Recensie Drive to Survive seizoen 5 – ‘Geen enkel ander Formule 1-programma kijkt zo lekker weg als deze docuserie'

Geen enkel ander F1-programma kijkt zo lekker weg als Drive to Survive. Opgeklopte sensatie is echter nog lekkerder is als je er met mate van eet. 

Door Alie Sierkstra
Drive to Survive seizoen 5 Netflix Formule 1 F1
© Netflix

Het is inmiddels traditie: in de aanloop naar het nieuwe Formule 1-seizoen komt Netflix met een nieuwe reeks Drive to Survive. In dit vijfde seizoen zien we wat er in 2022 allemaal gebeurde in de koningsklasse van de autosport. Of nou ja, wat er volgens Netflix allemaal gebeurde. De streamingdienst klopt de waarheid namelijk weer lekker op met een extra dosis sensatie. Niet dat er zaken verzonnen worden, maar de verhaallijnen worden wel lekker dik aangezet. Mercedes-teambaas Toto Wolff verwoordt het in de eerste aflevering treffend: “Dit is geen documentaire. Dit lijkt meer op Top Gun.

Sensationalistisch

De eerste aflevering draait gedeeltelijk om de terugkeer van Kevin Magnussen in de F1. Hij nam vorig jaar het stoeltje van de Rus Nikita Mazepin over bij het Haas-team. De opzwepende muziek, de beelden van zijn vrouw en zijn dochter, de drama aan de pitmuur als er wat mis lijkt te zijn met de auto… Het behalen van de zevende plek was nog nooit zo spannend! Het is daarom de grote vraag of het eigenlijk wel zo erg is dat Drive to Survive sensationalistisch is. Het antwoord is wat ons betreft nee. Het is gewoon weer smullen als we Alpine-coureur Fernando Alonso horen zeggen dat hij de badguy van de serie is, en als we de bazen van Ferrari en Haas gekunsteld samen een wijntje zien drinken.

De tekst gaat verder onder de trailer

Voor de bühne

Dat Netflix de waarheid aandikt, maakt dat Drive to Survive heerlijk wegkijkt. Het is fastfood-tv, waar waarschijnlijk wereldwijd miljoenen mensen van genieten. Daarin schuilt wel een gevaar. In de tweede aflevering staat Mercedes centraal. Het team had aan het begin van het jaar enorm last van porpoising, oftewel het op en neer stuiteren van de wagens op de rechte stukken. Daardoor bleven ze achter bij concurrenten Ferrari en Red Bull. Tijdens een vergadering met de andere teambazen beschuldigt Wolff zijn collega’s van het spelen van een ‘gevaarlijk spel’. Als er een auto in de muur belandt omdat zij hun auto’s te stijf hebben afgesteld, komt hij ze halen. Volgens Horner zegt Wolff dat enkel voor de bühne, of in dit geval: voor de Netflix-camera’s. En daar heeft hij waarschijnlijk nog gelijk in ook…

Balans

Drive to Survive stond vorig jaar vrijwel geheel in het teken van de titelstrijd, die in de serie vooral werd uitgevochten door de twee teambazen, Wolff en Horner. En alhoewel dat best vermakelijk was, bleef er weinig ruimte over voor andere verhalen. Gelukkig neemt Netflix die ruimte dit seizoen wel. Zo is er bijvoorbeeld een aflevering over Haas-coureur Mick Schumacher, wiens achternaam zowel een vloek als een zegen is.

Max is terug

Of neem de aflevering over Yuki Tsunoda van Alpha Tauri, die het volgend seizoen zonder zijn teamgenootje/vriend/mentor Pierre Gasly moet stellen. Opvallend genoeg zijn dat ook meteen de mooiste afleveringen uit deze reeks. Netflix weet daarin namelijk beter de balans te vinden tussen documentaire en Top Gun. Red Bull-coureur Max Verstappen is dit seizoen gewoon weer te zien in Drive to Survive. Verheug je echter niet te veel op zijn input. De keren dat je Max voor de camera ziet, zijn op één hand te tellen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Tsunoda Gasly Alpha Tauri Drive to Survive seizoen 5 Netflix Formule 1 F1
© Netflix

Conclusie

Geen enkel ander tv-programma over de Formule 1 kijkt zo lekker weg als Drive to Survive. De serie is opwindend, spannend en oh zo vermakelijk. Er is geen betere manier om in de stemming te komen voor het aankomende F1-seizoen. Uit de kleinere, persoonlijkere verhaaltjes blijkt echter dat opgeklopte sensatie zelfs nóg lekkerder is als je er met mate van eet.

Het vijfde seizoen van Drive to Survive is te zien op Netflix.