The Irishman cast Robert De Niro Al Pacino Joe Pesci

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
The Irishman cast Robert De Niro Al Pacino Joe Pesci

7 dingen die je moet weten voor je The Irishman kijkt

|
|

Laatste update:

Wacht! Voordat jullie morgen allemaal massaal naar Netflix aanslingeren om The Irishman te kijken, willen we graag nog wat cruciale details over dit meesterwerk van Martin Scorsese met jullie delen. Met deze zeven dingen in je achterhoofd kun je straks namelijk extra genieten van The Irishman met grootheden als Robert De Niro, Joe Pesci en Al Pacino in de hoofdrollen.

1. Aftellen met de laatste trailer

In de laatste trailer voor The Irishman zie je zo'n beetje iedere grote Amerikaanse acteur van de 20ste eeuw voorbij komen. Ook wordt de omvang van de film duidelijk: The Irishman omvat tientallen jaren van het leven van Frank Sheeran (Robert De Niro). Toch wordt er verdacht weinig weggegeven over het plot...

2. Wat is het plot van The Irishman?

Maar niet getreurd! The Irishman is namelijk gebaseerd op een boek, zodat we je toch best het een en ander over het plot kunnen vertellen. Het gaat daarbij om het boek I Heard You Paint Houses van Charles Brandt. Hierin wordt het verhaal van Frank Sheeran verteld, de maffia-huurmoordenaar, die (in het boek) verondersteld wordt verantwoordelijk te zijn voor de dood van zijn vriend en vakbondsleider Jimmy Hoffa (Al Pacino). Waarschijnlijk richt de film zich op een oudere Sheeran die via flashbacks reflecteert op zijn leven en carrière. Fun fact: de titel van het boek is een verwijzing naar het bloed op de muren dat overbleef nadat Sheeran klaar was met zijn slachtoffers.

3. Wie was Frank Sheeran?

Toen Frank Sheeran na de Tweede Wereldoorlog terugkeerde naar Amerika ging hij aan de slag als vrachtwagenchauffeur. Hij vulde zijn loon aan met criminele activiteiten en kwam daardoor in contact met maffiabazen Angelo Bruno (Harvey Keitel) en Russell Bufalino (Joe Pesci). Die laatste treedt daarbij op als zijn mentor. Ook brengt hij Sheeran in contact met vakbondsleider Hoffa. Vanaf dat moment werken Sheeran en Hoffa samen om (op illegale wijze) de vakbond te beschermen. Op een gegeven moment ziet Bufalino Hoffa echter liever verdwijnen... Deze moord staat centraal in het plot van The Irishman, alhoewel Sheeran (in ieder geval volgens het boek) ook betrokken is bij allerlei andere zaken, zoals de moord op John F Kennedy…

4. Is The Irishman waargebeurd?

Regisseur Martin Scorsese en De Niro waren al 15 jaar bezig om het boek I Heard You Paint Houses verfilmd te krijgen. Zodoende lijkt het aannemelijk dat zij in ieder geval geloven in de waarheidsvinding van schrijver Brandt. De moord op Hoffa is echter tot op de dag van vandaag onopgelost... En aangezien Sheeran inmiddels ook overleden is, is het de vraag of we ooit echte duidelijkheid krijgen. Er zijn in ieder geval ook wetenschappers die de claims van Brandt in twijfel trekken, dus neem The Irishman toch maar met een klein korreltje zout.

The Irishman Al Pacino Jimmy Hoffa

5. De-aging-technologie

The Irishman beslaat (via flashbacks) een 30 jaar durend verhaal. Zodoende zien we ook een jonge De Niro en Pacino voorbij komen. Om de rimpels van hun gezichten te krijgen, maakt Scorsese gebruik van zogenoemde de-aging-technologie. Hiervoor werd Industrial Light & Magic ingehuurd, een visual effects-bedrijf van George Lucas. Je zag hun technologie eerder bijvoorbeeld ook al voorbij komen in Captain Marvel, waarin Samuel L. Jackson 25 jaar jonger werd gemaakt.

6. Het immense budget van The Irishman

The Irishman is de duurste film die Scorsese ooit heeft gemaakt. De film heeft in totaal meer dan 200 miljoen dollar gekost. Een groot gedeelte van dat budget ging naar de hierboven genoemde de-aging-technologie. Het oorspronkelijke budget was 125 miljoen dollar, maar tegen het einde van de postproductie was dat getal dus flink gestegen... Dat betekent ook dat The Irishman Netflix (inclusief distributierechten) in totaal 305 miljoen dollar heeft gekost.

The Irishman Robert De Niro Al Pacino

7. Releasedatum op Netflix

The Irishman ging op 27 september officieel in première op het New York Film Festival. Op 13 oktober werd de film vervolgens vertoond op het slotgala van het BFI London Film Festival. Daarna was de film vanaf 1 november in een beperkt aantal bioscopen te zien… En nu komt ie dan eindelijk echt uit op Netflix! Je kunt The Irishman vanaf morgen streamen. Trek daar overigens wel meteen maar een halve dag voor uit: de film bevat 300 scènes en duurt namelijk drie en een half uur.

Lees verder