Recensie Tetris – 'Vuile politieke spelletjes in een potsierlijke thriller'

Nog altijd kan je Tetris op zo’n beetje iedere computer spelen, maar de briljante Russische game uit de Sovjet-Unie krijgen, was in de jaren ’80 een hels karwei. De Apple TV+ film Tetris vertelt het verhaal als een Koude Oorlog-thriller, die soms razend spannend en soms lachwekkend cartoonesk is.

Tetris film
© Angus Pigott

Henk Rogers, gespeeld door een besnorde Taron Egerton, was de Nederlandse zakenman die namens Nintendo onderhandelde in Moskou om de Tetris-rechten. Maar er waren meer kapers op de kust want iedereen kon zien dat het puzzelspel met de gekleurde blokken een megahit kon worden. Zo verovert zakenman Robert Stein (Tobey Jones) de exclusieve rechten voor speelhallen en Britse mediamagnaat Robert Maxwell (Roger Allam) heeft de poen om wereldwijd alle rechten op te kopen. Hij bezoekt zelfs Sovjetleider Michail Gorbatsjov als Tetris uit z’n vingers dreigt te glippen; precies zo’n bizar detail dat in werkelijkheid ook echt gebeurde!

De tekst gaat verder onder de trailer

Communisten doen kapitalisme

Met een instortende Sovjet-Unie als decor, en corrupte overheidsfunctionarissen als tegenstanders, heeft de film alle ingrediënten voor een uitstekende thriller. Dat lukt soms, bijvoorbeeld als Henk juridisch begint te worstelen met z’n ‘tegenspelers’ over wie de rechten voor PC’s heeft en wie de rechten voor spelcomputers. De Russische functionarissen blijken dan verrassend goed het kapitalistische spelletje te spelen en drijven de prijs op.

Tetris-programmeur

Spionage vindt plaats wanneer Henks vrouw en kinderen bezocht worden door KGB-agenten en hij overal opgenomen en gefotografeerd wordt. Toch ontstaat er een vriendschap tussen hem en Tetris-programmeur Alexey Pajitnov (Nikita Efremov). Helaas blijven de relaties tussen de verschillende personages oppervlakkig, in ruil voor meer details over de onderhandelingen en het politieke gekonkel.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Tetris film
© Apple TV+

Pixel imperfectie

Tetris vertelt zijn verhaal met flair maar gaat regelmatig over de schreef en wordt dan potsierlijk. Het blijft elke keer grappig als een kille zakenman in maatpak schreeuwt dat ie "kosten wat het kost de rechten van Tetris moet hebben!". Met 16-bit pixelgraphics animeert de film de ingewikkelde details over spelcomputers, wat lekker werkt tegen de beelden van het grauwe Moskou. Het werkt alleen minder als hele scènes gepixeld worden, met als dieptepunt een onbedoeld lachwekkende autoachtervolging op het eind met Nintendo-medewerkers op de achterbank. Er moet sowieso tijdelijk een verbod komen op Bonnie Tylers ‘Looking for a Hero’ als filmsoundtrack. Ook als het een Russische cover is.

Conclusie

De juridische strijd om Tetris is een ongelofelijk verhaal, al verteld in meerdere boeken en documentaires. Als Koude Oorlog-thriller is het minder geslaagd en werkt het meer als geinig tussendoortje waarvan je zin krijgt om het puzzelspel weer op te pakken.

Tetris is te zien Apple TV+.

Meer videogames