Recensie Ms. Marvel - Een verrijking van Marvels universum

Door Redactie
Ms. Marvel
© Disney

In de nieuwe Disney+ serie Ms. Marvel staat voor het eerst een Islamtische superheld centraal. Dat werd tijd, was een veelgehoorde reactie. De superheldenstal heeft representatie hoog in het vaandel en de 6-delige serie sluit helemaal aan bij de inclusieve richting die Marvel op wil.

Dit uitgangspunt wekt misschien de indruk dat religie een grote drijfveer is in het leven van hoofdpersonage Kamala Khan (Iman Vellani). De islam is zeer zeker aanwezig - we zien Kamala bijvoorbeeld in aflevering twee een moskee bezoeken - maar daar ligt niet het zwaartepunt. De focus ligt meer op de representatie van een niet-witte tiener als superheld en de groeipijnen die daarbij horen. Het levert bekende coming-of-age perikelen op, maar in een ander speelveld.

Spagaat

Als meisje van Amerikaans-Pakistaanse komaf heeft Kamala net wat andere hobbels te nemen dan bijvoorbeeld Spider-Man. Zo is de druk binnen haar familie van een andere aard in het migrantengezin en de spagaat tussen de Amerikaanse en Pakistaanse cultuur is ook goed voelbaar. De verhoudingen binnen het gezin, de manier van spreken, maar ook de aankleding, de buurt en de winkels; het is een verrijking binnen de Marvel Cinematic Universe.

 

Dagdromen

Kamala woont in Jersey en is geobsedeerd door superhelden. Ze dagdroomt vaak over de strijd tegen Thanos en hoe haar grote idool Captain Marvel daarin een rol speelde. Haar fantasie wordt vernuftig verbeeld in prachtige animaties. De zoektocht naar zichzelf én haar plek op school vergt veel, maar wanneer de tiener superkrachten krijgt, komt de hoop dat alles gemakkelijker zal gaan. Maar of dat ook echt zo is?

Ms. Marvel
© Disney

Belgische helden

Aan het Belgische regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah de taak om met deze gegevens een ‘nieuwe’ superheld aan de wereld te introduceren. Met hun eigenzinnige aanpak zijn ze de juiste personen op de juiste plek. “Het voelde alsof wij dit echt moesten vertellen”, vertelde Adil eerder tegen Veronica Superguide. “Voor ons is het een soortgelijke situatie. We zijn niet Belgen in België en niet Marokkanen in Marokko. En zij is ook zo op zoek naar haar eigen identiteit.” Met een eigen visuele stijl, maakt de eerste aflevering grote indruk. Wie goed kijkt, ziet elementen uit hun eigen misdaadfilm Patser en zwierende camerabewegingen zoals uit Bad Boys for Life.

 

Even schakelen

Ms. Marvel is een intiemere, warmere serie dan we uit de MCU gewend zijn. Er wordt niet zo krampachtig werk gemaakt van het verweven van de verhaallijnen tot een groter geheel, zelfs al gaat Ms. Marvel nog opdraven in de aankomende film The Marvels. Neemt niet weg dat er genoeg verwijzingen zijn die de fans zullen bekoren, maar de hoofdmoot is de groei van de zeer sympathieke Kamala. Het is een schoolgaand tienerpersonage om gemakkelijk van te houden. De serie richt zich daardoor op een iets jonger publiek dan Marvel-fanaten gewend zijn. Dat is even schakelen voor de oldschool fans om een 16-jarige te zien dagdromen, maar eigenlijk is het leventje van Kamala veel meer ‘grounded’ dan de gevestigde Avengers. Stonden die maar net zo met beide benen op de grond als Ms. Marvel.

Ms. Marvel
© Disney

Conclusie

Ms. Marvel houdt het wat kleiner en intiemer dan sommige andere series die horen bij de MCU en dat werkt goed voor dit verhaal. Het titelpersonage krijgt alle aandacht en zij is met haar achtergrond en sympathieke persoonlijkheid een verrijking van Marvels film- en tv-wereld, net als de serie zelf.

Ms. Marvel is te zien op Disney+. Wekelijks verschijnt een nieuwe aflevering. 

Tekst: Ruben van Eijl

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.