Recensie Hawkeye – Een prima tussendoortje voor tijdens de feestdagen

Hawkeye

Hawkeye is misschien niet zo sterk als Captain America, lang niet zo briljant als Tony Stark en hij verbleekt bij real life god Thor. Maar ook deze Avenger van het eerste uur (misschien wel de beste van het hele stel)verdient zijn eigen serie, zelfs al dient deze Disney+ Original om een compleet nieuw personage te introduceren.

Deze recensie is gebaseerd op de eerste twee afleveringen.

Gewapend met alleen zijn pijl en boog is Clint ‘Hawkeye’ Barton (Jeremy Renner) nou niet echt een indrukwekkende superheld. De cynische boogschutter is op zijn best wanneer de dreiging kleinschalig is en hij voor wat luchtigheid kan zorgen met een aantal sarcastische one-liners. Daar zit Hawkeye’s eigen Disney+ Original gelukkig vol mee.

Rogers: The Musical

Wie nog nooit een Marvel-film heeft gezien, kan met een gerust hart Hawkeye gaan kijken. In een hilarische musical genaamd Rogers: The Musical wordt het achtergrondverhaal van de Avengers even snel opgesomd. Ondertussen wordt er een compleet nieuw personage geïntroduceerd en het is direct duidelijk dat deze Kate Bishop (Hailee Steinfeld) de nieuwe Hawkeye gaat worden. Voordat het zo ver is, moet de jonge boogschutter uit handen blijven van een criminele bende, die haar aanziet voor de ninja Ronin – nog een alter ego van Clint Barton.

Vader en superheld

De cynische Avenger heeft er weinig zin in om Kate onder zijn hoede te nemen en hij wil het liefst de feestdagen vieren met zijn gezin. Maar de beste boogschutter ter wereld kan de studente ook weer niet aan haar lot overlaten en met veel tegenzin komt Barton opnieuw in actie om haar te beschermen. Jeremy Renner overtuigt als liefhebbende vader, die gek is op zijn kinderen, en hij is net zo geloofwaardig als uitgebluste superheld, die flink wat trauma’s met zich meedraagt.

Recensie Hawkeye – Een prima tussendoortje voor tijdens de feestdagen

Jong talent

Renner krijgt goed tegengas van jong toptalent Hailee Steinfeld, die op haar 13e al werd genomineerd voor een Oscar voor haar bijrol in True Grit. Kate Bishop is een redelijk oppervlakkig personage en ze is in feite niet meer dan een verwend rijkeluismeisje, dat haar vader verloor tijdens The Battle of New York en een held wil zijn om haar moeder te kunnen beschermen. Het karakter had makkelijk irritant kunnen zijn, maar Hailee geeft haar voldoende diepgang en je krijgt direct sympathie voor haar.

Van Loki naar Hawkeye

De twee hoofdrolspelers dragen de serie en hebben een leuke chemie samen. Ze houden je aandacht vast en je wil weten hoe hun relatie zich ontwikkelt. Dat kan jammer genoeg niet gezegd worden van het verhaal. Hawkeye is voornamelijk een kennismaking met Kate Bishop en de serie biedt verder geen wereldschokkende gebeurtenissen. De schurken zijn heel erg cartoonesk en de enige urgentie in het plot is dat Barton op tijd thuis wil zijn om Kerstmis te vieren. Dat is na het epische Loki,waar een tweede seizoen van komt,wel een beetje een domper.

Recensie Hawkeye – Een prima tussendoortje voor tijdens de feestdagen

Weinig actie

Daarnaast valt de actie tegen. De meeste knokpartijen worden gefilmd van bovenaf of er vindt buiten beeld een knock-out plaats. Hailee is alleen een bad ass wanneer ze een ninjapak draagt, zodat haar gemaskerde stuntvrouw kont kan schoppen. En Jeremy Renner’s dagen als actieheld liggen ver achter hem. De serie is daarom erg spaarzaam met actiescènes en richt zich voornamelijk op de komische noot en de persoonlijke ontwikkeling van de personages.

 Conclusie

Na WandaVision,The Falcon and the Winter Soldier en Loki ligt de lat voor Marvel-series erg hoog. Hawkeye is lang niet zo episch of spannend als deze Disney+ Originals, maar weet de kijker wel te vermaken met een dosis humor en twee charmante topacteurs. Met het oog op de feestdagen is dit een prima tussendoortje.

Recensie Hawkeye – Een prima tussendoortje voor tijdens de feestdagen

Hawkeye is te zien op Disney+. Wekelijks is er een nieuwe aflevering. 

Wil je meer MCU zien? Wij hebben alle Marvel-series gerankt van inhuman tot incredible. Wil je weten welke series er nog aan gaan komen? Bekijk dan dit overzicht met alle aankomende Marvel-titels

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.