Recensie Missing: Dead or Alive – 'Een intense en verslavende combinatie van true crime en thriller'

De beste true crime-documentaires blikken terug op een gruwelijke gebeurtenis en geven aan de hand van archiefbeelden het gevoel dat je erbij bent. Missing: Dead or Alive volgt rechercheurs tijdens het oplossen van een vermissingszaak en dat maakt deze intense documentaireserie nóg spannender.

Missing: Dead or Alive
© Netflix

Missing: Dead or Alive zet je de eerste paar minuten bijna op het verkeerde been. Het is een documentaire, maar heeft meer weg van een loeispannende HBO-serie zoals True Detective of Mare of Easttown. De rechercheurs van de afdeling Vermiste Personen brengen in het donker een bezoek aan de leegstaande woning van een vermiste vrouw en ieder moment verwacht je dat het helemaal mis kan gaan.                             

Geen schrikmomenten in deze documentaireserie

In tegenstelling tot een spannende thriller zitten er in Missing: Dead or Alive geen schrikmomenten, kleurrijke bad guys of bloedstollende schietpartijen. Dat heeft de documentaireserie ook helemaal niet nodig, want het echte leven maakt meer indruk dan fictie. Wanneer je ontdekt dat de vermiste moeder Lorraine geterroriseerd wordt door haar getraumatiseerde zoon Tony zorgt ieder nieuw feitje in de zaak voor kippenvel.

De tekst gaat verder onder de trailer van Missing: Dead or Alive

De eerste aflevering zorgt voor koude rillingen

De eerste aflevering over Lorraine Garcia is gelijk de allerbeste. De zaak neemt talloze wendingen en de camera volgt ook hoofdverdachte Tony, die door zijn ervaringen als militair in Irak volledig is doorgedraaid. Het moment dat hij voor een groot vuur wordt geïnterviewd zorgt voor koude rillingen en het liefst zou je willen dat de agenten hem direct oppakken. Maar zo werkt het echte leven niet. Eerst moet er bewijs worden gevonden tegen de man en dan blijkt de zaak alsnog heel anders in elkaar te zitten.

Voldoende afwisseling en slimme montage

Met slimme montage wordt de aandacht goed vastgehouden. De conclusie van de eerste aflevering is pas te zien in de tweede episode en dan wordt er gelijk begonnen aan een nieuwe vermissingszaak. In de vier afleveringen zit ook voldoende afwisseling. Er wordt bijvoorbeeld gezocht naar een meisje dat is ontvoerd door haar moeder, maar de rechercheurs zoeken ook naar een vermiste loterijwinnaar en een tiener die na een bioscoopbezoek spoorloos is verdwenen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Missing: Dead or Alive
© Netflix

Scandinavische misdaadserie

De meeste zoekacties worden geleid door rechercheur Vicki Rains, die niet zou misstaan in een Scandinavische misdaadserie. Ze is een nuchtere en gedreven vrouw, die niet stopt voordat ze een vermist persoon heeft gevonden. Ook haar collega J.P. Smith maakt veel indruk en je wil hem een staande ovatie geven wanneer hij de tante van het ontvoerde meisje even goed de waarheid vertelt.

Je blijft achter met onbeantwoorde vragen

Missing: Dead or Alive weet goed duidelijk te maken wat voor impact een vermissing heeft. Niet alleen op de familieleden en vrienden, maar ook de rechercheurs worden geraakt door de zaken die zij behandelen. Vooral Vicki heeft het er zwaar mee en de makers weten daar nog een kleine verhaallijn omheen te bouwen. Maar omdat dit het echte leven is, heeft niet iedere zaak een afgerond einde en vooral na de eerste aflevering blijf je zitten met een reeks vragen die nooit beantwoord worden.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Missing: Dead or Alive
© Netflix

Conclusie

Missing: Dead or Alive hakt er flink in. De heftige verhalen worden op indrukwekkende wijze in beeld gebracht en omdat je niet weet hoe een zaak afloopt, blijf je nagelbijtend op het puntje van je stoel zitten en slaak je een zucht van opluchting wanneer een zaak goed afloopt, maar het voelt ook als een teleurstelling wanneer er geen happy end is. Dat maakt de Netflix Original een intense en verslavende combinatie van true crime en bloedstollende thriller. 

Missing: Dead or Alive is te zien op Netflix.

Nog meer van Netflix

Missing: Dead or Alive

Missing: Dead or Alive