Uitgeschreven: Zwerkbal neemt afstand van J.K. Rowling

Door Redactie
J.K. Rowling
© Brunopress

Zwerkbal, in het Engels Quidditch, ditcht haar oude naam en keert terug met een nieuwe naam: Quadball. De balsport die vanuit de Harry Potter-boeken tot leven is getoverd, verandert van naam om afstand te nemen van auteur J.K. Rowling, na haar transfobische uitspraken op sociale media, zo maakt het ANP bekend.

Quit-ditch

Eerder deelde schrijfster J.K. Rowling “anti-transgender”-standpunten op Twitter en dat was reden voor ophef, zo dus ook een breuk tussen de geliefde Harry Potter-sport en de auteur. "Dit is een belangrijk moment in de geschiedenis van onze sport", deelt Chris Lau, de voorzitter van de International Quidditch Association (IQA). Een andere reden is dat filmstudio Warner Bros. het trademark heeft op de naam quidditch en de IQA wil doorgroeien met de sport.

Quadball

In de Harry Potter-boeken en -films vliegen tovenaars en heksen tijdens een potje zwerkbal op hun bezemsteel door de lucht en proberen ze onder meer ballen door hoepels te gooien. De echte versie wordt – geloof het of niet – toch echt op de grond gespeeld. De sport wordt volgens de bond door zeshonderd teams in veertig landen beoefend. Komend weekend is er in het Ierse Limerick een toernooi waar ploegen uit Europa, Australië en Hongkong aan meedoen.

She who shall not be named

Dit is overigens niet de eerste keer dat J.K. de rug toe wordt gekeerd. Ze werd vorig jaar ook niet toegevoegd aan de speciale Harry Potter-special. Haar uitspraken schoten bij vrijwel iedereen in het verkeerde keelgat, en ook Nederlandse ster Nikkie de Jager is klaar met J.K.

Auteurning tables

De auteur deelde laatst nog allemaal geheimen over de magische schrijfwerken, maar Rowling zorgde op sociale media al vaker voor ophef. Zo bekritiseerde ze onder meer een artikel waarin de omschrijving 'mensen die menstrueren' voorkwam. Ze grapte dat daar toch een woord voor was, doelend op vrouwen. Critici namen haar dat kwalijk, omdat ook transgender mannen kunnen menstrueren.

Bron: ANP/Veronica Superguide

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.