Recensie Max Verstappen: Anatomy of a Champion – ‘Echt persoonlijk wordt deze docuserie niet’

Viaplay mocht Formule 1-coureur Max Verstappen een jaar lang volgen. Dat leverde het drieluik Max Verstappen: Anatomy of a Champion op, waarin we vooral meer leren over de coureur Max.

Max Verstappen met zijn vader Jos
© Sander Koning/AFP/Ritzau/Scanpix

Viaplay zet flink in op de Formule 1: naast de live-uitzendingen verschijnen er ook geregeld documentaires over de koningsklasse van de autosport op de streamingdienst. Coureur Max Verstappen, die een exclusieve deal met Viaplay heeft gesloten, is daarbij een geliefd onderwerp: er zijn meerdere documentaires over hem te vinden op de streamingdienst. Anatomy of a Champion is de nieuwste in de reeks.

Deze recensie is gebaseerd op de eerste aflevering van Max Verstappen: Anatomy of a Champion.

Max in de spotlight

Sinds Max meerijdt in de Formule 1 – en zeker sinds hij succes boekt – is de populariteit van de sport in Nederland enorm toegenomen. Voor F1-fans van het eerste uur is het fantastisch om een keer voor een Nederlander te kunnen juichen en daarnaast trekt zijn succes ook een hele nieuwe schare fans aan. Waar er ter wereld ook gereden wordt, de tribunes kleuren altijd oranje (van de rook). Ook vanuit het buitenland is er veel aandacht voor Max. En dan hebben we het nog niet eens over de verplichtingen naar de sponsoren… Kort gezegd: Max staat enorm in de spotlight. En dat terwijl hij overduidelijk met de media-aandacht worstelt. Wat heet: hij heeft er eigenlijk gewoon een hekel aan.

De tekst gaat verder onder de trailer

Wat maakt een kampioen?

Het drieluik Max Verstappen: Anatomy of a Champion pakt het daarom anders aan: Max wordt niet voor de camera gezet, in plaats daarvan volgde de camera hem tijdens het Formule 1-seizoen 2022. Met die opzet doet de documentaire denken aan Drive to Survive, maar dan geheel gewijd aan Max. We zien beelden van de races en horen hoe Max die momenten beleefd heeft. Ook gaan we tijdens de raceweekenden mee achter de schermen. We zitten bijvoorbeeld in de auto als Max naar afspraken wordt gereden en zijn erbij als hij zijn reactievermogen traint. Ook mag de cameraploeg mee als Max benoemd wordt tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau en zijn we aanwezig bij een fotoshoot van een sponsor.

Hoe is Max succesvol geworden?

Max Verstappen: Anatomy of a Champion gebruikt het F1-seizoen 2022 echter vooral als kapstok voor een breder verhaal. De documentaire wil namelijk vertellen wat er nodig is geweest om zo succesvol te worden. Hoe heeft Max leren omgaan met teleurstellingen? Hoe heeft hij zijn agressieve rijstijl leren beheersen? Hoe is Max tweevoudig wereldkampioen geworden? We horen Max zelf vertellen, maar voor het grootste gedeelte komen vrienden en familie aan het woord, zoals vader Jos Verstappen, Red Bull-adviseur Helmut Marko en manager Raymond Vermeulen.

De tekst gaat verder onder de video

(On)persoonlijk

Via die interviews met vrienden en familie wordt het beeld geschetst van een vastberaden en gedreven coureur. Met nadruk op coureur. Écht persoonlijk wordt Max Verstappen: Anatomy of a Champion namelijk niet. En dat is jammer! We hadden graag iets meer over de man achter de coureur gehoord. Dat hoort wat ons betreft namelijk ook bij de anatomie van een kampioen.

Conclusie

Hoe interessant het ook is om de coureur Max te leren kennen en te analyseren waarom hij zo goed is, Max Verstappen: Anatomy of a Champion was een stuk beter geweest als Max wél wat meer van zichzelf had laten zien. Maar goed, dat is waarschijnlijk ijdele hoop. We horen Max in de eerste aflevering namelijk zelf al zeggen dat hij echt niet van media-aandacht houdt: “Ik ben dol op racen. Daar ben ik het beste in. Ik hou niet van alles eromheen. Ik zeg tegen mezelf: ‘Nog een paar jaar volhouden.’

De eerste aflevering van het drieluik Max Verstappen: Anatomy of a Champion staat vanaf 2 april op Viaplay. De tweede en derde afleveringen gaan de daaropvolgende zondagen in première.