Recensie Peter Pan & Wendy – ‘Blijft een beetje fantasieloos, wat zonde is bij een sprookjesfilm'

Peter Pan is de nieuwste animatie-klassieker die van Disney een speelfilmversie krijgt. Hoewel de film dit keer langer duurt, wordt de boel daardoor niet noodzakelijk beter.

Peter Pan & Wendy
© Disney+

Wendy Darling (Ever Anderson, Black Widow) staat op het punt om naar een kostschool te gaan en krijgt op haar laatste avond thuis bezoek van Peter Pan (Alexander Molony). Hij neemt haar en haar twee broertjes mee naar een land waar je nooit volwassen hoeft te worden. Dat klinkt als een strak plan, behalve dat daar ook een gemene groep piraten rondvaart.

Neverland lijkt wel een echt land

De aankleding van Peter Pan & Wendy is prachtig; Neverland lijkt een echt land en een sprookjeswereld tegelijk. Voor haar eerste grote rol hoeft Ever Anderson niet zwaar te tillen en dat is misschien wel beter zo. Alexander Molony is ook eerder functioneel dan fantastisch in zijn debuut en Jude Law houdt zich in als kapitein Haak, die meestal wat flamboyanter is.

De tekst gaat verder onder de trailer van Peter Pan & Wendy

Een fantasieloze sprookjesfilm

Ze wilden Haak duidelijk menselijker maken, want hij krijgt ook meer achtergrondverhaal. Het lijkt soms alsof de makers niet konden kiezen tussen dat soort toevoegingen en gewoon het klassieke verhaal volgen. Door die tweedeling wordt Peter Pan & Wendy nergens een mooi geheel en blijft de boel een beetje fantasieloos, wat zonde is bij een sprookjesfilm.

Kleinere rol voor Tinker Bell

Een andere toevoeging zijn de meisjes in Peters bende, die oorspronkelijk bestond uit “jongens die uit hun wieg zijn gevallen”. Dat zorgde voor de nodige ophef online aangezien in het originele verhaal staat dat meisjes te slim zijn om eruit te vallen. Ironisch genoeg, zijn de rollen van Tinker Bell (Yara Shahidi, Black-ish) en Tiger Lily juist kleiner gemaakt.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Peter Pan & Wendy
© Disney+

Een meer diverse cast

Zo blijft deze avontuurlijke film op twee gedachten hinken; hij wil te veel en doet te weinig. Aan de ene kant een meer diverse cast, waaronder een acteur met het syndroom van Down, en aan de andere kant meer aandacht voor de volwassen witte man. Ook zijn voor Tinker Bell en Tiger Lily actrices gekozen die een kleurtje hebben, maar ze hebben vervolgens te weinig te doen.

Conclusie

De speelfilmversie van Disney’s animatieklassieker schippert tussen het origineel volgen en een eigen koers varen, wat de ene keer beter werkt dan de andere keer. Op zichzelf is het best een geinig avontuur, maar je ontkomt niet aan vergelijkingen en dat is funest.

Peter Pan & Wendy is te zien op Disney+.

Meer van Disney+

Peter Pan & Wendy