Recensie The Power – ‘Vrouwen zijn sterk, deze slappe dramaserie helaas niet’

Van oudsher zijn mannen fysiek sterker dan vrouwen, maar wat als die rollen worden omgedraaid? Dan krijg je de wereld van de Prime Video-serie The Power.

The Power
© Prime Video

Het begint met een paar gevallen en het duurt even voordat duidelijk wordt dat het wereldwijd is: tienermeisjes met elektrische krachten. Eerst maakt het mensen bang, inclusief die meiden zelf, maar al snel hebben de vrouwen door dat ze met hun nieuwe gave de rollen om kunnen draaien. En zijn het ineens de mannen die ’s avonds niet meer alleen over straat durven.

De tekst gaat verder onder de trailer

Pandemie met verschillende kanten

Dat originele idee is afkomstig van Naomi Aldermans boek The Power, dat nu verfilmd is als bovennatuurlijke dramaserie van negen afleveringen. Daarin volgen we een aantal vrouwen, die de nieuwe kracht krijgen, en een man die zich als journalist op dit nieuwe fenomeen stort. Via hen volgen we de ontwikkeling van deze bijzondere pandemie van verschillende kanten.

Acteurs en locaties van over de hele wereld

Die ‘verschillende kanten’ kun je letterlijk opvatten, want hoewel The Power een Britse serie is, heeft het internationale locaties en acteurs. We zien onder andere de Australische Toni Collette (Hereditary), de Amerikaanse John Leguizamo (The Menu) en de Engelse Toheeb Jimoh, die we beter kennen als voetballer Sam Obisanya uit de Apple TV-serie Ted Lasso.

Tegeltjeswijsheden en open deuren

Door de lengte van een serie kan The Power meer diepte en achtergrond aan de personages geven, wat natuurlijk erg fijn is. Helaas krijgen deze mensen iets te veel slappe teksten, die lijken op tegeltjeswijsheden en andere open deuren. Dat een vrouw in Saoedi-Arabië niet noodzakelijk naar het westen wil, of dat een man niet doorheeft dat zijn manzijn hem voordelen oplevert...

De tekst gaat verder onder de afbeelding

The Power
© Prime Video

Hopelijk onderschatten ze de kijkers

Denken ze nu echt dat we die dingen nog niet wisten? Blijkbaar onderschatten ze (hopelijk) de intelligentie van de kijkers, want behalve de stem die het personage Allie in haar hoofd hoort - afkomstig uit het boek - krijgen we ook voice-overs van andere personages te horen, die met dooddoeners aan komen zetten, zoals "We moeten elkaar helpen om het te redden."

Onderdrukken tot het niet meer gaat

Alsof we dat niet al wisten en The Power het niet al duidelijk genoeg maakt. De talentvolle acteurs weten de boel te redden en houden ons bij de les terwijl we van de ene naar de andere verhaallijn hoppen. Verder verloopt deze serie een beetje als ieder ander verhaal waarin mensen die anders zijn worden onderdrukt - ze pikken het totdat het niet meer gaat en dan slaan die lui terug.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

The Power
© Prime Video

Liever meer buiten de lijntjes kleuren

Naomi Alderman haalde inspiratie voor haar boek The Power uit het mentorschap van Margaret Atwoord, die The Handmaid’s Tale schreef. We verwachten alleen niet dat de verfilming van Aldermans boek hetzelfde succes zal hebben als dat van The Handmaid’s Tale-serie. Daarvoor hadden ze wat meer buiten de lijntjes moeten durven te kleuren.

Conclusie

Voor een serie over de ‘empowerment’ van vrouwen, lijkt The Power zelf weinig vertrouwen in haar doelgroep te hebben wat de positieve boodschap een beetje tenietdoet. De personages spreken de boodschap(pen) vrij letterlijk uit en zo wordt het een klassiek geval van ‘Het boek was beter’.

The Power is te zien op Prime Video.

Meer van Prime Video.