Outlander

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Outlander

We bezochten de set van Outlander voor seizoen 5!

|
|

Laatste update:

Outlander is het is het populairste Schotse exportproduct sinds single malt whisky en vanaf maandag 17 februari start seizoen 5 exclusief op Ziggo! Daarom bezocht Veronica Magazine de Outlander-set op een top secret locatie in Schotland. “De nieuwe reeks? It’s gonna get ugly!”

Dit artikel is een verkorte versie. De volledige Reportage van Outlander lees je in het nieuwe Veronica Magazine. Nu in de winkel!

Wie uitrukt voor interviews met de cast van Outlander, voelt zich al snel net zo’n tijdreiziger als hoofdpersoon Claire Randall. Vanuit het Schotse Glasgow rijden we in zo’n anderhalf uur een heel andere wereld in. Die van North Carolina in de achttiende eeuw, de plaats en tijd waarin Outlander zich anno seizoen vijf (vanaf maandag 17 februari met slechts één dag vertraging op de Amerikaanse uitzending elke week te zien bij Ziggo Movies & Series) afspeelt. Een plek vol mossige bomen en statige Amerikaanse plantagehuizen waar je het liefst wapperend met een waaier op de veranda plaatsneemt. Wij doen dat samen met Sam Heughan (Jamie) en Caitriona Balfe (Claire).

Schotland is hun thuis

“Dit is ons thuis”, zegt de Ierse Balfe stellig. Geen haar op haar mild-grijs bepruikte hoofd die eraan denkt om Schotland te verruilen voor bijvoorbeeld zonnig Los Angeles. “Ik woon hier nu alweer zes jaar en het is echt mijn tweede thuis geworden. We werken tien maanden per jaar aan deze serie, en komen steevast op de mooiste plekken ter wereld. Dan staan we weer bij een waterval, dan weer aan een loch. Schotland is magisch en ontzettend goed voor ons geweest. We kunnen ons geen beter thuis wensen.”

We bezochten de set van Outlander voor seizoen 5!

Ook de Schotten zijn Outlander-fans

Haar echtgenoot in de serie is het er roerend mee eens. Als rasechte Schot is hij natuurlijk wel bevooroordeeld. “Ik prijs me gelukkig dat ik heb mogen opgroeien in een land met zo’n mooie cultuur en dit prachtige landschap”, zwaait hij om zich heen. “Ik geloof dat Outlander het daarom ook zo goed doet: iedereen is gefascineerd door Schotland. De Schotten zijn ook heel trots op alles wat Outlander ze gebracht heeft, de serie heeft het land heel wat opgeleverd. Er zijn tal van Outlander-tours te boeken, en locaties waar wij filmen krijgen ineens zes keer zoveel bezoekers. Het hele land profiteert van die groei.”

We bezochten de set van Outlander voor seizoen 5!

Outlander-locaties bezoeken in Schotland

Ook Heughan zelf zag zijn leven enorm veranderen. Niet alleen kan hij in Schotland en de rest van de wereld niet normaal meer over straat (“In Schotland gáát het nog”, zegt hij. “De mensen zijn hier niet zo snel van de wijs gebracht”), hij is ook een soort boegbeeld van Schotland geworden. Zo heeft hij tegenwoordig een eigen whisky (Sassenach Spirits), een eigen tartan én komt er binnenkort een eigen televisieserie aan waarin hij met oude Outlander-bekende Graham McTavish (Dougal Mackenzie) een road trip maakt door Schotland. Heughan: “Dit had ik vooraf ook allemaal niet gedacht, maar ik vind het een hele eer dat ik mijn land nu wereldwijd op deze manier mag vertegenwoordigen.”

We bezochten de set van Outlander voor seizoen 5!

N(i)et als in de boeken

Het feit dat de eerste vier seizoenen van Outlander nu in bijna negentig landen (waaronder Nederland) op Netflix staan, heeft een nog grotere groep mensen getrokken naar de tijdreisavonturen getrokken. De 2 hoofdrolspelers hadden het 6 jaar geleden niet kunnen voorstellen, vertelt Balfe. “Als ik eerlijk ben heeft het me wel een beetje verbaasd dat het zo’n enorm ding is geworden. En dat nemen we geen moment voor lief. Er wordt tegenwoordig zoveel mooie televisie gemaakt. Maar andere series hebben geen geheim wapen zoals Diana Gabaldon (De Schrijfster van de Outlander-boeken waarop de serie gebaseerd is - red).”

Gabaldon schreef ook een aflevering voor seizoen 5, waarvan het plot angstvallig bewaakt wordt. En het is geen gegeven dat de boeken verklappen waar het verhaal naartoe gaat. De makers van Outlander hebben er, met volledige goedkeuring van Gabaldon, nogal een handje van om af te wijken van het bronmateriaal.  

We bezochten de set van Outlander voor seizoen 5!

Wat gebeurt er in Outlander seizoen 5?

Het zorgt ervoor dat Outlander kan blijven verrassen, maar wij konden alvast dit lospeuteren over het nieuwe seizoen: Jamie moet uit naam van de koning op jacht naar zijn eigen peetvader Murtagh en staat de vraag centraal hoe ver de Frasers precies willen gaan voor hun familie. En ja: ook het tijdreizen speelt gewoon weer een rol, al bewaakt de cast het hoe en wat daarvan als een waar staatsgeheim. Wat willen ze wél kwijt over het nieuwe seizoen? “Het begint allemaal heel gemoedelijk”, plaagt Heughan alvast. “Maar geloof mij: it’s gonna get ugly. Er staat de Frasers heel wat te wachten.”

Outlander seizoen 5 start maandag 17 februari exclusief op Ziggo Films & Series. De eerste 4 seizoen kan je ook terugkijken op Netflix. Lees hier alles dat je moet weten over het nieuwe seizoen.

Lees verder