Robert De Niro, Al Pacino én Joe Pesci zie je in de Martin Scorcese-film The Irishman op Netflix

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Robert De Niro, Al Pacino én Joe Pesci zie je in de Martin Scorcese-film The Irishman op Netflix

5 gangsterfilms om te kijken vóór The Irishman

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Ben je klaar voor Netflix' gangsterdrama The Irishman met Robert De Niro, Al Pacino én Joe Pesci? Als je déze geweldige maffiafilms nog even bekijkt kom je goed beslagen ten ijs!

Martin Scorcese en Robert DeNiro zijn jarenlang bezig geweest om het gangsterepos The Irishman te verfilmen, maar telkens leek het er niet van te komen. In 2019 is het dan eindelijk zo ver: een film, gebaseerd op de memoires van huurmoordenaar Frank Sheeran, met een prijskaartje van 140 miljoen en een speeltijd van drieënhalf uur. Lieve help!

The Irishman is een schitterende film, maar hij is anders dan de meeste films die over de georganiseerde misdaad gaan. Scorcese wordt wel eens verweten dat hij maffiaverhalen wel érg interessant en romantisch voorstelde, maar in dit meesterwerk is daar weinig van te merken. De gangsterwereld is eerder één grote poel van verdriet en spijt. Gangstergeweld is niets om romantisch over te doen.

Om je voor te bereiden op Scorceses laatste gangsterepos geven we je een paar kijktips! Naast alle Scorsese-films in het algemeen, natuurlijk.

Mean Streets

Met Mean Streets (1973) begon Martin Scorceses loopbaan als regisseur pas echt. Harvey Keitel speelt de jonge Charlie die door zijn vader het criminele wereldje in wordt getrokken. Hij wordt vrienden met de labiele Johnny Boy (Robert De Niro), die een bende van zijn leven maakt en de maffia uitdaagt door zijn leningen niet terug te betalen.

Hoewel een halve gangster, probeert Charlie zowel de maffia als Johnny Boy te vriend te houden. In de Mean Streets is echter weinig plaats voor medemenselijkheid.

Once Upon A Time In America

Sergio Leones (van de spaghettiwesterns!) laatste film is een meeslepend gangsterdrama over vier jongens die grote spelers worden in de Joodse maffia. Hun macht is echter ook gevaarlijk, en de club valt door onderling wantrouwen uit elkaar.

In de film is ook een rol weggelegd voor de Teamsters Union, de vakbond waar Jimmy Hoffa de scepter zwaaide. De bond werd geplaagd door banden met de maffia, die de vakbond af en toe als instrument wist in te zetten. Als je bijzonder geïnteresseerd bent in de verhouding tussen de maffia en de vakbond (wij oordelen niet!) dan is het tweede seizoen van misdaadserie The Wire ook een must-see.

Hoffa

James ‘Jimmy’ Hoffa was een belangrijke vakbondsman van de Teamsters Union, die verwikkeld raakte in schimmige zaakjes met de maffia. Hij verdween in 1975 zomaar, en niemand weet wat er precies met hem gebeurd is. In 1982 werd hij uiteindelijk doodverklaard, maar wie er achter zijn dood zat is nooit helemaal duidelijk geworden.

In deze misdaadfilm leer je meer over het leven van de vakbondsman, gespeeld door Jack Nicholson. In 1992 was het een dikke flop, maar tegenwoordig wordt Hoffa een stuk beter gewaardeerd.

The Godfather Part II

De eerste twee The Godfather-films zijn sowieso in de race voor de beste maffiafilms, en scoren ook heel hoog in de categorie ‘beste film’. In het tweede deel volgen we zowel Michael Corleone (Al Pacino) als zijn vader Vito (Robert De Niro), en ontdekken we hoe de Corleones op het misdadige pad raakten.

Een sterk punt van de film is dat de maffiosi enerzijds een meedogenloos bewind voeren, maar hun kinderen eenzelfde leven willen besparen. Dit speelt trouwens ook een enorme rol in Road To Perdition, met Tom Hanks als de Ierse gangster Michael Sullivan.

Goodfellas

In tegenstelling tot de klassieke thema’s in The Godfather, is Goodfellas een stuk rauwer. Waar in The Godfather eer een centrale rol speelt, telt in Goodfellas alleen heb- en wraakzucht.

Naast het keiharde beeld van de georganiseerde misdaad, is de film ook ontzettend grappig als je van galgenhumor houdt. Joe Pesci is onvergetelijk als de losgeslagen, hyperagressieve Tommy. De makers van The Sopranos behandelden het sublieme Goodfellas als een soort ‘maffiabijbel’ toen ze aan de serie begonnen.

The Irishman

The Irishman is nu te streamen op Netflix, en wordt al gezien als een waar maffiameesterwerk. Met een lengte van drieënhalf uur is het wel een hele zit, maar dat heb je niet eens door!

Lees verder