Recensie The English – ‘Eigenlijk moet je westerns op het grote doek zien, maar deze boeit ook op het kleine scherm'

Twee buitenstaanders, geen van beide een cowboy, moeten zich staande en in leven zien te houden in het Wilde Westen - en wij leven zes afleveringen met ze mee.

The English
© Republic/BBC/Amazon Studios

De deftige Britse lady Cornelia Locke (Emily Blunt) belandt in het wilde westen van 1890 om zich te wreken op de man, die zij verantwoordelijk houdt voor de dood van haar zoon. Tegelijkertijd is de Pawnee-indiaan Eli Whipp (Chaske Spencer) daar om het eigen stuk land te claimen dat hij zou moeten krijgen wegens bewezen diensten in het Amerikaanse leger.

Buitenstaanders bij elkaar

Beide personages zijn in The English buitenstaanders, zelfs binnen de groep waar ze vandaan komen. Cornelia gedraagt zich op een manier die niet als fatsoenlijk wordt gezien binnen de Engelse ‘high society’ en Eli wordt niet meer geaccepteerd door de inheemse bevolking, omdat hij wordt gezien als een verrader sinds hij voor de bleekgezichten is gaan werken.

De tekst gaat verder onder de trailer

Vertrouwde western-aanpak

Per aflevering krijgen we iets meer informatie over die personages en komen die twee weer iets dichter bij hun doel – en bij elkaar. Omdat geen van beide een standaard 'cowboy' is, wordt The English ook geen standaard western. Camerawerk en aankleding kregen wel de vertrouwde western-aanpak, inclusief indrukwekkende rennende en vallende (stunt)paarden.

Kleine verhalen groot vertellen

Eigenlijk moet je westerns op het grote doek zien, vanwege de weidse landschappen en verre horizons, en The English is daar geen uitzondering op. Dat het ook op kleiner formaat boeit, komt doordat het zich richt op twee kleine verhalen, die ons tegelijkertijd het nodige vertellen over de veel grotere geschiedenis van toen en over het ontstaan van de Verenigde Staten.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

The English
© Republic/BBC/Amazon Studios

Niet verdwijnen in het landschap

Emil Blunt heeft al vaker laten zien dat ze een Britse ‘stiff upper lip’ kan combineren met een even sterke ruggengraat en in The English krijgt ze daar volop gelegenheid toe. Chaske Spencer laat zien dat hij meer kan dan de weerwolven-alfa in de Twilight-reeks spelen en ook de rest van de cast levert uitstekend werk zodat ze niet verdwijnen in die mooie landschappen.

Conclusie

De combinatie van een western met enerzijds de vaste filmische elementen en anderzijds nieuwe inhoudelijke elementen, werkt verfrissend en de minder voor de hand liggende hoofdpersonen worden uitstekend vertolkt, zodat de kijker makkelijk met ze mee gaat leven.

The English is te zien op Disney+

Meer van Disney+