Recensie Arcadia – 'Een intrigerend toekomstdrama, dat geloofwaardig is door de sterke cast'

In de toekomstwereld van Arcadia wordt het leven bepaalt door ieders burgerscore op een ingeplante chip en dat zorgt voor heel wat interessante vragen.

Arcadia

In de wereld van Arcadia wordt alles bepaald door je persoonlijke burgerscore, dat af te lezen is via een chip. Alleen met een hoge score krijg je bijvoorbeeld melk uit de koffie-automaat; anders moet je het doen met melkpoeder. De bewoners van deze toekomstwereld worden daarmee in het gareel gehouden.

Niemand durft te drinken

De ergste straf is verbanning uit Arcadia, want na een ramp ligt buiten de grenzen een wilde natuur waar het recht van de sterkste geldt. In feite geldt dat in Arcadia ook: op een feestje van de rijken wordt al snel duidelijk dat hun leven helemaal niet zo idyllisch is; er is volop zon en wijn maar niemand durft een glaasje te nemen, uit angst voor score-verlies.

De tekst gaat verder onder de trailer

Ineens keldert hun score

Cato (Monic Hendrickx) en haar man Pieter (Gene Bervoets) vormen in Arcadia een samengesteld gezin met vier volwassen dochters. Ze hebben allemaal een score boven de acht en leiden daarmee een topleven. Helaas gebeurt er in de eerste aflevering al iets waardoor die scores kelderen en ze het leven van een minder mooie kant zien.

Oorlogstijd

Dat zorgt voor een hoop ellende, drama, spanning en interessante vragen. Want wie kun je nog vertrouwen als het erop aankomt? Hoe ver ga je om je gezinsleden te helpen en te beschermen? En wat gebeurt er met de zwaksten in de samenleving? De toekomst van Arcadia doet soms denken aan een oorlogstijd, waarin mensen tegen elkaar op worden gezet.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Arcadia
© KRO-NCRV

De cast maakt het echt

In Nederland zie je weinig sciencefiction en de acteurs moeten daarom extra hun best doen om de serie geloofwaardig te maken. Dat zit wel snor bij deze sterke cast, die hulp krijgt van de mooie vormgeving; met indrukwekkende locatie-opnames waarmee in Arcadia een heel eigen wereld is gemaakt.

Conclusie

Wat gebeurt er als je hele leven wordt bepaald door je ‘burgerscore’? Dan heb je een vruchtbare bodem voor een intrigerend drama, dat in Arcadia goed wordt overgebracht door de sterke acteurs.

Arcadia is vanaf zondag 19 maart te zien om 20.20 uur op NPO 3. De serie is vanaf die datum ook in zijn geheel te zien op NPO Plus. 

Voor hoofdrolspeelster Monic Hendricx en regisseur Tim Oliehoek was Arcadia een grote uitdaging.