Recensie The Lincoln Lawyer - Rechtlijnig rechtbankdrama voldoet aan de verwachtingen

The Lincoln Lawyer
© Netflix

Er bestond al een film over advocaat Mickey Haller - beter bekend als The Lincoln Lawyer - en nu dus ook een serie op Netflix. Die geeft je precies wat je verwacht: dat is z’n kracht én voornaamste zwakte.

Michael Connelly schreef bestsellers vol over de handige strafpleiter Mickey Haller, dus de makers van de nieuwe serie The Lincoln Lawyer kunnen even vooruit als het ze gegund is. In 2011 werd er al een film gemaakt waarin hij een lastige zaak oploste, met Matthew McConaughey in de titelrol. In de serie is die voor Manuel Garcia-Rulfo, een wat minder bekende maar niet minder charismatische acteur die ook prima op z’n plek is als deze slimme figuur. Zijn eerste zaak in The Lincoln Lawyer stelt zijn talenten meteen flink op de proef.

Leuk erfenisje

Mickey Haller is niet het schoolvoorbeeld advocaat. Zijn kantoor is zijn auto van het merk Lincoln: vandaar zijn bijnaam. Als hij niet werkt, gaat hij graag surfen. Maar sinds hij een ongeluk kreeg op zee en verslaafd raakte aan pijnstillers, zit zijn carrière in het slop. Dat verandert totaal als hij de praktijk erft van een vermoorde collega. Zo krijgt hij een enorme stapel zaken in zijn schoot geworpen, waaronder die van een steenrijke zakenman die verdacht wordt van de moord op zijn vrouw en haar minnaar.

Niet typisch Netflix

De ontwikkelingen rondom deze breed in de media uitgemeten zaak lopen als een rode draad door het eerste seizoen, net als de vraag wie de advocaat heeft vermoord van wie Haller de praktijk heeft geërfd. Maar elke aflevering gooit hem ook kleinere zaken en andere problemen voor de voeten, zoals die met zijn dochter, twee exen en nog maar recent onderdrukte verslaving. Wat dat betreft is dit geen typische Netflix-serie: The Lincoln Lawyer heeft qua structuur en gevoel meer gemeen met traditionele ‘procedurals’ zoals Suits of Law & Order.

The Lincoln Lawyer
© Netflix

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Vakmanschap

Als je weet wie de serie heeft ontwikkeld voor tv, is dat allesbehalve een verrassing. Deze man is David E. Kelley, een tv-veteraan die onder meer Ally McBeal, L.A. Law, Boston Legal en Big Little Lies op zijn cv heeft staan. Vakmanschap gegarandeerd dus en dat is dan ook precies wat je krijgt met The Lincoln Lawyer. Als je zoekt naar een amusante, niet al te heftige serie die je niet per se wilt bingen maar makkelijk in losse afleveringen kunt kijken, is dit een prima keus. Maar het is geen drama om jezelf in te verliezen en dwingt tot doorkijken, zoals bijvoorbeeld Better Call Saul.

Hapklare brokken

Het kunstje waarmee Haller zijn werk doet, is vaak hetzelfde. Hij heeft een neus voor vormfouten en andere zwakken plekken bij zijn tegenstanders in de rechtszaal en krijgt zijn cliënten zo in een wip vrij. Dat is de eerste twee keer grappig, maar het gaat vervelen. De doorlopende plotlijnen zouden juist wat meer tempo kunnen gebruiken. Hallers sluimerende verslaving hang steeds als een dreiging boven alles wat hij doet, maar biedt niks nieuws. Ook de zaak rond de beroemde zakenman sleept zich voort: in elke aflevering beweegt dat verhaal zich maar centimeters vooruit. Dat nekt de diepte en benadrukt nogmaals dat The Lincoln Lawyer het beste werkt als losse hapklare brokken.

The Lincoln Lawyer
© Netflix

Conclusie

Aan alles in deze serie is te merken dat de basis is gelegd door ervaren vaklui, van schrijver Michael Connelly tot tv-veteraan David E. Kelley. Die degelijkheid maakt van The Lincoln Lawyer een serie waar alles aan klopt, maar waarbij ook saaiheid op de loer ligt. Als je ‘m gebruikt als snack voor tussendoor, valt dat het minste op.

The Lincoln Lawyer is te zien op Netflix.