Recensie Against the Ice – Indrukwekkende landschappen, maar een slap verhaal

Door Redactie
against the ice

In Against the Ice treedt Nikolaj Coster-Waldau (Game of Thrones) in de voetsporen van een ontdekkingsreiziger, die echt bestond en blijkbaar vrij masochistisch was.

 

Tja, als ik een paar bebaarde mannen op een ijsvlakte zie rondlopen, snap ik heus wel dat dit geen pretje gaat worden. Toch begint Against the Ice voor alle zekerheid met bevroren tenen die vrij pijnlijk worden verwijderd, wordt er gepraat over de Titanic zodat je snapt wanneer dit verhaal zich afspeelt, en gaat iemand knuffelen met de sledehonden zodat je de doos met tissues alvast klaar kunt zetten.

Ontberingen in een indrukwekkend landschap

Maar even serieus; dat begin van Against the Ice blijkt best een goede waarschuwing te zijn, want ook de rest van de film bestaat voornamelijk uit ontberingen voor mens en dier in een – dat dan wel - indrukwekkend landschap. En ik kan moeilijk beweren dat de makers overdrijven, want het is allemaal gebaseerd op een echte expeditie op een bar stukje Groenland in 1909.

 

Waarom gaan mensen naar die barre streken?

Aangezien ik dat stukje Deense geschiedenis niet ken, is mij niet meteen duidelijk wat die gasten in Against the Ice aan het doen zijn - of proberen te doen. Maakt ook niet uit; het is gewoon een excuus voor indrukwekkende beelden en stuntscènes, die me alleen na de zoveelste beproeving niet zo veel meer doen. Ik ga me juist steeds meer afvragen waarom mensen zo graag naar onherbergzame locaties gaan.

Against the ice
© Netflix

De Kingslayer blijkt een masochist te zijn

Blijkbaar zag Nikolaj Coster-Waldau dat anders, want na alle slachtpartijen in Game of Thrones had hij geen trek in iets luchtigers. Als een soort masochist schreef hij zelf het scenario van Against the Ice en nam hij de hoofdrol op zich van kapitein Ejnar Mikkelsen, die zo’n groot vertrouwen heeft in de goede afloop van zijn expeditie dat hij hevig solliciteert naar een Darwin Award…

 

Conclusie

Vanuit de luie leunstoel is zo'n ijskoude film goed te doen, het kille Groenland ziet er indrukwekkend uit en je voelt je eigen tenen er bijna afvriezen. Jammer genoeg maakt het verhaal een minder grote indruk en is het plot niet meer dan een excuus voor de mooie plaatjes en uitdagende beproevingen. 

Against the Ice is te zien op Netflix

Uiteraard is er deze maand nog meer op Netflix te beleven. En wil je nog een indrukwekkend avontuur in de vrieskou zien, check dan de documentaire Torn