Recensie The Muppets Mayhem – 'De comedyserie laat zien dat er meer muziek dan ooit zit in de Muppets'

The Muppet Show heeft een vaste huisband en die heet Dr. Teeth and the Electric Mayhem, met als showsteler de gestoorde drummer Animal. De band had altijd een bijrol maar in de comedyserie Muppets Mayhem staan ze volop in de spotlight. En terecht!

The Muppets Mayhem
© Disney

Kermit en Miss Piggy zijn voor deze serie op vakantie en daarvoor krijgen Dr. Teeth and the Electric Mayhem alle ruimte. Wat weten we eigenlijk over deze bonte verzameling muzikale Muppets? Vrij weinig blijkt al gauw. De band is sinds het laatste avontuur op een permanente wereldtoer, maar dan wordt er een oud contract in hun stoffen neuzen gedrukt. Nora Singh (Lilly Singh) werkt voor een noodlijdend platenlabel en de Muppets hadden hen decennia geleden een album beloofd. Ze namen de smak geld aan dus moeten ze nu wel naar de opnamestudio om een dozijn nieuwe hits te componeren. Dat gaat natuurlijk voor geen meter.

De tekst gaat verder onder de trailer van The Muppets Mayhem

Grappigste Muppets-avontuur

Hoewel de vaste Muppets niet aanwezig zijn, is de klassieke formule er wel. Sterker nog, dit is het grappigste Muppets-avontuur sinds hun bioscoopfilm uit 2011. De Muppets nemen alle clichés van muziekdocumentaires en -films genadeloos op de hak en kijken regelmatig de camera in met meta-opmerkingen. Bijvoorbeeld als regisseur Kevin Smith een docu over hen maakt en ze steeds verwijzen naar zijn laatste slecht ontvangen flopfilms. Die volwassen grappen ontbraken in de laatste Muppets-avonturen, al blijft het uit de buurt van te grove humor of geweld.

Jonge en oude muzieksterren

Naast Kevin Smith zit The Muppets Mayhem tjokvol andere beroemdheden die even langs wippen bij de band. Regisseurs, acteurs en vooral ook muzieksterren. Van jonge talenten zoals Lil Nas X tot oude rocksterren en popidolen uit de jaren 70 en 80. De Muppets-band kent iedereen want ze blijven in hun kern een parodie op jaren 60 en 70 rockbands.

Muppets in Minecraft

Dat is dan ook het hoofddoel van The Muppets Mayhem: hoe update je zo’n gedateerd idee van een rockband naar 2023? De ideeën die de menselijke personages verzinnen zijn vindingrijk, van een concert in computergame Minecraft geven tot de bandleden hun eigen social media-accounts geven én 5 seconden later ontdekken dat ze online ruzie met Taylor Swift maken. De moderne celebrity-cultuur is nog een populair doelwit van de comedyserie.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

The Muppets Mayhem
© Disney

Tragische verleden van Animal

Tussendoor krijgen de bandleden van Electric Mayhem de nodige karakterontwikkeling. De schrijvers durven hier ook de vaak tragische achtergrondverhalen van de personages te onthullen. Zo kom je er eindelijk achter waarom Animal een drumgek beest is geworden. Alleen de menselijke personages blijven hier achter. Zo is er een suffe driehoeksverhouding tussen Nora, haar rijke ex JJ (Anders Holm) en Electric Mayhem superfan Moog (Tahj Mowry). Iedere keer dat zij een scène delen kakt de serie in, maar gelukkig zijn de Muppets nooit ver weg. En dat is een fijne gedachte die dit muzikale avontuur achterlaat.

Conclusie

The Muppets Mayhem is een uitstekend nieuw avontuur met de geliefde poppen. Fans zullen genieten van de achtergrondverhalen die de bandleden onthullen, terwijl nieuwkomers een kanonnade aan scherpe zelf-referentiële humor krijgen en een uitstekende tracklist vol nieuwe en bekende rockmuziek.

The Muppets Mayhem kijk je op Disney+.

Meer van Disney+

The Muppets Mayhem

The muppets mayhem