Recensie You seizoen 4 - 'Een flinke opfrisbeurt voor deze verslavende dramaserie'

Nieuw seizoen, nieuwe Joe Goldberg. We zijn inmiddels aangekomen bij het vierde seizoen van You en de verslavende dramaserie heeft een flinke opfrisbeurt gekregen. De afleveringen zijn compleet anders en dat had de Netflix Original hard nodig.

You

Joe Goldberg verlaat het veilige Amerika om zijn crush Marienne achterna te reizen in Europa. Zijn gestoorde ex Love (Victoria Pedretti) is hij zo goed als vergeten en van zijn zoontje heeft hij afscheid genomen. Wanneer Marienne helemaal niets van hem wil weten, sluit Joe dat hoofdstuk uit zijn turbulente leven af. Hij vertrekt naar het bruisende Londen en schuilt onder zijn nieuwe naam Jonathan Moore. We zien een compleet nieuwe Joe en dat gaat gepaard met een verfrissende insteek.

De tekst gaat verder onder de trailer

Betrokken bij mysterieuze moordzaak

Op het eerste gezicht begint het vierde seizoen zoals we dat gewend zijn van de hitserie: nieuwe naam, andere omgeving en een nieuw vrouwelijk doelwit. Joe/Jonathan heeft ook dit keer weer een bloedmooie dame op het oog en probeert ondertussen hard te vechten tegen zijn obsessieve karaktertrekjes. Dat gaat maar moeizaam wanneer hij zich in Londen omringt met vervelende rijkeluiskindjes. De nieuwe personages missen iedere vorm van nuance en zijn daardoor extra irritant. Wanneer één van hen op brute wijze wordt afgemaakt, is het ook maar lastig om medelijden te hebben met de toxic vriendengroep. Deze mysterieuze moordzaak zorgt daarentegen wél voor een nieuwe draai aan de serie.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

You
© Netflix

Whodunit

De makers zijn namelijk wel een beetje klaar met de formule van de eerste drie seizoenen. Joe rekent daarom af met zijn obsessieve gedrag en is vooral druk met het zoeken naar een anonieme moordenaar. Met whodunit als nieuwe vorm in de eerste paar afleveringen, biedt het vierde seizoen meteen een frisse blik op het uitgekauwde idee achter de Netflix-serie. Waar we in de vorige seizoenen al lang wisten hoe het spelletje van de sympathieke stalker werkt, krijgen we nu de kans om actief mee te doen in de zoektocht naar de dader én zelf eens verrast te worden.

Niet voorspelbaar

You begint sterk, maar na de schokkende onthulling halverwege het seizoen verslapt de spanningsboog waardoor het middenstuk saai en langdradig is. Gelukkig worden de fans beloond voor hun geduld en geven de makers hen precies wat zij willen zien, zonder voorspelbaar te zijn. De kijker wordt op het verkeerde been gezet en dat is precies waar deze populaire serie mee blijft scoren. Daarnaast mogen de fans ook Penn Badgley bedanken. In dit vierde seizoen heeft hij de rol van Joe perfect in de vingers en fascineert hij voldoende om de slappe afleveringen interessant te houden.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

You
© Netflix

Conclusie

You heeft in het vierde seizoen de nodige opfrisbeurt gekregen en daarmee zijn de nieuwe afleveringen een flinke verbetering. De makers verrassen met het mysterieuze moordmysterie, maar stellen de fans van You in geen enkel opzicht teleur. Ook de nieuwe afleveringen hebben het vertrouwde sfeertje uit eerdere seizoenen. Tel daar Penn Badgley bij op en de serie kan echt nog wel wat seizoenen vooruit.

You seizoen 4 is te zien op Netflix. 

Meer van Netflix