Onderzoek: De populairste Nederlander is…

Onderzoek: De populairste Nederlander is…

Ons land kent een bonte stoet Bekende Nederlanders, maar er kan er maar ééntje voorop lopen. Volgens onderzoek steekt André van Duin met kop en schouders boven de rest uit!

Van Duin vermaakt Nederland al een paar generaties lang op het toneel, radio en televisie. De revues, de Dik Voormekaar Show, Animal Crackers of zijn carnavalshits: mensen van alle leeftijden bewaren warme herinneringen aan Van Duins projecten. Vorig jaar toonde de populaire komiek zich van een meer ingetogen kant, in de hitserie Het Geheime Dagboek Van Hendrik Groen.

André op afstand

Het onderzoek, van Hendrik Beerda Brand Consultancy, bestond uit een steekproef onder bijna 3500 Nederlanders. Het draaide om de bekendheid, waardering en het ‘gevoel van binding’ dat de proefpersonen met Nederlandse cultuurmakers hebben. Volgens Beerda is Van Duins sterkste punt dat hij zichzelf telkens opnieuw uitvindt om zijn kijkers en luisteraars te verrassen.

André van Duin won met afstand, vóór populaire Nederlanders als Chantal Janzen en Guus Meeuwis. Op zijn vakgebied (komieken en cabaretiers) staat Van Duin op de eerste plaats, gevolgd door Jochem Myjer en Youp van ‘t Hek.

Kanttekening

Chantal Janzen won de categorie acteurs, gevolgd door Carice van Houten en Jeroen Krabbé. Guus Meeuwis is de populairste zanger: Marco Borsato en Ilse DeLange eindigden achter de Brabander. De populairste musicus/DJ is níet Armin van Buuren of Tiësto. Zij zagen de eerste plek naar André Rieu gaan.

Volgens het onderzoek scoort André van Duin zó hoog, dat hij sterker staat dan winnaars van andere categorieën (sport, bijvoorbeeld) en dus best de populairste Nederlander zou kunnen zijn. Een belangrijke kanttekening: de leden van het Koninklijk Huis komen in het onderzoek niet voor. Als je enige concurrentie bestaat uit Willem-Alexander en Maxima heb je het écht niet gek gedaan!