Recensie Jeanne du Barry – 'Johnny Depp is in dit kostuumdrama niet langer de grote Hollywoodster waar we van houden'

Het zou de grote comeback van Johnny Depp moeten zijn: het Franse kostuumdrama Jeanne du Barry over de laatste minnares van Lodewijk XV. Het is een interessant verhaal dat een bijzonder portret schetst van het Franse hof, maar absoluut niet de gedroomde terugkeer van Johnny.

Johnny Depp als Lodewijk XV in Jeanne du Barry
© BrunoPress/Capital Pictures

Het kostuumdrama Jeanne du Barry vertelt het bijzondere verhaal over Jeanne (gespeeld door Maïwenn, die de film ook regisseert). Na een zwaar leven waarin het meisje haar weg in de wereld vindt als escorte van de rijken, wordt ze uiteindelijk voorgesteld aan niemand minder dan koning Lodewijk XV (Johnny Depp). Ze is al snel de favoriete minnares van de royal. De rest van het hof wil vooral van haar af. Ze schokt iedereen met haar grenzeloze sensualiteit en moet dan ook veel obstakels overwinnen om haar plekje aan het hof te behouden.

Maïwenn neemt het hof van Versailles op de hak

In de bizarre wereld van Versailles draait alles om de flamboyante koning. Zo mag niemand zijn rug keren naar hem, maar moeten ze bij vertrek met kleine stapjes naar achteren schuifelen. Zelfs zijn eigen dochters. Wanneer hij wakker wordt moet het hele hof langskomen. Dokters, de familie, geestelijken, de hele reutemeteut komt voorbij. De opstaanceremonie wordt bijgewoond door zo’n 100 mensen die de koning wassen, aankleden en voeden. Wanneer Jeanne voor het eerst naar bed gaat met de koning wordt ze eerst gecheckt door een dokter. Met haar benen wijd gespreid wordt er gecontroleerd of ze wel geschikt is voor het koninklijke bed. Regisseuse Maïwenn heeft in de film Jeanne du Barry deze en nog veel meer rare gewoontes op humoristische wijze tentoongesteld.

De tekst gaat verder onder de trailer van Jeanne du Barry

Is Jeanne du Barry de comeback van Johnny Depp?

Laten we maar direct duidelijk zijn: als je gaat om Johnny opnieuw in actie te zien, kom je bedrogen uit de zaal. De Hollywoodster is maar een kleine 15 minuten te zien in de film. Johnny staat erom bekend dat hij zijn rollen groots aanpakt, maar zijn werk in deze film is – ondanks zijn pruiken, wit gepoederde gezicht en rood gestifte lippen – bijzonder saai. Koning Lodewijk XV is een van de meest spraakmakende koningen ooit. Je zou denken dat Johnny dit bizarre personage geweldig zou vertolken, maar het is teleurstellend. De acteur is in Jeanne du Barry bijna saai om naar te kijken. Hij is in dit kostuumdrama niet langer de grote Hollywoodster die wij kennen en waar we van houden.

Jeanne du Barry duurt vooral heel lang

Johnny stelt teleur, maar het grootste probleem van Jeanne du Barry is dat de film heel erg lang duurt. Het is een biografie, maar na anderhalf uur vraag je je af waar de film heen gaat. Wat willen ze nu eigenlijk vertellen? Er zijn telkens nieuwe obstakels voor Jeanne om te overwinnen. Zo is het van levensbelang dat de toekomstige koningin Marie Antoinette (Pauline Pollmann) tegen haar praat en dat de koning haar interessant blijft vinden. Maar een hoger doel lijkt ze niet te hebben. Je bent dan ook blij wanneer de film eindelijk het verhaal afrondt.

Conclusie

Jeanne du Barry vertelt een bijzonder verhaal dat zich afspeelt in een bizarre tijd. Het is een mooi kostuumdrama dat op een slimme manier het Franse hof op de hak neemt. Maar voor wie hoopt op een grote comeback van Johnny Depp is het een flinke teleurstelling. Het is vooral een bijzonder lange, maar interessante geschiedenisles met humor.

Jeanne du Barry draait vanaf 14 september in de Nederlandse bioscopen.

Meer bioscoopfilms

Jeanne du Barry