Recensie Anoniem – ‘De Nederlandse Batman overtuigt door sterk drama te combineren met cynische humor’

Nederlandse televisiemakers experimenteren steeds meer met opvallende genres. Arcadia was een onvervalste sciencefictionserie en Anoniem doet een succesvolle poging om een realistisch superheldenverhaal te vertellen.

Anoniem serie
© Elmer van der Marel

De recensie is gebaseerd op de eerste aflevering.

Het is erg riskant om een Nederlandse versie van Batman te maken. Het superheldengenre werkt perfect in Amerika, maar wij Nederlanders zijn daar veel te nuchter voor en vinden het al snel lachwekkend wanneer een gemaskerde held het kwaad gaat bestrijden in hartje Amsterdam. Zelfs Rico Verhoeven overtuigde amper als actieheld in Black Lotus en hij is een real life bad ass.

Anoniem is vooral een komisch drama

De makers van Anoniem hebben dat heel goed begrepen en daarom is de serie over een gemaskerde wreker in eerste instantie een inktzwart komisch drama. Geschiedenisleraar Jurre (Jeroen Spitzenberger) is depressief en heeft daardoor een gespannen relatie met zijn gezin. Op werk gaat het ook niet lekker en de scholieren hebben nul respect voor hem. Hij slentert doelloos door het leven totdat hij per ongeluk het leven van een jonge vrouw redt en eindelijk weer eens iets voelt.

De tekst gaat verder onder de trailer van Anoniem

De held in Anoniem is een loser

Jurre voelt zich machtiger dan ooit nu hij iemand heeft gered en wil dat gevoel vaker ervaren. Omdat er uitgebreid de tijd wordt genomen om de veertiger af te schilderen als een loser die niks kan, snap je goed waarom hij zo graag een held wil zijn. En wanneer de docent een keertje zijn vuisten laat spreken, is het een rommelig gevecht vol valpartijen. Uiteindelijk verandert hij wel in een Nederlandse Batman en aan het einde van de eerste aflevering krijg je daar alvast een voorproefje van. De actie is op indrukwekkende wijze in beeld gebracht en zorgt ervoor dat je meer wil zien van deze superheldenserie van eigen bodem.

Batman spelen

Om voor nog wat extra drama te zorgen, werkt Jurre’s vrouw Sarah (Anniek Pheifer) als officier van justitie en is zij druk bezig met een zaak tegen een gevaarlijke gangster, gespeeld door een creepy Marcel Hensema. Het zorgt voor meer spanningen in hun huwelijk en het helpt niet dat Jurre door zijn heldhaftige acties ook een doelwit wordt van de drugsbaron. En omdat Sarah het afkeurt dat iemand voor eigen rechter speelt, moet de wannabe Batman zijn geheim voor zich houden. Zo’n verhaallijn is een bekend cliché uit superheldenverhalen, maar voelt juist heel geloofwaardig aan in Anoniem.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Anoniem serie
© Elmer van der Mare

Conclusie

De eerste aflevering belooft een volkomen unieke dramaserie. Door cynische humor te combineren met sterk drama doet Anoniem niet onder voor andere toppers van de NPO en dat maakt het verhaal over een Batman van eigen bodem veel toegankelijker. Wanneer de anonieme held dan alsnog verandert in een bad ass zit je al helemaal klaar voor de rest van het seizoen.  

Anoniem is elke vrijdag om 20:30 uur te zien op NPO 1. Je kunt alle afleveringen kijken op NPO Plus.

Anoniem

Anoniem serie
Cast
Jeroen Spitzenbergen, Anniek Pheifer, Marcel Hensema, Teun Luijkx
Lengte
10 afleveringen van circa 45 minuten