André van Duin ontroert tijdens Dodenherdenking

André van Duin tijdens de Nationale Dodenherdenking

Tijdens de Nationale Dodenherdenking had de populaire komiek/presentator/zanger André van Duin een hoofdrol. Kijkers waren enorm onder de indruk van zijn toespraak, waarin hij een ode bracht aan de vrijheid.

Op een vrijwel lege Dam in Amsterdam begon André van Duin over zijn jeugd in Rotterdam, waar hij opgroeide tussen de kapotgebombardeerde gebouwen. “Bij ons thuis werd niet over de oorlog gesproken. Pas toen ik naar de lagere school ging hoorde ik wat er gebeurd was in die tijd. Hoeveel doden er waren gevallen; honderdduizenden doden. We zeggen dat de militairen toen vochten voor onze vrijheid, en dat is ook zo. Maar waarschijnlijk dachten ze vooral: Hoe overleven we deze hel?”

Van Duin vertelde over zijn bezoek aan het homomonument in Amsterdam. “Er liggen daar altijd bloemen. Het feit dat wij sinds 1987 als eerste ter wereld zo’n monument hebben tekent onze vrijheid. De Nederlandse grondwet ademt vrijheid en tolerantie. Je bent hier vrij… Met de oorlog als het negatief van de kleurenfoto van de vrede.”

Nederland staat stil met André van Duin

De keuze voor André van Duin leek van tevoren opmerkelijk, omdat hij voornamelijk bekend is als komiek. De laatste jaren laat hij zich steeds vaker van zijn ingetogen kant zien: zijn rol van Evert in Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen bezorgde heel wat kijkers natte oogjes.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Van Duin wordt door bijna iedereen gewaardeerd en hele generaties groeiden met de komiek op. Hoewel hij zelf na de Tweede Wereldoorlog geboren is, was hij toch een verbindend symbool tijdens de dodenherdenking.