Jack Ryan, Harrison Ford

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Jack Ryan, Harrison Ford

Alle 6 Tom Clancy-films gerankt

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Romy van Krieken

De nieuwe film Without Remorse is alweer de zesde op basis van Tom Clancy’s spionageboeken dus laten we kijken hoe die het naast zijn voorgangers doet. Dit zijn alle Tom Clancy-verfilmingen gerankt!

6. Patriot Games

Het is maar goed dat Harrison Ford zich kon revancheren, want dit eerste optreden als CIA-agent Jack Ryan in Patriot Games was niet al te best. Hij verijdelt een aanslag waarbij een IRA-lid om het leven komt en dan zweert IRA-leider Sean Bean (wiens sterfscène hier een van zijn beste is) natuurlijk wraaaaaak! Ford raast routinematig door de film en er zit lekker veel actie in, maar ook nogal wat clichés die de spanning ondermijnen. En die gasten in Hollywood snappen echt de ballen van de situatie in Noord-Ierland.

Alle 6 Tom Clancy-films gerankt

5. Without Remorse

Ironisch genoeg komt de nieuwste Tom Clancy-film met niks nieuws. Behalve dat in Without Remorse de hoofdrol niet voor Jack Ryan is maar voor zijn mattie, Navy SEAL John Clark. Vertolker Michael B. Jordan gaat keihard aan de slag in Syrië en als vergelding wordt zijn vrouw vermoord. Het gaat hier vooral om de coole actie; dialogen en diepgang komen er bekaaid vanaf. Jordan is even effectief als zijn personage en zorgt daarmee in zijn uppie dat de film niet de zoveelste harde actieknaller is. 

Alle 6 Tom Clancy-films gerankt

4. Jack Ryan: Shadow Recruit

De recentere Clancy’s hebben allemaal jonge bekkies in de hoofdrol dus ook de ‘reboot’ Jack Ryan: Shadow Recruit, waarin Jack (Chris Pine) zijn eerste opdracht krijgt. Het is meteen een pittige, want er is een duivels plan om de Amerikaanse economie te crashen. Helaas moet Pine er nog een beetje inkomen en onderscheidt dit avontuur zich niet van de meute. Komt misschien omdat het niet gebaseerd is op een Clancy-boek of dat regisseur Kenneth Branagh (hallo, Tenet !) te veel losgaat als Russische crimineel.

Alle 6 Tom Clancy-films gerankt

3. The Sum of All Fears

We zijn geen grote sportfans maar vinden het toch een beetje ver gaan dat de schurken in The Sum of All Fears met een atoombom een stadion op willen blazen. Ben Affleck, die weer een vrij man is, mag de jonge Jack Ryan uithangen, die net begonnen is bij de CIA - zonder dat het verhaal teruggezet is in de tijd. Geeft niks: ze mogen alle regels buigen als dat een sterke film oplevert en dat lukt hier verrekte goed. Het opsnorren van de bom is spannend en het ‘schaakspel’ met de tegenpartij is zenuwslopend.

Alle 6 Tom Clancy-films gerankt

2. The Hunt for Red October

Verplicht voer voor wie niet wist dat Alec Baldwin ooit een mooiboy was - al wordt de show in The Hunt for Red October gestolen door Sean Connery. Hij is in deze spannende Koude Oorlog-thriller de Russische kapitein van een duikboot, die op eigen houtje naar de VS vaart. Aan agent Jack (Baldwin) de taak uit te vogelen wat die Ruskies van plan zijn. De beelden van cameraman Jan de Bont (Hup, Holland hup!) zijn waanzinnig; hij maakte eerder met dezelfde regisseur John McTiernan Die Hard. Nuff said.

Alle 6 Tom Clancy-films gerankt

1. Clear and Present Danger

De derde Clancy-verfilming, Clear and Present Danger, is nog steeds de beste. Het scheelt dat Harrison Ford voor de tweede keer Jack Ryan speelt en dat dit - jaren voor Jason Bourne! - een realistische, James Bond-achtige actiefilm is, met coole explosies, technische snufjes en exotische locaties. Over het verhaal moet je niet moeilijk doen, maar oké: Jack raakt betrokken bij een oorlog tussen de Amerikaanse president en de Colombiaanse maffia. Harrison gaat helaas geen derde keer Jack spelen maar wel de vijfde keer Indy.

Alle 6 Tom Clancy-films gerankt

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Lees verder