vleugels van dit duo gaat er een nieuwe wereld open voor Charlie.

Lees verder