Wie is de Mol? – ‘Het leek wel de finale van Idols’

Veronica Superguide's social editor Marieke van Zoelen heeft drie keer vanaf aflevering 1 op de juiste Mol gezeten. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dat drie keer toeval was. Met deze wekelijkse terugblikcolumn hoopt ze het spel van Wie is de Mol? beter te doorgronden.

Niets missen? Check hier onze Wie is de Mol?-overzichtspagina met het laatste nieuws én meer.

WIDM Finale 2023

Na negen weken puzzelen is daar dan de ontknoping van Wie is de Mol? Voor het eerst op Paleis Soestdijk en in tegenstelling tot vorige week, zit het met de feestelijke outfits vanavond wel snor. Tel daar Rik van de Westelaken bij op die de spanning flink weet op te voeren en dan heb je een prima laatste aflevering van een prima seizoen.

Idols

Want hallo zeg, die spanning! Ik kreeg flashbacks naar de finale van het eerste seizoen van Idols, waar Reinout Oerlemans het wel leek te vertikken om de winnaar bekend te maken. Dit keer staat Rik de boel te rekken met een hoofdletter R. Irritant? Een beetje. Werkt het? Als een málle. De laatste weken heb ik mijn punten vol op Jurre gezet, maar door het praatje van Rik met de bijbehorende montage begin ik wéér te twijfelen of het toch niet Daniël is.

De Mol

Maar na een halfuur kan ik opgelucht ademhalen. Jurre is de Mol. Oké, ik zat niet vanaf het begin goed en zelfs vanaf het moment dat ik ‘m in mijn vizier kreeg (aflevering 5), durfde ik nog niet vol de Jurre-tunnel in te gaan. Daniël ging na de opdracht in het spookhotel wél all-in en is daarmee de terechte winnaar.

WIDM Finale 2023
© AVROTROS

Mol-acties

Er komen vanavond geen wereldschokkende dingen naar buiten. De Mol-acties van Jurre zijn bij nader inzien best duidelijk. Het is niet Daniël die op het schip het juiste woord raadt, dat roept Jurre als eerste. En hij omschrijft zijn eigen outfit aan Daniël en Ranomi, wanneer zij de kerkgangers op hun juiste plek moeten zetten. Maar viel mij dat de afgelopen weken op? Nee, hoor. Volgend jaar toch wat beter opletten en met een hyperfocus naar de afleveringen kijken.

Het seizoen

Dit seizoen was niet het beste seizoen van WIDM ooit, maar het was zeker geen straf om naar te kijken. De makers verrasten ons, én de kandidaten, door op onverwachte momenten met de tests en eliminaties te komen. En ze zorgden voor zoveel wendingen in de spellen dat mijn hoofd er soms van tolde – in a good way. Wat ik alleen nog steeds niet snap is waarom de kandidaten links en rechts Jokers aan elkaar uitdeelden. Laat dat een wijze les zijn voor de deelnemers van het volgende seizoen. Want volgens mij heeft dat voor niemand voordelig uitgepakt.