Zwarte Piet krijgt een nieuwe look

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Zwarte Piet krijgt een nieuwe look

Zwarte Piet krijgt een nieuwe look

|
|

Laatste update:

Na experimenten met ‘kleurenpieten’, ‘regenboogpieten’ en ‘stroopwafelpieten’ heeft de NTR de knoop doorgehakt. Zwarte Pieten hebben voortaan roetvegen in hun gezicht!

Zwarte Pieten zijn voortaan niet meer helemaal zwart geschminkt, dragen geen grote oorbellen, hebben géén rode lippen meer en dragen verschillende haardrachten. Volgens de NTR hebben meer ervaren Pieten meer roet op hun gezicht, aangezien ze vaker door de schoorsteen zijn geroetsjt.

De NTR besloot tot deze aanpak na de discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet ‘nauwlettend te hebben gevolgd’. De NTR en de organiserende gemeente, dit jaar Zaanstad, zijn verantwoordelijk voor de landelijke intocht. Hoewel andere gemeenten vrij zijn om hun eigen ‘pietenbeleid’ op te stellen, wordt de NTR (dat ook het Sinterklaasjournaal maakt) wel als leidend beschouwd.

De NTR denkt niet dat álle voor- en tegenstanders happy zijn met de roetveegpieten, maar hoopt dat het grootste gedeelte van de Nederlanders er geen problemen mee heeft. Een aantal van de bovenstaande maatregelen waren eerder al ingevoerd. 2018 is het eerste jaar waarin er geen enkele Piet helemaal zwart is.

Lees verder