Recensie Book Club: The Next Chapter – 'De vier iconische actrices verdienen meer dan deze oppervlakkige film vol seksgrappen'

De iconische actrices Jane Fonda, Candice Bergen, Mary Steenburgen en Diane Keaton zijn terug voor de komedie Book Club: The Next Chapter. De film zit vol met clichés en oppervlakkige levenslessen, maar is door de geweldige cast alsnog een fijn tussendoortje. 

Book Club: The Next Chapter
© Universal Pictures International

Het viertal kwam in 2018 voor het eerst samen in de film Book Club (2019) maar keren nu terug voor een reis door Italië. De eeuwige vrijgezel Vivian (Fonda) is verloofd met haar minnaar uit de eerste film (terugkerende co-ster Don Johnson, als Arthur) en om dit te vieren gaan de dames  voor het eerst in hun leven op een meidentrip. Wat volgt is twee uur lang kijken naar keuvelende vrouwen over het leven, de liefde en penissen. De eerste film bewees dat vrouwen na hun 65e nog steeds kunnen genieten van liefde en seks. De tweede film doet dat opnieuw, maar verder voegt het helaas weinig toe. 

Wijsheden

De vrouwen halen in de komedie Book Club: The Next Chapter alles uit hun Italiaanse avontuur. Er is genoeg kunst, knappe mannen, wijn en prachtige landschappen om 120 minuten mee te vullen. Helaas zit de film vol met een-reis-door-Italië clichés. Zo hebben we de kunst-montage waarin de hoofdpersonen alle bijzondere kunstwerken in de stad bekijken. Ook hebben we de typische sightseeing-montage. Daar is nog enige creativiteit, want het is deze keer niet vanaf de bekende vespa’s, maar vanuit een boot. Ook worden we getrakteerd op een heuse paskamer-montage waarin de personages jurk na jurk aanpassen.

De tekst gaat verder onder de trailer van Book Club: The Next Chapter

Heerlijke chemie

Naast het flirten met Italianen en drinken van wijn wordt er vooral heel veel gekletst in de komedie. Diepgaand wordt het zelden. Het hele plot hangt samen aan gekwebbel aan de keukentafel en wat gebabbel aan kabbelend water. Hun conversaties bestaan vooral uit platte piemelgrappen en nietszeggende wijsheden. Als het niet werd gespeeld door dit viertal, sloeg de film compleet dood. Maar wat een heerlijke chemie hebben deze dames. Ze zijn simpelweg ontzettend leuk met z’n vieren. Jane Fonda, Candice Bergen, Mary Steenburgen en Diane Keaton redden Book Club: The Next Chapter van de complete vergetelheid en zorgen ervoor dat je nog best tevreden de bioscoop uit zal lopen.

Conclusie

De komedie Book Club: The Next Chapter is niet de film die Jane Fonda, Candice Bergen, Mary Steenburgen en Diane Keaton verdienen. Het script hangt aan elkaar van clichés. Puur door het acteerwerk van de dames wordt de film toch nog een lekkere wegkijker om de zomer mee in te gaan.

Book Club: The Next Chapter is nu te zien in de bioscoop

Meer bioscoopfilms

Book Club: The Next Chapter