Recensie Take a Chance – 'De indrukwekkende documentaire is meer dan een verhaal over de ABBA-stalker'

Toen de Nederlandse Gert van der Graaf op 8-jarige leeftijd ABBA het Eurovisie Songfestival zag winnen, was hij direct onder de indruk van Agnetha. De documentaire Take a Chance laat zien hoe deze onschuldige crush zich ontwikkelde tot een gevaarlijke obsessie.  

Take a Chance Gert van de Graaf
© Prime video

Op het eerste gezicht ziet Gert van der Graaf eruit als een vriendelijke en verlegen man, die geen vlieg kwaad doet. Het is daardoor amper voor te stellen dat de Nederlander jarenlang het leven van ABBA-zangeres Agnetha Fältskog zuur maakte. In Take a Chance vertelt Gert zijn verhaal en krijg je een goed beeld van de fantasiewereld van een stalker.

De tekst gaat verder onder de trailer van Take a Chance

ABBA maakt indruk

Gert was altijd al een eenzaam joch, dat weinig contact had met zijn klasgenootjes en de enige vriend die hij had, was een schildpad genaamd Bram. Het optreden van ABBA tijdens het Songfestival veranderde hem voor altijd. Agnetha maakte indruk op hem en Gert werd fan van haar. Toen de zangeres voor een evenement in Nederland was, spijbelde een jonge Gert van school en fietste hij 50 kilometer om haar te kunnen zien.

Een ontmoeting met Agnetha

Als volwassen man ging hij nog een stapje verder. Hij leerde Zweeds en reed wekelijks naar Zweden in de hoop Agnetha toevallig te ontmoeten. Door geen oordeel te vellen over Gert, die soms best sympathiek lijkt, laat de documentaire het aan de kijker over om een mening te vormen. Maar zijn obsessie met een vrouw die hem niet kent, is op geen enkel moment charmant en hoe meer hij vertelt, hoe onsympathieker hij wordt.

Take a Chance neemt een bizarre wending

Het verhaal neemt een bizarre wending wanneer hij Agnetha daadwerkelijk ontmoet en naar eigen zeggen een relatie met de ABBA-zangeres krijgt. Take a Chance gebruikt dit moment om wat spanning en verbazing in de documentaire te stoppen. Daar laat de Prime Video Original ook wat steken vallen. Gert komt over als een gekkie die in een fantasiewereld leeft, maar hij blijkt uiteindelijk wel de waarheid te spreken.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Take a Chance, gert van de graaf
© Prime video

Superfan of stalker?

De documentaire maakt ook niet helemaal duidelijk wanneer hij precies een stalker is geworden. Was hij eerst een onschuldige superfan, die pas ná de verbroken relatie veranderde in een engerd die geen nee wilde accepteren? Of was hij altijd al een obsessieve creep, die Agnetha op een zwak moment tot een relatie wist te dwingen?

Leven in een fantasiewereld

Volgens Gert is zijn gedrag niet zo erg en de man blijft leven in een fantasiewereld waarin hij nog steeds een kans bij haar maakt. Het is een bijzonder inkijkje in het hoofd van een stalker en waarom ze geen nee accepteren. Dat maakt van Take a Chance meer dan een documentaire over de ‘ABBA-stalker’ en vertelt over het grote probleem van stalking in het algemeen.

Conclusie

Door Gert van der Graaf van dichtbij te volgen en hem zijn verhaal te laten doen, ontdek je veel over de denkwijze van een stalker. Dat geeft de documentaire ook een nare bijsmaak, want hij komt regelmatig sympathiek over. Gelukkig zijn er ook voldoende experts geïnterviewd die tegengas geven en voor de juiste context zorgen. Daardoor draait Take a Chance niet alleen om ABBA, maar is het een indrukwekkend verhaal over obsessie.

Take a Chance is te zien op Prime Video.  

Meer van Prime Video

Take a Chance

Take a Chance