Bond, Bourne of Hunt: wie is de beste geheimagent van het witte doek?

Bond, Bourne of Hunt: wie is de beste geheimagent van het witte doek?

Lange tijd was James Bond, aka 007, ongenaakbaar als geheimagent. Nu de Mission: Impossible-films steeds vetter worden, en Jason Bourne ook nog steeds leeft, wordt het tijd om de spionnen eens naast elkaar te leggen.

Wie is de beste geheimagent van het witte doek? We grepen een aantal criteria volkomen uit de lucht, en geven het definitieve antwoord! In elk geval tot er weer een nieuwe Mission: Impossible verschijnt.

Eeuwigheidswaarde

James Bond gaat al sinds 1953 mee, toen Ian Fleming een boekenreeks begon over geheimagent 007. Fleming (zelf oud-inlichtingendienstagent in de Tweede Wereldoorlog) baseerde het personage op alle spionnen en commando’s waarmee hij in aanraking kwam.

Door de jaren heen kende James Bond veel incarnaties (Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan én Daniel Craig), die elk een nieuwe invulling aan de rol gaven. Een populaire fantheorie is dan ook dat ‘James Bond’ een schuilnaam is, die meerdere agenten gebruikt hebben.

Hoewel 007 eigenlijk een symbool was van de Koude Oorlog, heeft hij het einde hiervan wonderwel overleefd. Toegegeven: het scheelde weinig met Die Another Day (2002), waarin Pierce Brosnan in een onzichtbare auto een Noord-Koreaans ijskasteel bestormde. Misschien is het niet toevallig dat juist op dat moment de kneiterharde Jason Bourne populair werd.

Met de ‘soft reboot’ Casino Royale (2006) bracht Daniel Craig het personage weer in een realistischere, grimmigere setting.

Beste ‘geheim’-agent

Het interesseert James Bond doorgaans geen zier wie zijn echte naam kent. Zijn tegenstanders zijn meestal al lang op de hoogte dat 007 een geheimagent is die zijn plannetjes in de war wil schoppen. Jason Bourne is vooral op de vlucht voor de geheime dienst, die bizarre hersenspoelexperimenten in de doofpot wil stoppen.

Ethan Hunt weet zijn identiteit waarschijnlijk het beste te verbergen, ook dankzij de levensechte maskers die hij kan gebruiken.

De vermomming van 007 in Octopussy is een aardige poging, maar toch van een ander kaliber.

Beste vechter

Hier kunnen we lang over praten, maar dat gaan we niet doen! Jason Bourne is ongetwijfeld de meest efficiënte killer onder de geheimagenten. Geef de man een pen, boek of willekeurig ander voorwerp en hij vermoordt je sneller dan je ‘Zeg Jason, wat ben je van plan met dat Kinder Surprise-ei?’ kunt zeggen.

In tegenstelling tot Bond en Hunt komt Jason Bourne door geen enkele veiligheidscheck. Zijn hele lichaam is een dodelijk wapen! Sinds Daniel Craig James Bond vertolkt gaat het er ook een stuk ruiger aan toe. Omdat 007-films vaak nogal oud zijn, zien we ook vaak dit soort fratsen. Judo chop!

Ethan Hunt kan ook heus wel een robbertje knokken, maar hij heeft in Mission: Impossible - Fallout een heel herentoilet nodig om zijn vijanden te slopen, zelfs met hulp van Superman! Aangezien Jason Bourne aan een vierkante meter genoeg heeft, wint hij het.

Gadgets

James Bond is wereldberoemd door de technologische hoogstandjes die hij krijgt van Q. Ze variëren van geniaal (de jetpack, sigaretten die dodelijke projectielen afvuren, de Aston Martin DB5) tot… ‘ehm’ (de onzichtbare auto, een derde... tepel van latex).

Jason Bourne is wat dat betreft een purist; hij gebruikt weinig gadgets, maar is een meester in het ontlopen van opsporingsmethoden. Ethan Hunt daarentegen komt de gekste creaties tegen.

Een geweer in de vorm van een... dwarsfluit!

Een geweldig camouflagescherm!

Explosieve kauwgom!?

Kwalitatief gezien zijn Hunts gadgets een stuk beter dan die van 007. Het is een moeilijk punt, maar wat ons betreft wint Bond het op het nippertje. Zijn instrumenten bevatten de nodige flaters, maar hij heeft zó veel gave spullen dat Hunt er niet tegenop kan. Als er nog een paar Mission: Impossible-films volgen kan het zomaar afgelopen zijn met Bonds heerschappij. Hoewel... de DB5 is toch wel het gaafste voertuig ooit.

Stunts

Bournes grimmige, ‘realistische’ films leveren veel spannende momenten op, maar weinig bizarre stunts. Goed, hij maakt grote sprongen en scheurt regelmatig in een auto, maar dat is niet helemáál waar we op doelen.

James Bond komt een stuk meer in de goede richting! Check zijn bungeejump van een jumbo-stuwdam in Goldeneye (1995).

Ethan Hunt maakt het geregeld nog gekker! Helikopterachtervolgingen, sprinten door 300 ontploffingen, een levensgevaarlijke HALO-jump…

Het mooiste is toch wel dat Tom Cruise de meeste van deze stunts zelf uitvoert. Sommige mannen kopen een motor om hun midlifecrisis te weerstaan, Tom Cruise ragt de tweewieler door een brandend autowrak.

Dus?

Alles bij elkaar opgeteld winnen Ethan Hunt en James Bond allebei twee categorieën. We zijn geneigd om 007 het voordeel van de twijfel te gunnen, omdat hij al zo lang meeloopt en zich aan wist te passen aan het huidige tijdperk (en de Aston Martin DB5). Ethan Hunt is zo langzamerhand wel een zeer (zéér!) geduchte concurrent. Jason Bourne moet het helaas afleggen, behalve als hij Bond of Hunt tegenkomt in een donker steegje! Hij molt ze zonder pardon!

Wie is jullie favoriete geheimagent ooit? Eén van deze drie, of misschien wel een totaal andere? Laat het weten op onze Facebook-pagina!