Recensie The Witcher seizoen 2 – De brute fantasyserie heeft geleerd van de kritiek

Door Ruben Praster
Henry Cavill in The Witcher
© Netflix

De makers van The Witcher hebben de kritiek op het eerste seizoen serieus genomen en slaan terug met een feilloos tweede seizoen, dat zich kan meten met de beste fantasyseries.

Netflix Original The Witcher begon sterk met een seizoen vol humor, enge monsters en spannende actiescènes, maar kreeg ook aardig wat kritiek te verwerken. De verhaallijn, met drie verschillende tijdperiodes door elkaar heen, was erg rommelig en de plotwendingen waren niet allemaal even geloofwaardig. De makers hebben geluisterd naar de critici en komen met een tweede seizoen dat op ieder niveau beter is dan het eerste.

Geralt als vaderfiguur 

Het verhaal start gelijk waar seizoen 1 eindigde. Monsterslachter Geralt of Rivia (Henry Cavill) en prinses Ciri (Freya Allen) hebben elkaar eindelijk gevonden en hij maakt het zijn missie om de jonge vrouw te beschermen, waardoor de brombeer uitgroeit tot een vaderfiguur voor haar. Ondertussen is Yennefer (Anya Chalotra) opgepakt door de vijand en zoekt de machtige magiër naar een manier om te ontsnappen en terug te keren naar haar zusters.

Een lesje The Witcher

Het plot van het tweede seizoen is een stuk overzichtelijker dan het eerste, waarin de drie hoofdpersonen willekeurige avonturen beleefden in verschillende tijdsperiodes. Het is een kleine aanpassing maar tilt de serie direct naar een hoger niveau. De personages hebben dit keer duidelijke motieven, die naar voren komen in de vele spannende avonturen die ze meemaken. Deze belevenissen leren je ook meer over de rijke fantasywereld van The Witcher. Er is hier en daar ruimte voor een geschiedenislesje en een betere uitleg over de magie die gebruikt wordt.

Recensie The Witcher seizoen 2 – De brute fantasyserie heeft geleerd van de kritiek

Wie is goed en wie is slecht?

Ook de elfen spelen dit keer een grotere rol en hun toevoeging zorgt voor nieuwe grijstinten in het diepgaande verhaal. In het eerste seizoen werd Nilfgaard neergezet als de grote vijand, maar in het tweede seizoen wordt duidelijk dat deze schurkenstaat ook z’n goede kanten heeft. Het land behandelt de elfen met respect en dat kan niet gezegd worden van de andere koninkrijken, die het magische volk juist behandelen als vuil. Je gaat je daardoor afvragen hoe slecht Nilfgaard eigenlijk is en hoe goed ‘de helden’ zijn.

Carrièreswitch

Ook de schaduwkant van de Witchers wordt belicht. In het eerste seizoen werd het beroep van monsterslachter flink geromantiseerd, maar in de nieuwe afleveringen wordt duidelijk dat Geralt als klein jochie door een hel is gegaan. Hij is daarom ook niet blij wanneer Ciri interesse toont in een carrièreswitch van kroonprinses naar Witcher.

Recensie The Witcher seizoen 2 – De brute fantasyserie heeft geleerd van de kritiek

Minder F*cks

Het verhaal is niet de enige verbetering aan het tweede seizoen van de Netflix Original. Ook de humor is aangepakt. Het is fijn dat er eindelijk gelachen kan worden in het bloedserieuze fantasygenre, maar The Witcher sloeg daar soms iets té veel in door met vloekende dwergen, een overdosis 'Fucks' en poepgrappen. De humor is nu beperkt tot één grappig personage en door iets minder luchtigheid in de Netflix Original overtuigt de gevaarlijke wereld meer. 

Alles is verbeterd

Naast de dingen die fout gingen in het eerste seizoen zijn ook de sterke punten verbeterd. De special effects en locaties zien er mooier uit, de muziek klinkt nog lekkerder en de monsters zijn angstaanjagender. Ook wordt er een bodem gelegd voor toekomstige verhaallijnen, die nu al fascinerend zijn. Zoals de magische krachten van Ciri en de aanwezigheid van nieuwe monsters.

Recensie The Witcher seizoen 2 – De brute fantasyserie heeft geleerd van de kritiek

Conclusie

De makers van The Witcher verdienen een pluim dat ze de kritiek op het eerste seizoen serieus hebben genomen. Ze hebben zichtbaar moeite gedaan om het tweede seizoen beter te maken en het resultaat is een feilloze fantasyserie, waar echt niks meer op aan te merken is. Als ze op deze voet doorgaan, kan The Witcher één van de beste fantasyseries ooit worden.

Recensie The Witcher seizoen 2 – De brute fantasyserie heeft geleerd van de kritiek

Het tweede seizoen van The Witcher is vanaf 17 december te zien op Netflix. 

In dit artikel lees je alles dat je moet weten voordat je het tweede seizoen van The Witcher gaat kijken. Krijg je geen genoeg van de fantasyserie? Of ben je helemaal fan van Geralts mentor Vesemir, check dan ook de animatiefilm Nightmare of the Wolf. Ben je toe aan nog meer sterke fantasy, bekijk dan ook The Wheel of Time op Amazon Prime Video.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.