• Nieuws

6 Hollywood-filmlocaties in Nederland die je zo kunt bezoeken!

Samuel L. Jackson trotseert de Amsterdamse grachten in The Hitman's Bodyguard

Ons land kijkt regelmatig naar Amerika als het om films gaat, en soms kijkt Hollywood éventjes terug! Sterker nog: er worden best vaak grote films in Nederland opgenomen. Check deze Nederlandse filmlocaties maar eens!

The Human Centipede

The Human Centipede draait om een geflipte dokter die mensen aan elkaar naait, zodat ze gezamenlijk één spijsverteringskanaal hebben. Inderdaad: hij plakt mensen met hun mond op de kont van iemand anders.

De Gooise villa uit The Human Centipede

Of hij een echte dokter is betwijfelen we, want dat poep eten ongezond is leer je normaal gesproken al in de brugklas. Rond die tijd, toch? Enfin: het is een beetje een rare film; bijna iedereen heeft erover gehoord, maar niet veel mensen namen de moeite om hem ook echt te bekijken. Je kwam ‘m zelfs in South Park tegen.

In de film lijkt het alsof er gefilmd is in een of ander afgelegen bos in Moldavië, waar niemand het geschreeuw kan horen, maar het is eigenlijk een woonwijk in… Naarden, aka Gooi Ground Zero! Shock-regisseur Tom Six is een Nederlander, en werd met de body-horrorfilm behoorlijk berucht.

Diamonds Are Forever

James Bond (Sean Connery) onderzoekt waarom er verschillende diamanthandelaren worden vermoord, en begint zijn zoektocht in Amsterdam. In plaats van één of andere exotische locatie, zit de beste geheimagent ter wereld in… een rondvaartboot.

Het verhaal dat we de tourleidster horen vertellen, over dat de Magere Brug gebouwd is door twee zussen, klopt overigens niet. Er was een veel grotere, stenen brug gepland maar door financiële tegenslagen was er maar geld voor een houten exemplaar.

The Hitman’s Bodyguard

Samuel L. Jackson is een keiharde moordenaar, en Ryan Reynolds moet hem in leven te houden, zodat hij kan getuigen tegen een oorlogsmisdadiger. Het duo rijdt, vaart en schiet zich een weg door Londen, Amsterdam en Sofia. Regisseur Patrick Hughes besloot van het script af te wijken en méér achtervolgingsscènes in Amsterdam op te nemen, omdat hij de stad zo mooi vond. Eerlijk is eerlijk; de actiescènes in The Hitman’s Bodyguard zien er ook geweldig uit!

Volgend jaar komt er een vervolg uit op deze vermakelijke actiecomedy, The Hitman’s Wife’s Bodyguard. Die speelt zich helaas in Oost-Europa af…

Nosferatu: Phantom Of The Night

Deze vampierenfilm uit 1979 werd gewoon opgenomen in de binnenstad van Delft! Nou ja, ‘gewoon’… Toen regisseur Werner Herzog duizenden ratten door de grachten wilde jagen, zeiden ze in Delft: ‘Dat doet u maar lekker bij die viespeuken in Schiedam, meneer Herzog; wij zijn een nette stad.’

Herzog kreeg het overigens wel zwaar aan de stok met Maarten ’t Hart, die vond dat de ratten slecht behandeld werden. Tijdens de reis van Hongarije naar Nederland begonnen ze elkaar aan te vreten, en daarna werden ze zwart geverfd met kokend hete verf. Dat is zelfs voor een Dracula-film nogal heavy metal!

A Bridge Too Far

Bijna iedereen heeft deze oorlogsfilm over operatie Market Garden wel gezien! De opnames vonden plaats rond Deventer, omdat Arnhem na de Tweede Wereldoorlog zó gegroeid was dat de beruchte brug tussen de gebouwen stond. Ook werd er veel gefilmd bij Zutphen én in het dorpje Bronkhorst.

De burgemeester van Steenderen maakte destijds deze opnames met zijn 8mm-camera! Mooie beelden uit het Gelders Archief.

Who Am I?

Jackie Chan verliest zijn geheugen tijdens een undercoveractie, en zoekt antwoorden in… Rotterdam! Er is nog een plotje over verdwenen superwapens, maar Who Am I? Draait vooral om Jackie Chan die schurken bovenop hun muil slaat. Of het nou is bij de Erasmusbrug, de kubuswoningen of de Koopgoot: Jackie kwam, sloeg op muilen en overwon!

Door de jaren heen zijn er nog aardig wat andere films in ons land opgenomen. Met name in Amsterdam, maar vertel dat maar niet verder, want straks krijgen ze het daar nog een beetje hoog in hun bol. Welke is jouw favoriet?