Wie is de Mol? - ‘Ik kan de winnaar nu al aanwijzen’

Veronica Superguide's social editor Marieke van Zoelen heeft drie keer vanaf aflevering 1 op de juiste Mol gezeten. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dat drie keer toeval was. Met deze wekelijkse terugblikcolumn hoopt ze het spel van Wie is de Mol? beter te doorgronden.

Niets missen? Check hier onze Wie is de Mol?-overzichtspagina met het laatste nieuws én meer.

WIDM Aflevering 5

Deze aflevering was genieten. Er werden opdrachten gespeeld waar heerlijk in gemold werd. De kandidaten waren tactisch bezig met het delen van valse informatie. De uitzichten waren prachtig. En als toetje kregen we een kleine, jaarlijks terugkerende plottwist – er was deze week geen test en executie. En als we Rik mogen geloven, volgt die executie volgende week überhaupt niet direct op de test. De kandidaten bleven verbaasd achter en ik verheug me alweer op volgende week.

Verdacht

De eerste opdracht van deze week deed me qua communicatie sterk denken aan de opdracht met de muurschilderingen in Kaapstad. Mensenkinderen, wat een puinhoop was dit weer. De portofoons lieten het afweten, of beter gezegd – die werden onjuist gebruikt, waardoor de teams elkaar niet verstonden. Maar wanneer de portofoons het wel deden, waren de kandidaten aan het mollen. Waarom lieten Daniël en Ranomi niet weten dat ze niks aan namen hadden? Dan kan Daniël dat wel lichtelijk geïrriteerd tegen Ranomi zeggen, maar dat horen Anke en Jurre natuurlijk niet. Waarom geeft duo Binnen niet gelijk aan het begin door aan duo Buiten welke informatie zij nodig hebben. Dan kunnen die twee toch veel gerichter aan de slag? Ik vind het verdacht.

WIDM Aflevering 5
© AVROTROS

De winnaar!

De vorige aflevering was daar ein-de-lijk het geld, maar de kandidaten konden er alleen nog maar naar kijken. Deze week overhandigt Rik daadwerkelijk fysieke flappen. Aan Anke, want die bombardeert zichzelf tot penningmeester. En dat de anderen daarin meegaan snap ik helemaal. Ik kan de winnaar van Wie is de Mol? 2023 nu al aanwijzen en dat is Anke. Ze straalt altijd rust uit, is scherp en durft voor zichzelf te kiezen. Aan haar zou ik mijn zuurverdiende Mol-geld wel durven toevertrouwen, want de winnaar wil natuurlijk met de grootst mogelijk pot naar huis.

Doodsangst

De spookopdracht in het hotel was geweldig. Ik begreep wat de bedoeling was, in tegenstelling tot vorige week, en zat vanaf de bank met enige jaloezie toe te kijken hoe iedereen aan het puzzelen was. Dit had ik ook willen doen! Al had ik ook het nodige medelijden met Jurre, die doodsangsten uitstond bij de introductie van Cathy. Wat een contrast met Nabil, die rustig door bleef eten. Maar degene die het medelijden van heel Nederland verdient is natuurlijk Ranomi, die buitenspel werd gezet door haar eigen team. Ze was zichtbaar teleurgesteld dat ze niet voor geld of een Joker kon kiezen.

WIDM Aflevering 5
© AVROTROS

Punten verdelen

Het seizoen van Wie is de Mol? is nu op de helft, maar ik heb nog steeds één prangende vraag (naast wie in de vredesnaam de Mol is, natuurlijk): waarom moeten we dit jaar de punten verdelen voordat de nieuwe aflevering begint? Zo staan we toch allemaal met 1-0 achter? Tuurlijk, het kijkt een stuk rustiger nu ik niet na iedere verdachte actie mijn punten opnieuw hoef te verdelen. Maar het zorgt er ook voor dat ik mijn punten verdeel op basis van oude informatie en dat vind ik niet eerlijk. Dit valt natuurlijk in de categorie Klein Leed, maar ik wil zo graag weten waarom de makers voor deze wijziging hebben gekozen. Gunnen ze ons een ontspannen tv-moment op de zaterdagavond of zit er technische reden achter die ik zelf niet kan verzinnen?

Poule-advies

Het zal jullie misschien niet verbazen, maar ik zit na het vertrek van Annick weer vol op Daniël. Hij deelt belangrijke informatie om opdrachten goed uit te voeren niet. En het zal me ook niets verbazen als hij verantwoordelijk is voor de niet bestaande karaktereigenschap ‘klein’ van Ranomi. Niet dat ik zou floreren in het lezen van morsecode, maar ik vertrouw de journalist niet meer. Hij speelt zo ook heel subtiel een flink geldbedrag uit de pot! Hoewel Jurre daar de vorige keer op de boot ook verantwoordelijk voor was en hij nu natuurlijk ook met de morsecode bezig was…