Recensie The Next 365 Days – Niet zo belabberd als de eerdere delen

Door Ruben Praster
The next 365 days

In het laatste deel van de 365 Days-trilogie beseffen de twee hoofdpersonen eindelijk dat ontvoering en intimidatie geen goede basis zijn voor een liefdevolle relatie. Dat maakt The Next 365 Days iets beter dan de eerdere twee miskleunen.

Aan het einde van 365 Days: The Next Day werd Laura (Anna-Maria Sieklucka) neergeschoten en leek ze dood te bloeden in de armen van gangster Massimo (Michele Morone). In de eerste vijf minuten van The Next 365 Days wordt de indruk gewekt dat ze het niet heeft overleefd, maar wie de trilogie een beetje kent, weet dat Laura praktisch onsterfelijk is. Haar toxic relatie met Massimo lijkt daarentegen wel voorbij en dat maakt dit slotstuk beter verteerbaar dan de eerdere films.

Een piepklein litteken

De rommelige relatie van Laura en Massimo begon in het misbaksel 365 Days toen hij haar ontvoerde en dwong verliefd op hem te worden. Die film eindigde toen zij aan het einde een dodelijk ongeluk kreeg, maar in het vervolg bleek zij niet eens een schrammetje te hebben. Dat het derde deel maar liefst vijf minuten de tijd neemt om de gevolgen van de schietpartij te tonen, toont aan hoeveel de trilogie is gegroeid. Laura heeft zelfs een piepklein litteken als herinnering aan het moment dat ze bijna doodbloedde.

Een kapsel en een vrijpartij

Maar dit blijft een 365 Days-film en het enige wat onze heldin nodig heeft om over haar trauma heen te komen, zijn een nieuw kapsel en een goede vrijpartij. Dat het een dik kwartier duurt voordat zij en Massimo weer van bil gaan, is ook een flinke verbetering op sequel 365 Days: This Day, waarin de eerste helft bestond uit een aaneenschakeling van pittige softporno.

The next 365 days
© Karolina Grabowska

Klaar met de seksscènes

Tijdens de eerste vrijpartij valt ook iets anders op. Hoofdrolspelers Anna-Maria en Michele zijn een beetje klaar met de seksscènes. Zij toont soms nog een tepel en een halve bil, maar hij neemt niet eens de moeite om zijn broek uit te trekken en het aantal shirtloze scènes is drastisch afgenomen. De heftigste seks komt van onbelangrijke bijfiguren die losgaan in een seksclub of betrapt worden op werk. Dat is een domper voor iedereen die 365 Days zag als alternatief voor Pornhub, maar een opsteker voor de kwaliteit van de film.

Massimo of Nacho?

Door het gebrek aan betekenisloos bloot is er opeens ruimte voor een plot en dat verhaaltje is stiekem best interessant. Laura beseft dat zij en Massimo uit elkaar zijn gegroeid en dat ze fijne herinneringen heeft aan Nacho (Simone Sussina), de maffiazoon die haar in het tweede deel had verleid. Omdat de jaloerse psychopaat Massimo aan elkaar hangt van slechte eigenschappen, lijkt de keuze voor de tedere gentleman Nacho simpel. Maar zo makkelijk is het niet om te ontsnappen aan een toxic relatie.

The next 365 days
© Karolina Grabowska

Voldoende om te lachen

Heel diepzinnig is het allemaal niet, maar The Next 365 Days doet een goede poging om de missers uit het verleden te herstellen. Massimo is niet langer een verleidelijke man om bij weg te dromen, de seksscènes zijn veel subtieler en de leuke vriendschap tussen Laura en Olga (Magdalena Lamparska) is nu het middelpunt van de film. Olga zorgt ook voor de broodnodige humor. Natuurlijk was er altijd al voldoende om te lachen in deze trilogie, maar dat was zelden de bedoeling.

Conclusie

The Next 365 Days is een stuk beter dan de voorgangers. Slechter kon natuurlijk niet, maar de makers hadden opnieuw uit kunnen pakken met een compilatie van platte seksscènes en lachwekkende dialogen. Dat er iets meer ruimte is voor een verhaaltje en Massimo wordt weggezet als een wandelende red flag, zijn precies de verbeteringen die de filmreeks nodig had. Al ontstijgt ook dit deel niet het niveau van een jaren 90 muziekvideo.  

The Next 365 Days is te zien op Netflix.

Heb je de filmreeks nog niet gezien? Wij leggen uit of het de moeite waard is om hem wel of niet te kijken.