Wie is de Mol? – ‘Dat finalegevoel komt maar niet’

Veronica Superguide's social editor Marieke van Zoelen heeft drie keer vanaf aflevering 1 op de juiste Mol gezeten. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dat drie keer toeval was. Met deze wekelijkse terugblikcolumn hoopt ze het spel van Wie is de Mol? beter te doorgronden.

Niets missen? Check hier onze Wie is de Mol?-overzichtspagina met het laatste nieuws én meer.

WIDM aflevering 9

Heel de dag heb ik zitten peinzen over de vraag: is het erger om als eerste het spel te moeten verlaten of als laatste, voor de finale? Als ik naar de reacties kijk van de deelnemers dan neig ik naar het eerste. Sarah was ontzettend teleurgesteld, helemaal toen de mogelijkheid om terug te komen mislukte. Soy leek vooral tevreden dat-ie het zover had geschopt, zeker omdat het niet de eerste keer was dat hij een rood scherm te zien kreeg.

Het afvallershotel

Maar als Sarah had geweten hoe gezellig dat afvallershotel zou worden, was ze dan ook zo bloedchagrijnig geweest? Ik snap dat je meedoet om te winnen (of om de boel te saboteren). Mensen die aan een spelletje beginnen puur en alleen voor de gezelligheid snap ik nooit zo goed. Alleen vond ik de video’s van alle afvallers die op de socials verschenen zó gezellig dat ik als ik Soy was het bijna jammer had gevonden dat ik niet een paar afleveringen eerder uit het spel lag. Je kunt iedereen vertrouwen, hoeft geen Molboekje uit je hoofd te leren en bovenal hoef je geen doodenge opdrachten uit te voeren.

WIDM aflevering 9
© AVROTROS

Puik plan

Want godsallemachtig, wat dachten die makers? We laten de kandidaten abseilen en dan moeten ze met trillende handjes de telefoon opnemen en aanwijzingen met al dan niet dubbele ontkenningen onthouden. O, en voordat ze zich überhaupt de diepte in kunnen laten afzakken, moeten ze eerst nog een bergpaadje op waar de gemiddelde berggeit vriendelijk voor zou bedanken. Puik plan!

Finalegevoel

Doordat Soy pas na deze helse opdracht afvalt heeft de finale dit jaar niet dat typische finalegevoel. We hebben er al bijna een halve aflevering opzitten en nu pas begint het echt. Maar dat ‘echte’ gevoel komt bij mij maar niet. Waar in het verleden de kandidaten in hun galaoutfit de test maakten én al voor Rik stonden om de uitslag te ontvangen gebeurt er nu niks.

WIDM aflevering 9
© AVROTROS

Slappe lach

Naja, niks is niet helemaal waar. Ik rolde nog net niet van de bank af van het lachen door die opdracht op het water. Het klinkt zo simpel: ruil van kleding en verdien 2500 euro. Maar in een razendsnelle speedboot is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Alsof je je moet opmaken in een achtbaan. De slappe lach stroomde via de tv de huiskamer binnen. Het is zó leuk om naar mensen te kijken die de grootste lol hebben. Alleen draagt het dus niet bij aan de spanning voor een finale.  

Poule-advies

Die spanning proberen de makers nog wel te brengen met de gesprekken die de kandidaten voeren met de Mol. Alleen weet niemand zeker of-ie echt met de Mol zit te praten en dat zorgt bij mij voor verwarring én twijfels. Want Jurre is mijn Mol, maar als hij en Ranomi alle rare acties van Daniël opnoemen, begint er toch iets te knagen. En hoe vaak gebeurt het dat in de finale twee mensen het fout hebben? Ik heb de statistieken niet bij de hand, maar iets zegt mij dat die nadelig voor me uitpakken. Maar ik wijk niet af. Alle punten gaan op Jurre. Met als schrale troost dat wánneer ik het fout heb, ik de Mol sowieso in mijn vizier heb gehad.