• Nieuws

8 smoezen om onder een horrorfilm uit te komen!

Met deze smoesjes kom je onder elke horrorfilm uit!

Zit je in de rats omdat je vrienden fan zijn van The Conjuring, Halloween of Saw? Zit je stiekem helemaal niet te wachten op ‘jump scares’, rondspattend bloed of boze geesten? We zetten paar smoesjes en strategieën op een rijtje om horrorfilms te vermijden.

Okee, dus je vrienden willen graag met je naar dé nieuwe sensatie De Mensenslager. Afgaande op de titel voel je de bui al een kléin beetje hangen: dit kán wel eens een verschrikkelijke film worden! En je slaapt nog slecht vanwege The Invisible Man.

Met deze smoesjes en uitvluchten kun je de dans ontspringen, zónder meteen een reputatie als angsthaas te krijgen!

1 - ‘Ik heb hem al gezien’

Als je met knikkende knieën naar een filmvoorstelling toeleeft, dan kún je zeggen dat je De Mensenslager II: Mag Het Een Pondje Meer Zijn? al lang hebt gezien. Het is wel belangrijk dat je even checkt of dit ook echt mogelijk is. Als hij al een tijdje draait, dan is dat makkelijk, maar op de premièreavond wordt dat minder geloofwaardig.

Er zijn tegenwoordig zó veel bioscopen die ‘sneak preview’-avonden houden, dat je daar nog op terug kunt vallen. Alleen als je altijd met dezelfde persoon films bezoekt, dan kun je beter een ander smoesje proberen.

2 - ‘Na Film X vind ik niets meer eng’

Door alle avonden die je hebt doorgebracht met gruwelijke slashers, doodenge psychologische horror of close-up-verminkingen in ‘torture porn’-films en -series. heb je zó veel eelt op je ziel dat je nergens meer van schrikt. Tenminste, je zégt dat het zo is. ‘De Mensenslager III: Bandschuurmachine Tegen Je Oogbal? Bitch, please!’

Deze truc werkt alleen als je naar de bioscoop met mensen die jou niet zo goed kennen. Anders hoor je: ‘Goh, we kennen elkaar al tien jaar en ik heb je nog nóóit over een horrorfilm gehoord.’

3 - ‘Oh nee, ik wil graag iets anders zien!’

Als je met z’n tweeën naar de bios gaat, en je partner is van plan om een horrorfilm te checken, dan kun je proberen om hem/haar botweg te ‘overrulen’. ‘Oh, draait die andere film ook? Die wil ik heel graag zien!’ Desnoods wil je best beide kaartjes betalen. Je hoeft niet toe te geven dat je bang wordt van De Mensenslager IV: Genitaliën In De Bankschroef.

In groepen wordt deze aanpak lastiger omdat dan vaak de meeste stemmen gelden (en je dan veel geld kwijt bent aan kaartjes!).

4 - ‘Mwa, ik vond de vorige ook niks’

Horrorfilms worden momenteel aan de lopende band gereboot en vervolgen schieten als paddenstoelen uit de grond. Als er een nieuwe horrorfilm verschijnt, dan kun je teruggrijpen op de geschiedenis van de serie om er onderuit te komen!

‘Alwéér een nieuwe De Mensenslager? Deel V: Roestige Cirkelzaag In Je Bilnaad was megasaai!’ Of je duikt in het oeuvre van de regisseur om aan te geven dat je het echt niet ziet zitten. Wat je ook kunt doen is een fobie verzinnen voor een bepaalde acteur/actrice die je niet trekt. ‘Zit Keira Knightley er in!? No way! Ik kan er niet tegen hoe ze altijd haar mond half open heeft, alsof ze niet helemaal in orde is.'

5 - ‘Let’s go bowling…’

Een film? Wat jammer, daar heb je toevallig nét geen zin in op de premièreavond van De Mensenslager VI: Warm Broodje Geslachtsorgaanvlees. Bedenk daarom een andere (groeps)activiteit! Bowlen, een escape room, een spelletjesavond: het maakt niet uit!

Dit kan prima werken als je filmmaatje (of -groepje) niet per se grote horrorfans zijn. Lekkere snack erbij en gaan!

6 - ‘Waar draait ‘ie?’

Als de film (De Mensenslager VII: Een Jampot Vol Met Oogballen) je niet aanstaat, dan kun je ook een truc gebruiken die politici vaak hanteren. Je maakt gewoon de bron verdacht! ‘Ah, getsie, is dat in díe bioscoop? Daar vond ik vorige maand een kunstgebit in mijn popcorn.’

Ga je daar nog een keer naartoe? Dacht het niet! Als het je vaste bioscoop is, is het wel slim om vervolgens ook een tijdje niet meer te gaan, anders valt het op. Na een paar maanden kun je zeggen dat ‘het management een paar wijzigingen heeft doorgevoerd, waardoor je het weer vertrouwt.’

7 - 'Is het arthouse? Ik hou van arthouse'

Als iemand je uitnodigt om naar De Mensenslager VIII: Klopboor In Je Binnenoor te gaan, begin je gewoon over één of andere Finse arthouse-film die je (misschien, of misschien niet) gezien hebt. ‘Ja, de Mensenslager is inderdaad horror, maar in Huoltoinsinöörin Unelma is de boodschap dat het dagelijks leven de échte verschrikking is. Dat is toch veel enger?’ Blijf vervolgens hameren op het feit dat deze film enorm veel beter is dan De Mensenslager, maar dat alleen echte filmkenners dat snappen.

Ga hiermee niet te ver, want voor je het weet wil er niemand óóit nog met je naar de film. Of ergens anders heen… Nooit meer!

8 - Word zélf de horror!

Okee, je hebt alles geprobeerd, maar je komt er gewoon niet onderuit: je vrienden móeten naar De Mensenslager IX: Dit Vleesproduct Kan Sporen Van Menselijke Darmen Bevatten. Prima! Je gaat mee, op één voorwaarde: de volgende keer mag jíj de film uitkiezen.

Je kunt deze troef inzetten om daadwerkelijk de volgende film te kiezen, maar je kunt deze invloed ook op een blijvende manier gebruiken. Zodra je vrienden beginnen over De Mensenslager X: De Mensenslager In De Ruimte laat je vallen dat jíj aan de beurt bent om te kiezen. Als ze niet oppassen, dan kies jij de allergaarste film die op dat moment draait. Natuurlijk ben je bereid om een compromis te sluiten: jij kiest níet die draak, als zij De Mensenslager overslaan.

Onderhandelen gaat beter als jíj een sterke positie hebt!

Ontwijk de horror

De komende tijd verschijnen er nog genoeg gave horrorfilms: sla dit lijstje er maar op na. Genoeg kans dus om deze tips en strategieën toe te passen!