The Irishman cast Robert De Niro Al Pacino Joe Pesci

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
The Irishman cast Robert De Niro Al Pacino Joe Pesci

The Irishman Review – Een nieuw Martin Scorsese meesterwerk?

|
|

Laatste update:

The Irishman staat vanaf 27 november op Netflix maar is vanaf vandaag al in een aantal bioscopen te zien in Nederland! Is de 3,5 uur durende maffiafilm van Martin Scorsese en Robert de Niro de moeite waard of kun je beter nog een keer Avengers: Endgame kijken?

Robert De Niro en regisseur Martin Scorsese zijn een legendarisch filmduo door klassiekers als Taxi Driver, Raging Bull en Goodfellas. Hun laatste samenwerking was Casino uit 1995 want daarna vonden ze niets dat klikte. En hoe langer het duurder, hoe specialer het moest worden. Gelukkig ontdekte De Niro het boek I Heard You Paint Houses van Charles Brandt, want hij was meteen verkocht en hetzelfde gold voor Scorsese.

Scorsese, De Niro en Pacino!

Zodra ze besloten dat te verfilmen, heeft Scorsese zo'n beetje zijn hele adresboek gebeld, want The Irishman zit vol bekende koppen. Als je iemand vraagt een toffe filmgangster te noemen, zal die geheid in deze film zitten. Niet alleen de Scorsese-veteranen komen langs, zelfs Al Pacino is er, die nog nooit een film met de regisseur had gemaakt en daarom altijd stikjaloers was op de rest. Toen hij werd gebeld, zei hij daarom meteen "ja", zonder te weten wat voor film het was!

The Irishman Review – Een nieuw Martin Scorsese meesterwerk?

Joe Pesci uit pensioen

En we kunnen met een gerust hart zeggen dat het een topfilm is, die zowel voor als achter de camera volgepropt is met mensen die een meester in hun vak zijn. Zelfs Joe Pesci, die al jaren met pensioen was, is van de partij. Ze proberen geen nieuwe dingen te doen, maar geven een soort meesterproef van 'greatest hits'. Net als Scorsese doen ze allemaal hun gebruikelijke ding en er is niemand die daarover klaagt, want daar zijn ze steengoed in.

Digitaal jonger gemaakt 

We volgen de carrière van gangster Frank Sheeran en De Niro speelt die man in verschillende stadia van zijn leven. Dat kan hij doen door de gebruikelijke ouderdoms-grime en de modernste digitale verjongingseffecten. Dat laatste is een van de redenen dat het budget fiks omhoog opliep en dat geen filmstudio zich daaraan wilde branden. Gelukkig hapte Netflix toe en gaf Scorsese alle vrijheid. Als tegenprestatie staat de film vanaf 27 november online en hij vond dat een goede deal, want het belangrijkste is dat er films worden gemaakt en het is fijn dat er nu meer manieren zijn om dat te doen.

Conclusie

Ondanks de lengte van 3,5 uur blijf je geboeid kijken door het verzamelde talent en het tempo dat er goed in blijft. Je ziet dat er een fiks budget tegen The Irishman is gegooid is en we snappen dat Netflix het ervoor over had. Dit is een masterclass in acteren, regisseren en films maken in het algemeen. Geen vernieuwing maar mensen op de top van hun kunnen.

The Irishman Review – Een nieuw Martin Scorsese meesterwerk?

The Irishman draait nu in selecte bioscopen in Nederland. De film staat vanaf 27 november exclusief op Netflix.

Lees verder