Recensie Better Call Saul seizoen 6  (Deel 1) – Prachtig begin van het einde

Better Call Saul
© AMC

Saul Goodman-acteur Bob Odenkirk vocht vorig jaar nog voor zijn leven na een hartaanval op de set van Better Call Saul. Maar zelfs zonder dat beladen feit is het zesde en laatste seizoen nu al een van de beste stukjes entertainment van het jaar.

Deze recensie is gebaseerd op de eerste twee afleveringen van Better Call Saul seizoen 6.

Bob Odenkirk is van oorsprong een komische acteur en werd om die reden ook als louche advocaat Saul Goodman gecast in Breaking Bad. De slijmerige juridische tussenpersoon van Walter White viel al snel in de smaak en kreeg gaandeweg die serie steeds meer scènes en persoonlijkheid. Een spin-off met de gladjanus in de hoofdrol sprak voor zich en in het begin werd er door fans gefluisterd dat prequel Better Call Saul beter was dan Breaking Bad, maar nu roepen ze het gewoon.

Rechtszaken en drugsoorlogen

Better Call Saul gaat over de transformatie van Jimmy McGill in de criminele advocaat Saul Goodman, die aanpapt met het Mexicaanse drugskartel in New Mexico om hun geld wit te wassen. In de eerste afleveringen van seizoen 6, werkt hij nog samen met zijn vriendin Kim Wexler (Rhea Seehorn) om hun oude baas met een rechtszaak te dwarsbomen. Ze kunnen stinkend rijk worden als ze schikken en tot nu toe lijkt het alsof ze Lalo Salamanca (Tony Dalton uit Hawkeye) zijn ontglipt.

Een nerveuze Gus Fring?!

De gangster heeft een moordaanslag overleefd, geregeld door zijn grootste concurrent Gustavo Fring (Giancarlo Esposito). Lalo zint op wraak en een bendeloorlog dreigt. Voor het eerst zie je Gus Fring, de koning van de pokerfaces, zelfs een tikkeltje nerveus. Hij stoot een glas om en kijkt er verwonderd naar alsof hem dat nog nooit is overkomen. Het is een klein gebaar, maar vertelt tegelijkertijd heel veel. 

Better Call Saul seizoen 6
© AMC

Traag maar bloedspannend

Dat soort subtiele details maken Better Call Saul beter dan vrijwel alle andere misdaadseries. Bijna ieder shot in de eerste afleveringen is weer liefdevol geregisseerd en geschoten. Het overkoepelende verhaal is niet bijzonder ingewikkeld, maar de trage, bloedspannende vertelstijl is ongekend.

Liegen en bedriegen

Ondanks het gruwelijke geweld hebben de meeste personages toch iets aandoenlijks en zit Better Call Saul boordevol ironische momenten. Met name het liegen en bedriegen van Saul en Kim blijft heerlijk om naar te kijken. Je wil dat het goedkomt met al deze personages, maar waarschijnlijk halen sommigen het einde van seizoen 6 niet. Ongeveer de helft van de cast zie je nooit meer terug in Breaking Bad

Better call saul
© AMC

Conclusie

Better Call Saul is een van de beste misdaadseries ooit gemaakt. Bob Odenkirk, Rhea Seehorn en alle andere acteurs kennen hun personages inmiddels door en door, maar het blijft knap hoe consistent briljant de serie over 6 seizoenen is gebleven. Het wordt nog heel zwaar om afscheid van ze te nemen.

Het zesde seizoen van Better Call Saul is te zien op Netflix. Iedere dinsdag verschijnt er een nieuwe aflevering en halverwege het seizoen is er een pauze tot 11 juli.