John de Mol liet geen onderzoek instellen naar Jeroen Rietbergen

John de Mol in BOOS

John de Mol, die tot en met december 2019 'chef' The Voice of Holland was, heeft geen onderzoek laten instellen naar ex-bandleider Jeroen Rietbergen, inmiddels ook zijn ex-zwager. In april 2019 confronteerde John Jeroen wel nadat er een klacht over een grensoverschrijdend WhatsApp-berichtje van Jeroen bij hem terechtkwam.

Het gaat volgens John om één melding van een Voice-talent dat een grensoverschrijdend appje van Jeroen Rietbergen kreeg. "Ik was even sprakeloos en daarna werd ik echt razend", reageerde John in BOOS van Tim Hofman. Vervolgens belde hij Jeroen op en liet 'm bij hem op het matje komen. De Talpa-baas heeft Jeroen toen verbaal 'alle hoeken van de kamer' laten zien. "En me zelfs twee keer moeten inhouden om hem niet plat op z’n bek te slaan.

Geen onderzoek

De Mol zei tegen Jeroen dat als hij dit nog een keer zou doen, 'of zelfs maar een letter zou berichten aan een vrouw bij het programma', dat hij hem ‘met kop en kont’ de deur uit zou gooien. John heeft geen onderzoek laten instellen naar Jeroen en hij is op basis van deze klacht dus niet de laan uitgestuurd. De Talpa-baas vond dat hij 'een tweede kans' verdiende. Alle schokkende verhalen over de bandleider die later naar buiten kwamen, kende John niet. Ook vindt hij niet dat zijn ex-zwager een machtspositie had ten opzichte van Voice-kandidaten.

"Wij hebben bij dat slachtoffer gecontroleerd of het daarna nog gebeurd is", vult hij aan. "En daarna heb ik nooit meer wat gehoord. Daarna zijn we er wel op gaan letten en daarna heb ik niks meer gehoord en hoop ik maar dat er niks meer is gebeurd." Tim Hofman: "Dat is dus wel zo."

Marco Borsato

De aantijgingen tegen Marco Borsato, die zou The Voice én The Voice Kids-kandidaten hebben betast, kende John ook niet. "Als ze blijken te kloppen, heb ik me in de mens Marco Borsato onwijs vergist. Ik heb nog steeds moeite te geloven dat Marco aan kinderen zou zitten. Ik kan het me gewoon niet voorstellen. Dat gaat zo ver. Ik hoop dat het duidelijk wordt.” 

Bij The Voice Kids waren altijd extra veiligheidsmaatregelen getroffen, wil hij benadrukken. Een kind was nooit alleen met iemand, aldus John. Er was altijd iemand bij. "Buiten de studio kan. Daar houdt ons zicht op.”"Ik heb het nooit gevoeld, of ook maar een signaal gekregen", horen we John ook nog zeggen. "Als dat was gebeurd hadden we er veel eerder wat aan kunnen doen. Je moet je mond opentrekken, dan kunnen we er wat aan doen.