Recensie Beau Is Afraid – ‘Een vreemde, saaie film, die vooral geschikt is voor fans van David Lynch’

Ari Aster trok de nodige aandacht met zijn eerste film Hereditary (2018), opvolger Midsommar (2019), en nu komt hij weer met een behoorlijk originele productie.

Beau Is Afraid
© The Searchers

De eenzame Beau Wasserman (Joaquin Phoenix) heeft de nodige problemen met zijn eigen psyche en met de behoorlijk bizarre wereld om hem heen. Wanneer zijn moeder Mona overlijdt (gespeeld door actrices Zoe Lister-Jones en Patti LuPone) en het hem niet lukt om op tijd voor haar begrafenis te zijn, wordt zijn paranoia nog groter en de film nog maffer.

Joaquin Phoenix doet zijn eigen ding

We zijn van Joaquin Phoenix wel wat extreems gewend, zoals zijn nepdocumentaire I’m Still Here en zijn optreden als Joker, terwijl regisseur Ari Aster met zijn vorige films ook niet bepaald het gangbare pad heeft bewandeld. Met Beau Is Afraid lijken ze helemaal hun eigen ding te doen en zich niet meer te bekommeren om hun publiek en of dat wel mee kan komen.

De tekst gaat verder onder de trailer van Beau is Afraid

Beau is een zielig hoopje mens

Daardoor ben je als toeschouwer net zo verloren als Beau zelf en het is geen goed teken dat je desondanks moeilijk met hem mee kunt leven. Hij is vanaf het begin een zielig hoopje mens dat veel piept - soms zelfs letterlijk – zonder ooit echt in actie te komen. Hij ondergaat alles lijdzaam of klagend; dat lijken de enige twee standen die hij heeft en dat gaat vervelen.

De film is aan de lange kant

De schuld van Beau’s problemen wordt bij zijn moeder gelegd, dus misschien heeft Ari Aster Beau Is Afraid gemaakt als therapeutische oefening en hadden wij ons de moeite inderdaad kunnen besparen. Elke film van Aster duurt ongeveer een half uur langer dan de vorige en met een lengte van drie uur is zijn nieuwste oprecht aan de lange kant te noemen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Beau Is Afraid
© The Searchers

Alleen voor fans van David Lynch

Beau Is Afraid is vooral geschikt voor mensen die dol zijn op films als David Lynchs Inland Empire en daar van alles uithalen – of mensen die moeite hebben in slaap te komen en hier goed op zullen gaan. De rest zal dit afdoen als artyfarty spul dat nergens op slaat. Het is gebaseerd op Asters film Beau (2011), die met zeven minuten waarschijnlijk lang genoeg was.

Conclusie

Beau Is Afraid is rare, maar vooral saaie onzin, die vooral goed werk doet als slaapmiddel. Phoenix speelt een soort Arthur Fleck light, die alleen nooit verandert in iets anders. De nieuwe Ari Aster is daarentegen wel voer voor discussie tussen filmliefhebbers die de film haten of geweldig vinden. 

Beau Is Afraid is te zien in de bioscoop.

Meer bioscoopfilms

Beau Is Afraid

Beau is Afraid